Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Blog
Lorem ipsum
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.

Szakkollégisták is segédkeztek Magyary Zoltán sírhelyének megújításában 

Magyary Zoltán 1945. március 24-én halt meg Héregen, ahol emlékét kopjafa őrzi, végső nyughelye azonban szülővárosában, Tatán található a Környei úti temetőben. Megújított sírhelyét a tatai önkormányzat gondozza, azonban időről időre szükséges átfogóbb felújítási munkálatokat végezni rajta, melynek szervezését 2021-ben az Önkéntesség Tatán és környékén Egyesület bonyolította le. A sírhely felújítása lehetőséget adott a Magyary Zoltán Szakkollégium tatai tagjainak, hogy a szakkollégiumot képviselve a járványhelyzet miatt korlátozott lehetőségek mellett is ápolni tudják a szervezet névadójának emlékét.

A felújításban számos önkéntes vett részt, többek között Michl József, Tata polgármestere, Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, az Önkéntesség Tatán és környékén Egyesület tagjai, valamint helyi civil önkéntesek. A résztvevők széles spektruma nem akadályozta a csapatkohézió gyors kiépülését, a munka dinamikusan és jó hangulatban telt, az eredmény pedig látványos lett.

Több éves szakkollégiumi hagyomány, hogy minden évben megkoszorúzzuk Magyary Zoltán sírhelyét Tatán, vagy a kopjafáját Héregen. Ezt a hagyományt folytatva a járványhelyzet miatt az ünnepélyes ceremónia kihagyásával két tag képviseletével a felújítás végén koszorú elhelyezésére került sor a szakkollégisták által.

Magyary Zoltán munkássága a 21. században sem veszített relevanciájából, ezt pedig a tataiak a mindennapok során számos alkalommal tapasztalhatják, úgy mint amikor látják a városfejlesztési stratégia, nevezetesen a Magyary-terv megvalósulását, besétálnak a Magyary Zoltán művelődési központba vagy részt vesznek a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság konferenciáján. Úgy gondolom, hogy amikor a helyi emlékezéskultúra és a szakkollégiumi tevékenység ily módon összekapcsolódik, akkor válik igazán szembetűnővé Magyary Zoltán munkásságának napjainkat is átható értéke: az emberközeli tudományosság.

Kecskeméti Zoltán

Felvételi Mentorprogram 2020 

Ahogy a Mentorprogram-koordinátor látta

Mi egy felvételi eljárás célja? A legtöbb esetben erre azt a triviális választ tudjuk adni, hogy a jelentkezők célja a felvétel, míg a felvételiztetők célja a jelöltek közül a legjobbak kiválasztása. Végső soron a Magyary Zoltán Szakkollégium mentorprogramja is erről szól, de emellett meglátásom szerint a szakkollégium tesz egy olyan önzetlen gesztust a mentoráltak irányába, ami egészen különlegessé teszi ezt az évenként megismétlődő másfél hónapot. Ez a gesztus azt jelenti, hogy amellett, hogy meg szeretnénk ismerni a mentoráltakat, egy olyan élmény- és tudáscsomagot igyekszünk átadni, amit a felvételtől függetlenül hasznosítani tud bárki, aki valóban nyitottan áll hozzá ehhez a lehetőséghez.

Mit nyersz pusztán azzal hogy részt veszel a mentorprogramban? Megismerheted a működését egy autonóm diákközösségnek, megtapasztalhatod, hogy az egyéni teljesítményt hogyan tudja a közösség felértékelni úgy, hogy közben ez nem válik a pihenés és a szórakozás rovására. A mentorcsapatoknak köszönhetően fel leszel vértezve egy kompromisszumkész csapatjátékos tudásával, amit az egyetemi tanulmányaid során csak kamatoztatni tudsz. Ezen felül azzal, hogy részt veszel a színvonalas szakmai programokon, szélesebbre nyithatod a közigazgatás-tudomány perspektíváit, megismerve olyan részeit, melyeket a kötelező tárgyak nem kínálnak fel, mindezt egy lazább keretrendszerben. Az előbb említett előnyök biztosítása a mentorprogramnak egy olyan sajátos jelleget biztosít, ami véleményem szerint senkit nem enged el üres kézzel, így a ”Megéri-e nekem csatlakozni?” kérdésre egy határozott igennel tudnék felelni minden érdeklődőnek.

