Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Blog
Lorem ipsum
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.

Balatoni kaland​ 

2021. augusztus 03., kedd2021. szeptember 08., szerda

Balatoni túránk kezdetén a budapesti Déli-pályaudvarról történt az indulás, szám szerint 7 szakkollégistával. Siófok volt az úti célunk, ahol megkezdtük közös kalandunkat. Nagy reményekkel és energiával indultunk neki, az akkor még lehetetlennek tűnő Balaton megkerülésének. Szeptember elsején, szerda déli órákban vágtunk neki a nagy utazásnak. Az emelkedőkön kívül még az időjárás sem kedvezett a csapatnak, ugyanis óriási szélhullámokkal birkóztunk meg, miközben a hőmérséklet alig haladta meg a 18 fokot. Siófokot elhagyva a balatonaligai magasparton tekertünk végig, ahol ritkán látott gyönyörű tájkép tárulkozott elénk a Balatont látván keleti kanyar irányából. Ebédünket Balatonalmádiban fogyasztottuk el a tó körüli karizmatikus ételek mámorában. Ezt követően meg sem álltunk Balatonfüredig, ahol az első éjszakánkat eltöltöttük. Egy kisebb pihenés és városnézés után elkészítettük közös vacsoránkat, amely közben felelevenítettük az aznapi túra legszebb pillanatait.

Másnap már egy kicsit nehézkesebben ültünk rá a kerékpárunkra, ez persze csak a kezdet volt, ennél már csak rosszabb helyzet következett. Balatonfüredről indulva Badacsonytomaj volt az utunk vége. Talán ez volt az egyik legszebb, ha nem a legszebb része kerékpártúránknak, ugyanis a Balaton északi felén, sokszor egészen közel a parthoz húzódó biciklis úton haladhattunk végig. Ekkorra már szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett és egy kiváló, napos 25 fokban tudtunk tekerni, ami egy tökéletes túra idő volt. Délutánra megérkeztünk Badacsonytomajba, ahol a vízparton fekvő barakkban volt a szálláshelyünk. Az időjárás kellemes volt még a balatoni vízben való mártózáshoz is, mely után egy kiadós alvás következett.

Kalandunk utolsó előtti napját a badacsonyi szakasszal kezdtük. Ez is varázslatos része volt kirándulásunknak, hisz telis-tele volt a Badacsony szebbnél szebb borospincéivel és finomabbnál finomabb boraival. Ezt az alkalmat, Mi sem hagytuk ki és be is tértünk az egyik termelő pincéjébe, ahol sokunkat elkápráztatott az az ízvilág, amit ott kaphattunk. Ezt követően a Balaton partjának második legnagyobb városában ebédeltünk, Keszthelyen. Kisebb pihenő után meg sem álltunk Balatonberényig, ahol egy kedves kis házban töltöttük az utolsó éjszakát. Utolsó esténket az aznap vásárolt, ízletes boraink és kellemes beszélgetések mellett töltöttük el, ugyanakkor  már mindenki igen ki volt fáradva, de még volt egy utolsó szakasz, a déli- part.

Utolsó napunk, egyben a leghosszabb km- el rendelkező szakaszunk előtt álltunk. Sokunk kételkedett e túra teljesítésében, de egymást bíztatva sikerült leküzdenünk ezt a néhol igen nagy akadályt. Végül, aztán délután 4 órakor megérkeztünk Siófokra. Összességében azt tudom mondani, hogy a vártnál is jobban sikerült a közös túránk. Voltak nehézségek és igazán könnyed pillanatok egyaránt, de ez 205 km kerékpározás után, azt hiszem normális. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti feszegetni a határait, hogy teljesítse ezt a kalandot, mert felejthetetlen élményeket hordoz magával. 

Kelemen Viktor

NYATA 2021

Bodajk

2021. augusztus 03., kedd

Ebben az évben 2021. július 29. és augusztus 1. között megrendezésre került a 24. NYATA, amin a Magyary Zoltán Szakkollégium 11 tagja vett részt. A Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma és a Széchenyi István Szakkollégium szervezte az országos szintű találkozót Bodajkon, amin közel 300 egyetemi hallgató és 30 szakkollégium képviseltette magát. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvény során az ország különböző pontjairól érkező szakkollégisták szakmai és közösségi programokon vehettek részt, melyek elsősorban a tudásuk elmélyítését, a közösség építését és a kapcsolatok bővítését szolgálta.

Csütörtök délután megérkeztünk a Bodajki Falutáborba, ahol a regisztráció és a szobánk elfoglalása után megnyitották a tábort és elkezdődött a négynapos eseménysorozat. A tábor első napján az ismerkedés állt a középpontban és ehhez kapcsolódó programokon és játékokon vehettünk részt. Ennek megkoronázása az esti táncház volt, ahol mindenki elengedhette a mindennapok feszültségeit.

Pénteken, a reggeli után néhány szakkollégistának testmozgással kezdődött a nap, mások elindultak a Bodajki hegyekbe egy több kilométeres túrára, a hallgatók többi csoportjai pedig LEGO robotépítésben, életmód workshop-on és egy szakmai előadáson jelenhettek meg, ahol bepillanthattak a magyar innovációs ökoszisztémában nagy szerepet játszó egyetemi kutatás-fejlesztés kérdéskörébe. A több helyszínen zajló programok közül mindenki megtalálhatta a számára kedvező szórakozási illetve tanulási lehetőséget. Ebéd után további események következtek. Első körben a Magyary Zoltán Szakkollégium megmérettette magát egy Szakkolimpia nevű versenyben, ahol nagy sikereket ért el a csapat. Eközben egy másik helyszínen folytatódtak a tudományos előadások az innovatív bankolás, a Startup jelentősége és a digitális oktatás témáiban. Rendkívül nagy tudással és tapasztalattal rendelkező személyek beszélgettek megadott tárgykörökben. Párhuzamos helyszínen a szakkollégistáink kerekasztal-beszélgetésekben fejlesztették tovább meglévő ismereteiket innovatív témákban. Vacsora után sorversenyben próbálhatta ki magát a Magyary-csapat, ahol a verseny közepette a hallgatók kellemes hangulatban tudtak ismerkedni, beszélgetni. Ezután a borkóstoló következett, ahol az etyeki Orosz Gyula Pincészet mutatta be a termékeit.  A nap közös táncolással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Szombaton jógával indítottuk a napot, eközben a többiek technológiai témakörökben hallgattak előadásokat és egy workshop keretein belül megtervezték az ideális szakkollégium épületét. Ebéd után a szakmai programokon az egészségügy, az űrkutatás jövője és az innovációban jelenlévő nők szerepe került központi témába. Párhuzamosan egy másik helyszínen a kibervédelem illetve a külföldi tanulás előnyei kerültek megtárgyalásra. Vacsora után egy kvízesttel, Árnyéknyúl koncerttel, rengeteg tánccal és megannyi élménnyel zárult a harmadik nap.

Az utolsó napon, reggeli után mindenki összekészülődött és elindultak a Magyary Szakkollégium tagjai Budapestre. Megannyi élménnyel, ismerettel, barátokkal és emlékekkel tértünk haza. Úgy gondolom, a NYATA széleskörű szórakozási és fejlődést segítő programokkal várt minket és a Magyary Zoltán Szakkollégium minden részét kiélvezte e lehetőségeknek, emiatt örömmel fogunk visszanézni erre a táborra.