És mit nyersz ha felvesznek a szakkollégiumba? Erre már nehezebb a válasz, és anélkül, hogy oldalakon keresztül kezdeném ecsetelni a szakkollégiumi tagság előnyeit, egy hasonlattal élnék. A szakkollégium nagyban hasonlít az egyetemhez. Azzal, hogy felvesznek, egyrészt lehatárolod magad, hiszen kizárod a többi egyetemet illetve szakkollégiumot, de emellett új lehetőségek olyan tárházát kapod meg mind szakmai mind közösségi szinten, amit jól kihasználva értékesebbé válhatsz az átlagnál. Az diploma az érettségizettek közül emel ki, a szakkollégium pedig a diplomások közül.

Kecskeméti Zoltán

Egy mentorált szemével

Személy szerint nagyon izgatottan vártam ezt az eseményt, hiszen itt, a Magyary Zoltán Szakkollégiumban szokatlan a felvételi rendszer. A legtöbb szakkoli viszonylag hamar kiválasztja a legmegfelelőbb embereket, míg itt egy 6 hetes mentorprogram alatt kell megmutatni a mentoráltaknak, hogy mire is képesek valójában. A vírus miatt nehézkesen bár, de annál jobban sikerült lebonyolítani a sok programot. Beleláthattunk a szakkolégium mindennapi tevékenységeibe, különböző játékos feladatokon keresztül ismerhettük meg egymást és a végére már-már egy barátságos és vidám hangulat forrott ki, ami a szakkollégisták életét igazán jellemzi. Ez időszak zárásaként, egy hétvégi tábor koronázza meg a mentorprogramot, de ez most egészen másképp alakult. Olyannyira, hogy közbejött az online oktatás, de ez sem állt az utunkba, hiszen így is mindent kiválóan és akadálymentesen le tudtunk bonyolítani. Szabad témaválasztású dolgozatot kellett írnunk, amit aztán előadás formájában prezentáltunk. Ezt követően kis csapatokra osztottak minket, mentoráltakat és mentorokat, és egy workshop néven futó, igen izgalmas feladatot kellett teljesítenünk. Minden csapatnak egy adott témájú problémára kellett egy olyasfajta megoldást találnia, amivel nagyban megkönnyítheti mindennapunk sorsát. Így telt az idei különleges helyzetre való tekintettel a szakkollégiumi mentor program és ezek után alig várom, hogy megkezdhessük teljes erőbedobással a közös munkát!

Kelemen Viktor

Mesteresen újoncként

Úgy gondolom, hogy a Magyary Zoltán Szakkollégium által szervezett mentorprogram egy remek eseménysorozat volt, amelynek keretein belül az egyenlőség jegyében minden felvételiző számára biztosított volt a kibontakozás lehetősége, aki persze hajlandó volt ezzel élni. Más hallgatói szervezetekkel ellentétben a felvételi nem csupán két-három hetet vett igénybe, hanem szisztematikusan felépítve, 3 hónapig rendszeresen megrendezett projektek révén a mentoráltak bepillantást nyerhettek abba, hogy milyen érzés is szakkolisnak lenni, és a levont konzekvenciáik alapján egyénileg eldönthették, hogy vállalják-e az ezzel járó kötelezettségeket, de mindamellett az életre szóló élményeket is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak, amelynek révén feltérképezhettem egy jól működő, hatékony, egyetemi tudományos szervezet mindennapjait, illetve mélyebben megismerhettem annak a közösségnek az értékeit és céljait, amelyhez csatlakozni kívántam. A mentorprogram eredményeinek kihirdetése után lehetőségem nyílt személyesen is találkozni a szakkollégium tagjaival egy kötetlenebb ismerkedős est során, amelyet maximális professzionalizmussal és felkészültséggel vezettek le, valamint ízelítőt kaphattam arról, hogy milyen egy minőségi tehetséggondozó körhöz tartozni, ahol a szakmai eredmények mellett a közösséghez tartozás tudatának kialakítására is kiemelt figyelmet szentelnek.


Az ismerkedős estre még személyesen került sor.

A felvételi elbeszélgetések már online zajlottak.