Szücs Lotti

Évzáró Közgyűlés 2021

Tata - Héreg  

2021. július 19., hétfő

Idén 2021. július 15 és 18-a között került megrendezésre Évzáró Közgyűlésünk programsorozata, mely helyszínéül idén is Tata és Héreg szolgált. Első állomásunk Tatán, a Cifra Malomnál volt esedékes. Szakkollégistáink találkoztak a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) képviselőivel, és Magyary Zoltán szobránál közösen egy koszorút helyeztek el, ezzel tisztelegve névadónk emléke előtt. Ezután utunk a tatai Városházára vezetett, ahol módunk volt Tata város alpolgármesterével, Rigó Balázzsal találkozni, illetve megismerkedhettünk az MZNT tevékenységeivel, terveivel, mindezek után pedig még egy finom ebédre is megvendégeltek bennünket. Tatán az utolsó programunk az Eszterházy-kastély látogatása volt, ahol két csoportban egy-egy idegenvezető vezetésével volt lehetőségünk a kastély körbejárására. A tati programok után elköszöntünk a várostól, és tovább folytatódott utunk, ezúttal Héregre. Itt elfoglaltuk a szállásunkat, kipakoltuk csomagjainkat, majd egy kis szabadidő után elkezdtük a felkészülést az estére betervezett közös szalonnasütésre. Este fél hét magasságában megérkeztek vendégeink, majd az MZNT képviselőivel és a héregi polgármesterrel, Nieszner Józseffel közösen elsétáltunk a Magyary emlékét őrző kopjafához, ahol szintén megemlékeztünk névadónkról. A szállásra visszatérve vendégeinkkel megkezdtük a szalonnasütést a közös vacsora keretében, ami állíthatom, hogy nagyon jó hangulatban telt el. A 2020-as Magyary-díj átadójára is sort kerítettünk, melyben Szakkollégiumunk két tagja részesült, Dancsok Petrána és Aracsi Valentinnak ezúton is gratulálunk! Vendégeink távozása után megkezdődtek a szabadprogramok. Volt, aki éjszakáig a tűz körül beszélgetett, de akinek egy kis agytornához volt kedve, csatlakozhatott Dr. Szabó Máté Csaba, Szakkollégiumunk igazgatója által levezényelt kvízesthez.

A második napon a közös reggeli után megkezdődött a szakkollégiumi workshop, mely keretében ötleteltünk Szakkollégiumunk jövőjéről, annak sikeressé tételéről. Az ötletelés öt csoportban, öt különböző témában zajlott, mint például a TDK helyezésekről való értekezés, szakkollégiumi marketing stratégia, munkacsoportok működésének kiértékelése, tagdíjakról és együttműködéseinkről való eszmecsere, illetve a vírushelyzet utáni élet újraindítása. A kiscsoportos beszélgetések lezárásával a közös ebédre került sor. Egy rövid szünet után következett a csoportok beszámolója, annak kiértékelése a plenáris ülés keretén belül. Itt mindenkinek alkalma volt ismertetni saját véleményét a közönséggel, illetve új ötletek is felmerültek. A workshop, ahogyan a plenáris ülés is, eredményesen telt, minden csoport igyekezett minél mélyebbre menni az adott témán belül, illetve a felmerülő problémákra is igyekeztek megoldásokat javasolni. A Szakkollégium jövőjéről szóló közös megbeszélés kissé elhúzódott – a téma fontosságából adódóan – így a plenáris ülés végét a közös vacsora jelentette. Szakkollégiumunk a közösség erősítésének jegyében idén előszőr bajnokságokat is rendezett. A jelenlévők egy része előzetes jelentkezés alapján az I. Sörpong Bajnokságon vett részt, mások pedig az I. Léggitár Bajnokságon mutatták be tehetségüket, de a leglelkesebbek mindkét versenyen örömmel részt vettek. Először a Sörpong Bajnokságra került sor, majd az elődöntő után következett a Léggitár Bajnokság, ahol, hogy még színesebb legyen az est, Szakkollégiumunk néhány tagja közösen egy bandát alapított, s mint „sztárfellépők” egy (lég)koncertet adtak a jelenlévők örömére. A Bajnokság lezárult, és a zsűri pontjai alapján született meg a nyertes. Míg összegezték a zsűri pontszámait, a döntő meccsel tovább folytatódott a Sörpong Bajnokság, ahol egy nagyon izgalmas összecsapásnak lehettünk a tanúi. Egyik csapat sem szerette volna engedni a győzelmet, végül egy hajszál híján, de eldőlt, ki a jobb. Az est záróprogramja az elmaradhatatlan eredményhirdetés volt, ahol a nyertes csapatok megkapták megérdemelt nyereményüket: egy-egy oklevéllel, a sörpong bajnokság nyertesei fél kiló kenyérrel, a léggitár bajnokság győztesei pedig egy felfújható gitárral gazdagodtak, majd a bajnokok közös ünneplése következett.

A harmadik napon a leglelkesebbek egy reggeli nyújtó jógaórán vehettek részt a fittség jegyében, Szakkollégiumunk korábbi elnökének vezetésével. Majd a közös reggeli után szabad, illetve félszervezett programok következtek. A nap leginkább a délutáni Évzáró Közgyűlésről szólt, melyre már a délelőtt folyamán elkezdődtek az előkészületek. A legjelentősebb esemény az ebéd után már kezdetét is vette, melyre nagy örömünkre szolgált, hogy plusz 3 fő online is becsatlakozott. A Közgyűlésen meghallgattuk az évértékelő beszédeket, beszámolókat, szavaztunk az egyes napirendi pontokról, majd a Közgyűlés vége felé sor került a kabineti pozícióra jelentkezők pályázatának ismertetése, miután a tisztújítás is megtörtént. A kabinet teljes egészében lecserélődött. A leköszönő elnök Kiss Adrienn, helyére Trnka Norbert lép. A leköszönő szakmai vezetőt, Torda Sztellát a sikeresen megválasztott Szücs Lotti váltja, úgy ahogy a leköszönő pénzügyi vezetőt, Garamvölgyi Dávidot Vatai Sára. A leköszönő titkár, Csibor Ferenc pozícióját Kecskeméti Zoltán veszi át. Illetve a kommunikációs vezető szerepében is változás történt, Sivák Veronika utódja Körmendi Anna lett. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Kabinet egy, illetve két év áldozatos munkáját, egyúton szeretnénk sok sikert kívánni az újonnan megválasztott Kabinetnek! A Közgyűlés az Alumniba vonulók búcsúztatójával zárult, ezt követően a közös vacsora következett. Az est további részében közös ünneplés vette kezdetét az év lezárásának jegyében.

Az utolsó napon a reggelit követően mindenki összepakolta csomagjait. Sort kerítettünk a szokásos csoportkép elkéeszítésére is, majd hosszas búcsúzkodás után elhagytuk a szállást. Úgy gondolom, a csapat nagyon szuper és izgalmas négy napon van túl, és hogy az Évzáró Közgyűlés rendkyvül sikeresen zárult – talán szólhatok itt mindenki nevében.

Körmendi Anna

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság klímavédelmi akciónapja

2021. május 20., csütörtök

Az MZNT az elsők közt csatlakozott a KEVEP-hez (Komárom-Esztergomi Virtuális Erőmű Program). Tavaly sikerrel zártunk egy egész éves klímastratégiai programsort az NMI-vel karöltve, mely során szervezetünk tagjai részt vettek a klímavédelmi képzésen. Az egyik uniós pályázatunk megvalósítása során kidolgozott 17 felnőttképzési témakörünkből több is foglalkozik a gyakorlati fenntarthatósággal, az energiahatékonysággal, a szemléletformálással.

A több évig tartó elméleti felkészülést követően Népfőiskolánk arra az elhatározásra jutott, hogy a klímavédelem és a környezettudatosság gyakorlati megvalósításában, a mindennapi kivitelezésben is tevékenyen részt vesz, sőt kezdeményező szerepet vállal. Ezen jelentős lépés megtételéhez nagyban hozzájárult a nemrégiben nyertessé vált CLLD uniós pályázatunk, melynek előkészítése ezekben a hetekben zajlik. A „Környezettudatos Tata” című projektünk az otthonokban, háztartásokban megvalósítható hétköznapi praktikákat foglalja össze és mutatja be hamarosan az érdeklődők számára. 

Hasonló szándék vezérelt bennünket, amikor a Nemzetközi klímavédelmi akciónap (május 15.) alkalmából elindítottuk „Zöld iroda leszünk” 356 napon át tartó irodazöldítő vállalásunkat. Irodánk családbarát – ezt a minősítést 2020-ban érdemeltük ki. Itt az ideje, hogy működésünket „zöld” alapokra helyezzük, és a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak is igyekezzünk magunkat és napi munkavégzésünket megfeleltetni. 

A vállalásunk „irodazöldítésünkre” egy évre szól, tehát ennyi idő áll rendelkezésünkre eredményeink felmutatásához is. Bízunk abban, hogy elkötelezett kollégáinkkal karöltve megvalósítjuk közösen, összefogva, szoros együttműködés alapján irodánk környezettudatosabb, fenntarthatóbb munkahellyé válását.       

„Zöld iroda leszünk!” programunkkal párhuzamosan kollégáinkkal együtt környezettudatos praktikákat is gyűjtünk a mai naptól fogva. Terveink közt szerepel a sok-sok jó gyakorlat későbbi rendszerezése, tematikus gyűjteménybe foglalása és kiadása önálló füzetként.         

A mai napon környezettudatos, szemléletformáló programjaink hivatalos bejelentését követően szemétszedést terveztünk a tóparton, de az időjárás, a nem szűnő esőzés keresztülhúzta számításainkat. Környezetünk tisztán tartása is egy igen fontos feladat számunkra, tehát egy másik időpontban megszervezzük újra a hulladékszedést.

Minority Safepack kezdeményezés - Dr. Szegedi László és Hegedős Soma előadása 

Beszámoló 

2021. április 27., kedd

​Megtartásra került a félév utolsó, a Szakkollégium által szervezett nyílt előadása. Az előadás témája az európai polgári kezdeményezés intézménye, valamint a 2013-ban elindult Minority Safepack polgári kezdeményezés volt. Az előadást az Európai Köz- és Magánjogi tanszék két felkért oktatója, Dr. Szegedi László és Hegedős Soma tartották meg.

Az előadás első blokkjában Szegedi tanár úr foglalkozott behatóbban az európai polgári kezdeményezés intézményével, a hozzá kapcsolódó kérdésekkel, valamint a polgári kezdeményezést érintő 2019-es átfogó reformcsomaggal.

Magáról az európai polgári kezdeményezés eredetéről azt kell tudni, hogy fogalma az uniós jogba a Lisszaboni Szerződéssel került beillesztésre. A kidolgozása mögötti fő motiváció a demokratizmus eszméje volt, a lehetőség megadása, hogy az Európai Unió polgárai befolyást gyakorolhassanak a jogalkotásra.

Az uniós polgári kezdeményezés lényege, hogy általa lehetősége adódik a polgároknak jogalkotási javaslat előterjesztését kérni az Európai Unió Bizottságától. Ennek előfeltétele, hogy legalább hét tagállamból legalább egymillió aláírás gyűljön össze egy év alatt. Fontos továbbá kiemelni, hogy amennyiben ezen feltételek teljesülnek, a Bizottság akkor sem válik kötelezetté a kért szabályozás megalkotására, pusztán csak foglalkoznia kell a kérdéssel, de megvan a lehetősége arra is, hogy visszautasítsa a szabályozás megalkotására irányuló kérést.

Érdemes még külön kitérni azon elemre, hogy a polgári kezdeményezés megindításához szükséges létrehozni egy úgynevezett polgári bizottságot, amelynek legalább hét olyan uniós állampolgárból kell állnia, akik hét különböző tagállamot képviselnek, valamint elérték az európai parlamenti választásokon való választhatóságra feljogosító életkort.

A polgári kezdeményezés lezajlásának folyamatában az aláírások összegyűjtését megelőzi a kezdeményezés benyújtása a Bizottsághoz, amely elvégzi az előzetes befogadhatósági vizsgálatot, és csak amennyiben ezen megfelel a kezdeményezés, akkor lehet hivatalosan megkezdeni az egymillió aláírás összegyűjtésének folyamatát.

Külön érdemes figyelmet szentelni azon megfigyelésnek, miszerint az eddig elindult európai polgári kezdeményezések leginkább az uniós polgárok 21 és 30 év közötti korhatárba eső csoportját tudták megérinteni. Ezen korcsoporttól elindulva felfelé egyre inkább lankadó érdeklődés figyelhető meg az uniós polgárok európai polgári kezdeményezéshez való viszonyulásuk kérdésében.

Továbbra is az európai polgári kezdeményezéshez kapcsolódó számadatoknál maradva elmondható, hogy a legtöbb kezdeményezés németajkú területeken, Németországban és Ausztriában indult, Magyarország pedig nagyjából az uniós középmezőnyben mozog.

A polgári kezdeményezésről való diskurzus megkerülhetetlen elemét jelenti az Unióban való érdekérvényesítés témaköre. Elmondható, hogy világviszonylatban is élvonalban járva Brüsszelben 10-30 ezer olyan lobbista található meg, akik a legkülönfélébb területeken végeznek érdekérvényesítő tevékenységet. Az ilyen nagy méretű lobbi-jelenlét oka, hogy az Unió súlya több területen is folyamatosan nő, és ezen területekre érdemben képes hatást gyakorolni. Így viszont felmerül a jogos kérdés, hogy vajon az uniós állampolgárok hogyan képesek bekapcsolódni az európai demokrácia működésébe, folyamataiba. A demokratikus transzparencia érvényesülését elősegítő egyik eszköz az úgynevezett Átláthatósági Nyilvántartás, amelybe különféle polgári szervezetek regisztrálhatnak, akik ezáltal folyamatosan értesülhetnek az uniós döntéshozatali fejleményekről. Ugyanígy a polgárok demokratikus részvételét volt hivatott lényegileg előmozdítani a polgári kezdeményezés bevezetése.

A polgári kezdeményezés 2019-ben került átfogó jelleggel megújításra egy reformcsomag elfogadásával. A polgári kezdeményezés bevezetése óta eltelt idő során felmerült kérdések és problémák orvoslására több változtatásra is sor került ekkor. Kötelező előírásként határozták meg, hogy a szervező bizottságot, mint valamely tagállamban bejegyzett jogi személyt kell létrehozni, ezáltal letisztázva a felelősségi kérdéseket. A Bizottság általi nyilvántartásba vétel kapcsán kritikaként fogalmazódott meg, hogy túl sok polgári kezdeményezés került elutasításra már ezen kezdeti fázisban is. Ezen kritikára válaszként kialakításra került egy többlépcsős bejegyzési folyamat, amelyben adott a lehetőség a részleges nyilvántartásba vételre. Ezeken túlmenően az előadás során érintettük a transzparencia kérdéskörét, a polgári kezdeményezés aláírásának alsó korhatárának meghatározását, valamint a szervezőknek való segítségnyújtás feladatát. 

A polgári kezdeményezés jövőjét tekintve fontos kérdés, hogy a tagállamok folyamatos ellenállásával hogyan lehet megbirkózni, valamint melyek lesznek a valóban európai szintű problémák, kérdéskörök.