Élménybeszámoló

Változatosság, emlékgyűjtés, kapcsolatteremtés. – e szavakkal tudom leginkább jellemezni a Magyary Zoltán Szakkollégium Mentorprogramját, ugyanis rengeteg élménnyel, tudással és ismeretséggel gazdagodtam e néhány hét alatt. A szakmai műhelyekbe való betekintéstől kezdve a társasjáték-esten át a halloween-buliig mindenre lehetőséget nyújtott a szakkollégium. A mentorok bevezettek minket a szakkollégium titkos „világába”, elénk tárva a szakmai és közösségi fejlődési lehetőségeket. Véleményem szerint a  mentorok remekül oldották meg a vírus okozta nehézségeket, többek között a csapatfeladat kidolgozása és kivitelezése is gondtalanul, gördülékenyen és jó hangulatban telt el. A mentorprogram végeredményeképpen a prezentációm bemutatása és a felvételi elbeszélgetés során már semmiféle stressz, idegesség vagy izgalom nem volt bennem, mivel ismerős arcok néztek rám a kamerán keresztül. A mentorok nyitott, barátságos hozzáállása miatt örömmel mentem végig a felvételhez jutás rögös ösvényén. A mentorprogram útjának minden pillanatát élveztem, de a személyes beszélgetések, nevetések maradnak meg leginkább bennem.

Szücs Lotti

A mentorprogram során számomra nagyon vonzó volt, hogy mi, a mentoráltak is részt vehettünk a belső képzési rendszer programjain, és amellett, hogy velünk szemben támasztottak elvárásokat, mi is adhattunk visszajelzéseket a mentorprogramon tapasztaltakról. Véleményem szerint a mentoráltak számára előre beütemezett, kötelező jellegű események (pl. olvasóestek) tökéletes indikátorai voltak a felvételizők motivációjának és elkötelezettségének, amely a szakkollégium tagjai számára segítette a kiválasztás folyamatát, hiszen láthatták, hogy éles helyzetben ki mennyire veszi komolyan feladatait. Ami számomra különösen tetszett még, az a mentorok rátermettsége és segítőkészsége volt. Mivel a szakkollégium közössége figyelembe vette a felvételizők egyéni kompetenciáit, tapasztalatait, végül sikerült mindenkihez felkészült, proaktív és készséges tagokat rendelniük. Emellett úgy gondolom, hogy a felvételi program végén lefolytatott interjúk már egy sokkal meghittebb, barátiasabb légkörben zajlottak, hiszen előtte a már bent lévő tagok rengeteg időt fordítottak arra, hogy jobban megismerjék, és a lehető legeredményesebben integrálják a mentoráltakat. Szeretném megköszönni ezúton is ezt az emlékezetes, minőségi és szakmailag kimagaslóan levezényelt pár hónapot. Végtelenül örülök, hogy Magyarys lehetek.

Noszkó Anna


I. Magyary konferencia


2020. október 2-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási épületében tartottuk meg az I. Magyary Konferenciát, mely tudományos konferencia szakkollégiumunk szervezésében került megrendezésre.

A Magyary számára a közösségépítés mellett mindig is kiemelten fontos volt tagjainak tudományos életben való aktív részvétele, ezért egy interdiszciplináris tudományos konferencia létre hívása már egy ideje megfogalmazódott a szakkollégium életében. Sajnálatos módon azonban a vírushelyzetre való tekintettel a részvételt az előadók és szekcióvezetők körére kellett szűkítenünk.

A konferencia felépítése egy majd egésznapos programsorozatot foglalt magába, ahol az előadások két szakaszban, egy délelőtti és egy délutáni szakaszban zajlottak. A konferencia interdiszciplináris jellegének érdekében az előadások nyolc szekcióban (Államelmélet,  Közgazdaságtan,  Alkotmányjog, Szociológia, Politológia, Nemzetközi kapcsolatok, Biztonságpolitika, Kiberbiztonság) zajlott. Konferenciánk mérlege 27 előadó 6 szakkollégium és 1 diákszervezet képviseletében, amelyre - különösen a pandémiás helyzetre való tekintettel - igen büszkék vagyunk. Többen, akik nem tudták vállani a személyes jelenlétet, digitális formában is megtartották előadásaikat.

Mint előadó, számomra és még sokak számára is ez volt az első tudományos jellegű konferenciája. Úgy vélem, hogy minden olyan hallgató számára, akik az egyetemi tudományos életüket szeretnék elmélyíteni, a Magyary Konferencia egy csodálatos lehetőséget jelentett. Egy ilyen esemény kiváló alkalmat biztosít arra, hogy több szempontból megismerjük a kutatás, a tudományos munka és az előadás szépségeit, továbbá nehézségeit is. Mindezt pedig egy komoly tudományos közegben, más előadók és felkészült szekcióvezetők kísértében. Bátorítom minden hallgatótársamat arra, hogy próbálja ki magát hasonló rendezvényeken, mert rengeteg - elsősorban szellemi - tekintetben képes fejleszteni.