Hegedős Soma előadását a kisebbségvédelem intézményének jogtörténeti gyökereinek ismertetésével kezdte. A legmélyebbre nyúló történelmi gyökerekhez visszanyúlva már a Bibliában is szó esett a jövevény fogalmáról, a hozzá kapcsolódó szabályozásról. Ezt követően a 15-16. század fordulóján élt Francesco de Vitoria nemzetközi jogász is foglakozott azon kérdéssel, hogy a keresztény Európa államai egy, az emberiséget körülvevő jogközösség letéteményesei, így megilleti a védelem az egyes államok állampolgárait akkor is, ha éppen nem saját államuk területén tartózkodnak.

Az idegen jogával külön foglalkozott a Magna Charta Libertatum, az angol jogfejlődés egyik legfontosabb dokumentuma, mely kimondta, hogy az Anglia területén tartózkodó kereskedők félelem nélkül kell hogy tudjanak közlekedni az országon keresztül, feltéve ha az angol kereskedőknek sem esik bántódása külföldön.

A kisebbségvédelem nemzetközi jogi szabályrendszerének kialakulásában a következő kulcsfontosságú fordulópontot a vesztfáliai békerendszer létrejötte jelentette, ahol kidolgozásra került a vallási kisebbségeket megillető védelem. Ezt követően az 1815-ös bécsi béke megkötése jelentős újítást hozott a nemzetiségi kisebbségek jogainak védelmének megjelenése által. 

A kisebbségvédelem szabályrendszerének alakulásában a következő nagy mérföldkövet az első világháborút lezáró békeszerződések jelentették. A béketárgyalások során megállapodások születtek, melyeknek célja volt a tartósan más ország területén élő vallási-nemzetiségi kisebbségek védelmének garantálása.

Rátérve az Európai Unió kisebbségvédelmi rendszerére, az Európai Unióról szóló szerződés második cikkelye kimondja, hogy az Unió alapelvei között szerepel a kisebbségbe tartozó emberek jogainak tiszteletben tartása. Ezzel szemben viszont megfogalmazódik azon kritika, miszerint nincs elegendő konkrét szabály, amely a gyakorlatban is képes volna elősegíteni a nemzeti kisebbségek érvényesülését. Ezen célt volt hivatott elősegíteni a Minority Safepack polgári kezdeményezés, amely egy javaslatcsomag által segítette volna a nyelvi kisebbségek érvényesülését és fennmaradását az Európai Unió területén.

A Bizottság végül a polgári kezdeményezés kapcsán úgy határozott, nem kezdeményez jogalkotást. Ez viszont még nem feltétlenül jelenti a kezdeményezés végét, hiszen fennáll a lehetőség, hogy az ügy az Európai Unió Bírósága elé fog kerülni, hogy ott mondják ki a végső döntést azt illetően.

Csibor Ferenc

Fake news a politika világában – előadás-sorozatunk harmadik része

Beszámoló 

2021. április 7-én online keretek között került megrendezésre a Magyary Zoltán Szakkollégium előadás-sorozatának harmadik, egyben záró előadása a Fake news a politika világában címmel. A témával kapcsolatban két neves előadó, Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakember és Krekó Péter politikai elemző osztották meg véleményüket. A két előadó eltérő szakterületének köszönhetően több oldalról került megközelítésre a fake news kérdésköre.

Az előadás kezdetén az előadók a fake news fogalmi meghatározásáról értekeztek. Krasznay Csaba felvetette a fake news fogalmi meghatározásának alapjául szolgáló csoportosításokat, míg Krekó Péter a dezinformációval való kapcsolódásból indult ki. Az álláspontok ismertetése után, mint a fake news definíciójának konklúziójaként, egy metaforával ismertették a felek a fake news fogalmát. A „Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél” hasonlat arra irányul, hogy a fake news magját az adja, hogy hiába téves – adott esetben valótlan – tényeken alapul az információcsomag, addig el lehet adni hírként, amíg az emberek továbbadják. Tehát, lényegében a fake news létezését maguk az emberek generálják a továbbadással.

A fake news fogalmi tisztázása után a fake news megjelenésére és annak súlyára a XXI. századi közösségi médiában terelődött a szó. Krasznay Csaba ehhez kapcsolódóan konkrét statisztikai adatokkal szemléltette a jelen helyzetet. A legnépszerűbb közösségi média felületen, a Facebookon jelenleg 2,7 milliárd személy van jelen, több mint 3000 milliárd órát töltve a a Facebookon. A magas óraszám, - amit az emberek a Facebookon töltenek - azzal indokolható, hogy a felhasználók olyan tartalmakat szeretnek nézegetni, ami világnézetüknek megfelel, leköti őket. Továbbá, a mai rohanó világban az emberek a leegyszerűsített információkat kedvelik. Ezeknek a leegyszerűsíttet, - illetve tulajdonképpen bármilyen - információknak esetében igaz, hogy az olvasók általában nem szeretnek utánanézni az adott információ valóságtartalmának. A hitelesség ellenőrzésének az elmaradása azonban azt eredményezheti, hogy akár akaratlanul is megoszthatnak valótlan tartalmakat a közösségi médiában.

Az álhírekről általánosságban elmondható, hogy leginkább a közösségi médiában terjednek. A közösségi médiában való álhírterjesztés eddig legjobban a 2016-os amerikai elnökválasztás esetében volt érezhető. A közösségi médiában felbukkanó fake news-ok pedig egyre inkább kezdenek elterjedni a mainstream médiában is. Erre példa a már említett 2016-os elnökválasztás során történt eset, amikor egy Texas állambeli (erősen republikánus párti) szavazó rengeteg demokrata buszt látott a városban, ezeket a buszokat megörökítette, és közzé tette a közösségi oldalán is. A közzétevő elgondolása szerint ezekkel a buszokkal szállították Texas államba a demokrata párti szavazókat. Az esetnek – habár nem volt valóságalapja – akkora port kavart, hogy még a hagyományos médiumokban is hír lett belőle.

A közösségi médiaplatformok az utóbbi időben számos lépést tettek, hogy felszámolják a Texasban történtekhez hasonló, fake news-on alapuló eseteket. A fake news elleni harc kapcsán az előadáson szó esett a közösségi média működésének technológiai hátteréről, illetve arról, hogy mindez milyen kapcsolatban áll a fake news -al. Elmondható, hogy a közösségi média tulajdonképpen az embereket tükrözi. Az a mesterséges intelligencián alapuló algoritmus, amelyik kiválasztja azokat a tartalmakat, amelyeket látunk, az emberek érdeklődését tükrözik vissza. A közösségi médiában fellelhető mesterséges intelligencia és algoritmus gépi tanulás alapú, vagyis a gép az emberektől vette át a kedvelt tartalmakat. A fake news elleni fellépés egyik megoldása az lett, hogy a közösségi média platformok üzemeltetői bizonyos ponton belenyúltak ebbe az algoritmusba. Ez a megoldás azonban a közösségi média platformokra kedvezőtlen hatást gyakorolt, ugyanis az emberek kevesebb időt kezdtek eltölteni a közösségi felületeken. Ennek az volt az oka, hogy eddig a felhasználók azt látták, amit szerettek volna – vagyis az adott felhasználó nézeteinek megfelelőt – de ez után más nézetekkel is találkozhatnak.

A következőkben a fake news társadalmi hatásairól is szó esett. A fake news egyik legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy fellazul a tények és a képzelet közti határvonal, egyre többen érzik úgy, hogy nem is tudhatják meg mi a valóság. A fake news tekintetében az úgymond „felülről terjesztett” álhírek a legveszélyesebbek, azonban „romantikus vonulatként” a kisebb, elnyomott csoportok kezében akár fegyvert is jelenthet a fake news. Utóbbira példa az Indiában WhatsApp-on terjedő üzenetek, melyek bizonyos személyeket nemi erőszakkal vádoltak, melynek következtében sokszor akár ártatlan személyek is lincselés áldozatául estek.

A „felülről terjesztett” álhírek Krasznay Csaba szerint a propaganda/tömegtájékoztatás/pszichológiai ellenművelet részei, más szóval az állam eszközei arra, hogy fenntartson egyfajta morált. A morál fenntartása kapcsán Krekó Péter, Max Weber-nek „A politika, mint hivatás” című műve kapcsán kiemelte, hogy a politikában a morál másképp működik. Például, ha propagandisztikus céllal az állam álhírt terjeszt, de utóbb kiderül az igazság az akár ellentétes eredményeket válthat ki. Lényegében a morál kapcsán cél, hogy az állam ”ne hazudjon nagyokat”, mert ezek visszaüthetnek. Például a jelenlegi koronavírus helyzetben az államok vezetői eleinte azt hangoztatták, hogy nem szükséges maszkot hordani, azonban – mint utóbb kiderült – ezt csak azért mondták, mert eleinte nem állt rendelkezésre elegendő maszk. Az ilyen kijelentések azonban bizonyos rétegek számára ellenérzéseket váltanak ki, bizalom vesztést eredményeznek. A koronavírus tekintetében a maszkos eset csak olaj volt a tűzre a vírustagadók számára.

A társadalmi hatások után a Facebookra, mint fő közösségi média platformra helyeződött a hangsúly. Felmerült, hogy a Facebook mennyiben minősül, vagy válhat nemzetbiztonsági kockázattá egy állam számára. A nemzetbiztonsági kockázat megállapítása az előadók szerint szoros párhuzamba állítható a szólásszabadság felfogási módozataival. Például egy olyan ország, mint Kína automatikusan nemzetbiztonsági kockázatként fog fel egy olyan platformot, mint a Facebook. Azonban a demokratikus országokon belül sem egységes az, hogy mi fér bele a szólásszabadságba, a közösségi médiában való megnyilvánulásokra, azonban ennek megállapítása nem a Facebook feladata.

Felmerült a nemzetközi joghatóság kérdése és az internet szabályozásának lehetséges módozatai is. Az előadók részéről konklúzió, hogy szükséges az internet, a közösségi média szabályozása és a szabályozásra van is lehetőség. Például jó lenne, ha átláthatók lennének a közösségi média felületek működését biztosító algoritmusok. Azonban a közösségi médiát illetőleg sosem lesz tökéletes és egységes szabályozás már csak a politikai ellen-nézetek miatt sem. Ugyanis amíg a jobboldal liberális diktatúrának, addig a baloldal fasiszta ármánykodásnak tartja a közösségi médiát.

Összességében a közösségi média, valamint az annak alapjául szolgáló mesterséges intelligencia és algoritmus egyik hátránya a fake news, azonban elmondhatjuk, hogy minden új technológia megjelenésénél törvényszerű a negatívumok megjelenése is.

Emellett a fake news tekinthető a modernkori hadviselés egyik formájának is. Gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan államok, amelyek szándékosan generálnak és terjesztenek álhíreket más államokkal, azok vezető politikusaival szemben.

Köszönjük mindenkinek a részvételt. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt további rendezvényeinkre!

Sárdi Adrienn

A közösségi média hatása a politikára - előadás-sorozatunk második része 

Beszámoló 

2021. március 24-én megrendezésre került a Magyary Zoltán Szakkollégium nyílt rendezvénysorozatának második előadása ’A közösségi média hatása a politikára’ címmel, melyen meghívott előadóként Dr. Pál Gábor és Dr. Bányász Péter egyetemi oktatók osztották meg gondolataikat a témával kapcsolatban. 

Az első kérdés keretében a politikai kommunikáció történelmi fejlődésére reflektálva fejezték ki véleményüket először is a közösségi média fogalmi meghatározásáról, amelyet ’olyan internetes alkalmazások és eszközök összességeként lehet értelmezni, ahol a felhasználó által készített tartalom az irányadó’. A fogalom megítélése azért is fontos, mert a 21.században beléptünk egy olyan korszakba, ahol a konvencionális médiaszerkezet mellett a politikai informálódás és kommunikáció egyik színtere a közösségi média és annak speciális technológiája lett. Ennek kapcsán szóba került azon érdekes jelenség, melynek lényege olyan politikai tartalmak gyártása, amelyek a már meglévő, közösségi média által felerősített polarizáltságban is utat találnak a felhasználók felé. Ennek lehetséges eszközét, mint azt Bányász Péter tanár úr kiemelte, egyértelműen az adataink virtuális térben való létezése, és azok begyűjtése jelenti, amelyen keresztül megismerhetővé válik nem csak a politikusoknak, hanem az üzemeltetőknek, techcégeknek is a felhasználók viselkedése, attitűdje. Ezáltal pedig könnyű személy(ek)re szabott politikai üzeneteket átadni szinte bármilyen közösségi média platformon. Ezen folyamat egyik árnyoldala állampolgári szinten a közösségi oldalakra való túlzott energia- és időráfordítás, amelynek során másoknak akaratlanul nem csak gazdasági, hanem politikai profitot is termelünk.

Emellett az előadók kitértek arra is, hogy a közösségi média jelenlét mennyiben rejtheti magában egy sikeres politikai karrier realizálódását. Ebben egyrészről a befektetett humán és financiális erőforrások másrészről pedig a figyelemfelhívásra törekvő tartalmak játszanak kimondott, de nem kizárólagos szerepet - mondta Dr. Pál Gábor. Ugyanakkor a professzionalizáltabb közösségi média felületet irányító stáb kiberbiztonsági kockázatot is rejthet magában, az esetleges adatlopások, szivárogtatások, egyéb visszaélések miatt. 

Az előadás utolsó szakaszában az egyre szélesebb körben ismertté vált ’troll kultúra’ politikai kommunikációval, illetve szerepléssel összefüggésbe hozható aspektusaira kaptunk válaszokat. Ebben a kérdésben el lehet különíteni a személyiségből fakadó, deviáns kommunikációs palettával rendelkező trollokat, valamint az állam által szisztematikusan működtetett troll hadseregeket, kommentelők, tartalommegosztók csoportjait, akik arra hivatottak, hogy a közvéleményt formáló politikai viták objektivitását aláássák és saját alternatív valóságukat másokra erőltessék, vagy kiforgassák a partner álláspontját ezzel szétverve az érdemi párbeszédet. Ez végső soron a társadalom közös építőköveinek és értékeinek széttöredezettségéhez vezet egy idő után, hívta fel erre a figyelmet Dr. Bányász Péter. Dr. Pál Gábor azt is kiemelte, hogy az említett fenomén hatására a közösségi média könnyen fegyverré válhat az államhatalmak kezében, a hibrid hadviselés egyik technikájává alakulva.

Noszkó Anna

Techcégek és az USA viszonya - előadás-sorozatunk első része

Beszámoló  

A Magyary Zoltán Szakkollégium által szervezett „Techcégek és az USA viszonya” című online előadás során Csizmazia Gábor és Dr. Merkovity Norbert járta körbe az adott témát és az ehhez kapcsolódó kérdéseket. Az előadást a Magyary Szakkollégium részéről Garamvölgyi Dávid koordinálta.

Az esemény során a közösségi oldalak fontosságáról beszéltek az előadók, összekapcsolva a politikában megjelenő szerepéről. Rengeteg érdekes információt szereztünk ezzel kapcsolatban, ezekből ragadnék ki néhányat: Donald Trump stílusában posztoló munkatársak dolgoztak az előző elnök közösségi profilján. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy Amerika előző „első emberének” a nyilvános megjelenése hazugság volt? Emellett meg kell említeni, hogy az online közösségi térben politikai „kommentárként” jelenlévő influencerek leginkább jobboldali, konzervatív álláspontot képviseltek eddig. Mindenkiben ugyanaz a kérdés vetődhet fel, hogy vajon Joe Biden megválasztását követően is megmarad ez a felállás az online politikai színtérben?  Ilyen típusú kérdésfeltevésre és elmélkedésre ösztönöztek minket az előadók. A téma megkerülhetetlen mivolta abból is fakad, hogy az internet elsődleges médiummá válása Amerikából gyökerezik. Az Apple, a Youtube, a Facebook, az Amazon amellett, hogy tech óriásként vannak definiálva, elsődleges színtérré váltak a kommunikáció és az egyes gazdasági szektorok terén. Nem is véletlen, hogy ezen amerikai vállalkozásokból indul ki szinte az összes applikáció, internetes program és oldal. A technológia ma már fegyver, emiatt is törekszik Kína, mint rohamosan fejlődő ország, a saját „tech” cégeivel az adatgyűjtésre és a terjeszkedésre. Ez valós félelemmel tölti el az USA vezetőit és állampolgárait. 

Számomra ezen mozzanatok maradtak meg leginkább az érdekes előadás hallgatása közben. Nem is meglepő, hogy az aktuális témával foglalkozó nyílt előadás bevonzotta a résztvevőket, több mint százan vettek részt az online eseményen. Személy szerint én kíváncsian fordulok az előadássorozat következő eseménye felé.

Szücs Lotti

Az eseményről felvétel készült, melyet hamarosan YouTube-csatornánkon is közzé teszünk.

Szakkollégisták is segédkeztek Magyary Zoltán sírhelyének megújításában 

Magyary Zoltán 1945. március 24-én halt meg Héregen, ahol emlékét kopjafa őrzi, végső nyughelye azonban szülővárosában, Tatán található a Környei úti temetőben. Megújított sírhelyét a tatai önkormányzat gondozza, azonban időről időre szükséges átfogóbb felújítási munkálatokat végezni rajta, melynek szervezését 2021-ben az Önkéntesség Tatán és környékén Egyesület bonyolította le. A sírhely felújítása lehetőséget adott a Magyary Zoltán Szakkollégium tatai tagjainak, hogy a szakkollégiumot képviselve a járványhelyzet miatt korlátozott lehetőségek mellett is ápolni tudják a szervezet névadójának emlékét.

A felújításban számos önkéntes vett részt, többek között Michl József, Tata polgármestere, Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, az Önkéntesség Tatán és környékén Egyesület tagjai, valamint helyi civil önkéntesek. A résztvevők széles spektruma nem akadályozta a csapatkohézió gyors kiépülését, a munka dinamikusan és jó hangulatban telt, az eredmény pedig látványos lett.

Több éves szakkollégiumi hagyomány, hogy minden évben megkoszorúzzuk Magyary Zoltán sírhelyét Tatán, vagy a kopjafáját Héregen. Ezt a hagyományt folytatva a járványhelyzet miatt az ünnepélyes ceremónia kihagyásával két tag képviseletével a felújítás végén koszorú elhelyezésére került sor a szakkollégisták által.

Magyary Zoltán munkássága a 21. században sem veszített relevanciájából, ezt pedig a tataiak a mindennapok során számos alkalommal tapasztalhatják, úgy mint amikor látják a városfejlesztési stratégia, nevezetesen a Magyary-terv megvalósulását, besétálnak a Magyary Zoltán művelődési központba vagy részt vesznek a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság konferenciáján. Úgy gondolom, hogy amikor a helyi emlékezéskultúra és a szakkollégiumi tevékenység ily módon összekapcsolódik, akkor válik igazán szembetűnővé Magyary Zoltán munkásságának napjainkat is átható értéke: az emberközeli tudományosság.

Kecskeméti Zoltán

Felvételi Mentorprogram 2020 

Ahogy a Mentorprogram-koordinátor látta

Mi egy felvételi eljárás célja? A legtöbb esetben erre azt a triviális választ tudjuk adni, hogy a jelentkezők célja a felvétel, míg a felvételiztetők célja a jelöltek közül a legjobbak kiválasztása. Végső soron a Magyary Zoltán Szakkollégium mentorprogramja is erről szól, de emellett meglátásom szerint a szakkollégium tesz egy olyan önzetlen gesztust a mentoráltak irányába, ami egészen különlegessé teszi ezt az évenként megismétlődő másfél hónapot. Ez a gesztus azt jelenti, hogy amellett, hogy meg szeretnénk ismerni a mentoráltakat, egy olyan élmény- és tudáscsomagot igyekszünk átadni, amit a felvételtől függetlenül hasznosítani tud bárki, aki valóban nyitottan áll hozzá ehhez a lehetőséghez.

Mit nyersz pusztán azzal hogy részt veszel a mentorprogramban? Megismerheted a működését egy autonóm diákközösségnek, megtapasztalhatod, hogy az egyéni teljesítményt hogyan tudja a közösség felértékelni úgy, hogy közben ez nem válik a pihenés és a szórakozás rovására. A mentorcsapatoknak köszönhetően fel leszel vértezve egy kompromisszumkész csapatjátékos tudásával, amit az egyetemi tanulmányaid során csak kamatoztatni tudsz. Ezen felül azzal, hogy részt veszel a színvonalas szakmai programokon, szélesebbre nyithatod a közigazgatás-tudomány perspektíváit, megismerve olyan részeit, melyeket a kötelező tárgyak nem kínálnak fel, mindezt egy lazább keretrendszerben. Az előbb említett előnyök biztosítása a mentorprogramnak egy olyan sajátos jelleget biztosít, ami véleményem szerint senkit nem enged el üres kézzel, így a ”Megéri-e nekem csatlakozni?” kérdésre egy határozott igennel tudnék felelni minden érdeklődőnek.

És mit nyersz ha felvesznek a szakkollégiumba? Erre már nehezebb a válasz, és anélkül, hogy oldalakon keresztül kezdeném ecsetelni a szakkollégiumi tagság előnyeit, egy hasonlattal élnék. A szakkollégium nagyban hasonlít az egyetemhez. Azzal, hogy felvesznek, egyrészt lehatárolod magad, hiszen kizárod a többi egyetemet illetve szakkollégiumot, de emellett új lehetőségek olyan tárházát kapod meg mind szakmai mind közösségi szinten, amit jól kihasználva értékesebbé válhatsz az átlagnál. Az diploma az érettségizettek közül emel ki, a szakkollégium pedig a diplomások közül.

Kecskeméti Zoltán

Egy mentorált szemével

Személy szerint nagyon izgatottan vártam ezt az eseményt, hiszen itt, a Magyary Zoltán Szakkollégiumban szokatlan a felvételi rendszer. A legtöbb szakkoli viszonylag hamar kiválasztja a legmegfelelőbb embereket, míg itt egy 6 hetes mentorprogram alatt kell megmutatni a mentoráltaknak, hogy mire is képesek valójában. A vírus miatt nehézkesen bár, de annál jobban sikerült lebonyolítani a sok programot. Beleláthattunk a szakkolégium mindennapi tevékenységeibe, különböző játékos feladatokon keresztül ismerhettük meg egymást és a végére már-már egy barátságos és vidám hangulat forrott ki, ami a szakkollégisták életét igazán jellemzi. Ez időszak zárásaként, egy hétvégi tábor koronázza meg a mentorprogramot, de ez most egészen másképp alakult. Olyannyira, hogy közbejött az online oktatás, de ez sem állt az utunkba, hiszen így is mindent kiválóan és akadálymentesen le tudtunk bonyolítani. Szabad témaválasztású dolgozatot kellett írnunk, amit aztán előadás formájában prezentáltunk. Ezt követően kis csapatokra osztottak minket, mentoráltakat és mentorokat, és egy workshop néven futó, igen izgalmas feladatot kellett teljesítenünk. Minden csapatnak egy adott témájú problémára kellett egy olyasfajta megoldást találnia, amivel nagyban megkönnyítheti mindennapunk sorsát. Így telt az idei különleges helyzetre való tekintettel a szakkollégiumi mentor program és ezek után alig várom, hogy megkezdhessük teljes erőbedobással a közös munkát!

Kelemen Viktor

Mesteresen újoncként

Úgy gondolom, hogy a Magyary Zoltán Szakkollégium által szervezett mentorprogram egy remek eseménysorozat volt, amelynek keretein belül az egyenlőség jegyében minden felvételiző számára biztosított volt a kibontakozás lehetősége, aki persze hajlandó volt ezzel élni. Más hallgatói szervezetekkel ellentétben a felvételi nem csupán két-három hetet vett igénybe, hanem szisztematikusan felépítve, 3 hónapig rendszeresen megrendezett projektek révén a mentoráltak bepillantást nyerhettek abba, hogy milyen érzés is szakkolisnak lenni, és a levont konzekvenciáik alapján egyénileg eldönthették, hogy vállalják-e az ezzel járó kötelezettségeket, de mindamellett az életre szóló élményeket is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak, amelynek révén feltérképezhettem egy jól működő, hatékony, egyetemi tudományos szervezet mindennapjait, illetve mélyebben megismerhettem annak a közösségnek az értékeit és céljait, amelyhez csatlakozni kívántam. A mentorprogram eredményeinek kihirdetése után lehetőségem nyílt személyesen is találkozni a szakkollégium tagjaival egy kötetlenebb ismerkedős est során, amelyet maximális professzionalizmussal és felkészültséggel vezettek le, valamint ízelítőt kaphattam arról, hogy milyen egy minőségi tehetséggondozó körhöz tartozni, ahol a szakmai eredmények mellett a közösséghez tartozás tudatának kialakítására is kiemelt figyelmet szentelnek.


Az ismerkedős estre még személyesen került sor.

A felvételi elbeszélgetések már online zajlottak.

Élménybeszámoló

Változatosság, emlékgyűjtés, kapcsolatteremtés. – e szavakkal tudom leginkább jellemezni a Magyary Zoltán Szakkollégium Mentorprogramját, ugyanis rengeteg élménnyel, tudással és ismeretséggel gazdagodtam e néhány hét alatt. A szakmai műhelyekbe való betekintéstől kezdve a társasjáték-esten át a halloween-buliig mindenre lehetőséget nyújtott a szakkollégium. A mentorok bevezettek minket a szakkollégium titkos „világába”, elénk tárva a szakmai és közösségi fejlődési lehetőségeket. Véleményem szerint a  mentorok remekül oldották meg a vírus okozta nehézségeket, többek között a csapatfeladat kidolgozása és kivitelezése is gondtalanul, gördülékenyen és jó hangulatban telt el. A mentorprogram végeredményeképpen a prezentációm bemutatása és a felvételi elbeszélgetés során már semmiféle stressz, idegesség vagy izgalom nem volt bennem, mivel ismerős arcok néztek rám a kamerán keresztül. A mentorok nyitott, barátságos hozzáállása miatt örömmel mentem végig a felvételhez jutás rögös ösvényén. A mentorprogram útjának minden pillanatát élveztem, de a személyes beszélgetések, nevetések maradnak meg leginkább bennem.

Szücs Lotti

A mentorprogram során számomra nagyon vonzó volt, hogy mi, a mentoráltak is részt vehettünk a belső képzési rendszer programjain, és amellett, hogy velünk szemben támasztottak elvárásokat, mi is adhattunk visszajelzéseket a mentorprogramon tapasztaltakról. Véleményem szerint a mentoráltak számára előre beütemezett, kötelező jellegű események (pl. olvasóestek) tökéletes indikátorai voltak a felvételizők motivációjának és elkötelezettségének, amely a szakkollégium tagjai számára segítette a kiválasztás folyamatát, hiszen láthatták, hogy éles helyzetben ki mennyire veszi komolyan feladatait. Ami számomra különösen tetszett még, az a mentorok rátermettsége és segítőkészsége volt. Mivel a szakkollégium közössége figyelembe vette a felvételizők egyéni kompetenciáit, tapasztalatait, végül sikerült mindenkihez felkészült, proaktív és készséges tagokat rendelniük. Emellett úgy gondolom, hogy a felvételi program végén lefolytatott interjúk már egy sokkal meghittebb, barátiasabb légkörben zajlottak, hiszen előtte a már bent lévő tagok rengeteg időt fordítottak arra, hogy jobban megismerjék, és a lehető legeredményesebben integrálják a mentoráltakat. Szeretném megköszönni ezúton is ezt az emlékezetes, minőségi és szakmailag kimagaslóan levezényelt pár hónapot. Végtelenül örülök, hogy Magyarys lehetek.

Noszkó Anna


I. Magyary konferencia


2020. október 2-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási épületében tartottuk meg az I. Magyary Konferenciát, mely tudományos konferencia szakkollégiumunk szervezésében került megrendezésre.

A Magyary számára a közösségépítés mellett mindig is kiemelten fontos volt tagjainak tudományos életben való aktív részvétele, ezért egy interdiszciplináris tudományos konferencia létre hívása már egy ideje megfogalmazódott a szakkollégium életében. Sajnálatos módon azonban a vírushelyzetre való tekintettel a részvételt az előadók és szekcióvezetők körére kellett szűkítenünk.

A konferencia felépítése egy majd egésznapos programsorozatot foglalt magába, ahol az előadások két szakaszban, egy délelőtti és egy délutáni szakaszban zajlottak. A konferencia interdiszciplináris jellegének érdekében az előadások nyolc szekcióban (Államelmélet,  Közgazdaságtan,  Alkotmányjog, Szociológia, Politológia, Nemzetközi kapcsolatok, Biztonságpolitika, Kiberbiztonság) zajlott. Konferenciánk mérlege 27 előadó 6 szakkollégium és 1 diákszervezet képviseletében, amelyre - különösen a pandémiás helyzetre való tekintettel - igen büszkék vagyunk. Többen, akik nem tudták vállani a személyes jelenlétet, digitális formában is megtartották előadásaikat.

Mint előadó, számomra és még sokak számára is ez volt az első tudományos jellegű konferenciája. Úgy vélem, hogy minden olyan hallgató számára, akik az egyetemi tudományos életüket szeretnék elmélyíteni, a Magyary Konferencia egy csodálatos lehetőséget jelentett. Egy ilyen esemény kiváló alkalmat biztosít arra, hogy több szempontból megismerjük a kutatás, a tudományos munka és az előadás szépségeit, továbbá nehézségeit is. Mindezt pedig egy komoly tudományos közegben, más előadók és felkészült szekcióvezetők kísértében. Bátorítom minden hallgatótársamat arra, hogy próbálja ki magát hasonló rendezvényeken, mert rengeteg - elsősorban szellemi - tekintetben képes fejleszteni.

Bízunk benne, hogy a Magyary Konferenciával sikerül hagyományt teremtenünk. Köszönjük az összes szervezőnek, előadónak és szekcióvezetőnek a munkáját!

Találkozzunk jövőre a II. Magyary Konferencián!

Trnka Norbert

Felvételi Feladatlap

A Szakkollégiumba való jelentkezésedet az alábbi feladatlap beküldésével teheted hivatalossá! :)

Arra kérünk, hogy október 9., éjfélig válaszolj kérdéseinkre, majd kitöltve küldd vissza nekünk ezt a dokumentumot a magyary.szakkollegium@gmail.com e-mail címre.

A feladatlap mellé, kérjük csatolj egy, a bemutatkozás célját szolgáló PPT-t, videót, hangüzenetet, motivációs levelet vagy bármely olyan dolgot, amellyel megismerhetünk Téged! :)

 Felvételi a Magyaryba!

Infóest 


Mitől más, ha valaki szakkollégista? Mit jelent Magyarysnak lenni? Szeretnél többet kihozni az egyetemi éveidből? Gyere el a Magyary Zoltán Szakkollégium Infóestjére 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 18 órától, és tudj meg elsőkézből mindent!

Helyszín: Oktatási Központ O-114-115

A regisztrációra a járványügyi helyzet miatt van szükség, az eseményen való részvétel nem számít bele a kollégiumi pontrendszerbe! Jelezd számunkra Facebookon is, hogy számíthatunk Rád!

https://www.facebook.com/events/2698730677062933

Ha mégsem tudsz részt venni az Infóesten, ne aggódj, megújult honlapunkon minden információt megtalálsz a jelentkezés menetével kapcsolatban, illetve közösségi média oldalainkon is folyamatosan tájékozódhatsz!

Reméljük, hamarosan személyesen is találkozhatunk Veled!

Az eseményre az alábbi linken keresztül tudsz regisztrálni: 

Évzáró Közgyűlés 

A szakkollégiumokban minden évben sor kerül az éves kabineti tisztújításokra. Nincs ez másképp a Magyary Zoltán Szakkollégiumban sem, melynek idei tisztújító közgyűlése Héregen zajlott. Leginkább egy élményekkel teli kirándulás ez, melyben a közgyűlés mellett fontos szerep jut a megemlékezésnek is, hiszen a közösen eltöltött napok során megemlékezünk névadónkról és megismerjük életének fontos állomásait is.

Július 23-án reggel Budapesten gyülekeztünk az egyetem oktatási épületénél, ahonnan busszal indultunk zarándoklatunk első állomására, a vizek városaként is emlegetett Tatára. Névadónk szülővárosában a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal közösen megkoszorúztuk Magyary Cifra malomnál lévő szobrát. Meghitt és érzelmes pillanatnak lehettünk tanúi, majd ezt követően a népfőiskolai társaság tagjaival közösen egy városnéző kisvonat segítségével megtekinthettük a város nevezetességeit. Ezután ismét egy fontos állomáshoz érkezett a kirándulás, amikor Tata Városházának egy termében szemtanúi lehettünk a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és a nemrégiben alapított Világpolgár Egyesület közötti együttműködési szerződés aláírásának, valamint egy előadás keretében hallhattunk Magyary Zoltán és felesége, Techert Margit életéről és munkásságáról.

Kirándulásunk Tata városában ezzel a végéhez ért. Elbúcsúztunk hát a népfőiskolai társaság tagjaitól és buszunkkal elindultunk Magyary Zoltán életének végső helyszínére, Héregre. A héregi sportközpontban, szállásunk elfoglalása után egy rövid séta következett. Eljutottunk ahhoz a házhoz, mely idilli környezetben való elhelyezkedése ellenére, szörnyű múltat tudhat magáénak. Ebben a házban lett ugyanis öngyilkos Magyary Zoltán és felesége, Margit. A ház mellett egy kopjafa állít emléket a tragédiának, ahol a szakkollégium jelenlegi és leendő igazgatója, az elnök és a tagság egy koszorút helyezett el.

Kis zarándoklatunk ezzel véget ért. A vacsora következett, melynek keretein belül a sportközpont kisvendéglőjében köszöntöttük azt a négy tagunkat, akik júliusban ünnepelték születésnapjukat. A nap szép lassan nyugovóra tért, és vele együtt elkezdődtek a mi esti programjaink is. Itt tényleg a szórakozásé volt a főszerep, melyről különböző csapatjátékok és közös borozás gondoskodtak.

A másnap reggeli nehéz ébredést követően a szállás közösségi termében a teljes tagság összegyűlt, hogy egy workshop keretében, kisebb csoportokban megvitassák a szakkollégiumot érintő legégetőbb kérdéseket. Ezek nem mások, mint a passzív tagság kérdése, a tagok tudományos tevékenysége, a felvételi és a szakmai mentorprogram, valamint a szakkollégium arculatának kialakítása. Eme témák megvitatása órákat vett igénybe, a tagság megfeszített munkája ellenére is csak késő délutánra sikerült a fennálló problémákra lehetséges megoldásokat találnunk. A rövid pihenőt követően részt vehettünk egy jó kedélyű sportprogramon is. Ezután ismét a szórakozásé volt a legfőbb szerep, társasjátékok, valamint zenés-táncos mulatság formájában.

A harmadik nap délelőttje legfőképp az eddigi fáradalmak kipihenéséről szólt, hogy aztán újult erővel vághassunk neki a héregi közgyűlés legfőbb pillanatának, a tisztújításnak. Az öt kabineti tisztségből rendhagyó módon négyre ugyanazok a tagok jelentkeztek, akik előző tanévben is betöltötték a tisztségeket, hiszen a vírushelyzet miatt félbemaradt munkájukat folytatni szerették volna. Minden jelölt elmondta pályázatának lényegét és terveit a következő tanévre. A szavazást követően mind a négy előző évben kabineti pozíciót betöltő tagunk, újra megválasztásra került, hozzájuk csatlakozott ötödikként az új szakmai vezető. Így a szakkollégium elnöke Kiss Adrienn lett, a pénzügyi vezetői státuszt Garamvölgyi Dávid, a kommunikációs vezetőit Sivák Veronika, a titkárit Csibor Ferenc, a szakmai vezetőit pedig Torda Sztella tölthette be. A közgyűlés után két program közül is lehetett választani. Az első lehetőség a szakkollégium leendő igazgatója, Szabó Máté Csaba által szervezett kocsmakvíz volt, a második pedig a jelenlegi igazgató, Horváth Attila által szervezett túra, mely során megcsodálhattuk a Gerecse szépségeit. A két program egymással párhuzamosan zajlott, de egy biztos: mindkét csapat rengeteg élménnyel gazdagodott, és a délelőtti kipihentségnek a nyoma se látszódott rajtuk. Mindez azonban senkit nem gátolt meg abban, hogy a záróesten hajnalig búcsúztassa az évzáró közgyűlést.

Az utolsó nap délelőttjén megfáradva bár, de törve nem, összepakoltunk, csináltunk néhány csoportképet, és felpakoltunk az érkező buszokra. A héregi tábort elhagyva megkezdtük utunkat a főváros felé és bár a kirándulás ezzel véget ért, de emléke mindannyiunk számára élénken él.


Szűcs Richárd


Megjelent!

A Szakkollégiumunk hallgatói magazinja a Semester, hivatalosan is megjelent! A Letöltés gombra kattintva tudjátok elérni. Jó szórakozást kívánunk hozzá. :))

Archív

2018/2019-es tartalmainkhoz kattints a gombra. :))

Archív

2018 előtti tartalmainkhoz kattints a gombra. :))