Bízunk benne, hogy a Magyary Konferenciával sikerül hagyományt teremtenünk. Köszönjük az összes szervezőnek, előadónak és szekcióvezetőnek a munkáját!

Találkozzunk jövőre a II. Magyary Konferencián!

Trnka Norbert

Felvételi Feladatlap

A Szakkollégiumba való jelentkezésedet az alábbi feladatlap beküldésével teheted hivatalossá! :)

Arra kérünk, hogy október 9., éjfélig válaszolj kérdéseinkre, majd kitöltve küldd vissza nekünk ezt a dokumentumot a magyary.szakkollegium@gmail.com e-mail címre.

A feladatlap mellé, kérjük csatolj egy, a bemutatkozás célját szolgáló PPT-t, videót, hangüzenetet, motivációs levelet vagy bármely olyan dolgot, amellyel megismerhetünk Téged! :)

 Felvételi a Magyaryba!

Infóest 


Mitől más, ha valaki szakkollégista? Mit jelent Magyarysnak lenni? Szeretnél többet kihozni az egyetemi éveidből? Gyere el a Magyary Zoltán Szakkollégium Infóestjére 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 18 órától, és tudj meg elsőkézből mindent!

Helyszín: Oktatási Központ O-114-115

A regisztrációra a járványügyi helyzet miatt van szükség, az eseményen való részvétel nem számít bele a kollégiumi pontrendszerbe! Jelezd számunkra Facebookon is, hogy számíthatunk Rád!

https://www.facebook.com/events/2698730677062933

Ha mégsem tudsz részt venni az Infóesten, ne aggódj, megújult honlapunkon minden információt megtalálsz a jelentkezés menetével kapcsolatban, illetve közösségi média oldalainkon is folyamatosan tájékozódhatsz!

Reméljük, hamarosan személyesen is találkozhatunk Veled!

Az eseményre az alábbi linken keresztül tudsz regisztrálni: 

Évzáró Közgyűlés 

A szakkollégiumokban minden évben sor kerül az éves kabineti tisztújításokra. Nincs ez másképp a Magyary Zoltán Szakkollégiumban sem, melynek idei tisztújító közgyűlése Héregen zajlott. Leginkább egy élményekkel teli kirándulás ez, melyben a közgyűlés mellett fontos szerep jut a megemlékezésnek is, hiszen a közösen eltöltött napok során megemlékezünk névadónkról és megismerjük életének fontos állomásait is.

Július 23-án reggel Budapesten gyülekeztünk az egyetem oktatási épületénél, ahonnan busszal indultunk zarándoklatunk első állomására, a vizek városaként is emlegetett Tatára. Névadónk szülővárosában a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal közösen megkoszorúztuk Magyary Cifra malomnál lévő szobrát. Meghitt és érzelmes pillanatnak lehettünk tanúi, majd ezt követően a népfőiskolai társaság tagjaival közösen egy városnéző kisvonat segítségével megtekinthettük a város nevezetességeit. Ezután ismét egy fontos állomáshoz érkezett a kirándulás, amikor Tata Városházának egy termében szemtanúi lehettünk a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és a nemrégiben alapított Világpolgár Egyesület közötti együttműködési szerződés aláírásának, valamint egy előadás keretében hallhattunk Magyary Zoltán és felesége, Techert Margit életéről és munkásságáról.

Kirándulásunk Tata városában ezzel a végéhez ért. Elbúcsúztunk hát a népfőiskolai társaság tagjaitól és buszunkkal elindultunk Magyary Zoltán életének végső helyszínére, Héregre. A héregi sportközpontban, szállásunk elfoglalása után egy rövid séta következett. Eljutottunk ahhoz a házhoz, mely idilli környezetben való elhelyezkedése ellenére, szörnyű múltat tudhat magáénak. Ebben a házban lett ugyanis öngyilkos Magyary Zoltán és felesége, Margit. A ház mellett egy kopjafa állít emléket a tragédiának, ahol a szakkollégium jelenlegi és leendő igazgatója, az elnök és a tagság egy koszorút helyezett el.

Kis zarándoklatunk ezzel véget ért. A vacsora következett, melynek keretein belül a sportközpont kisvendéglőjében köszöntöttük azt a négy tagunkat, akik júliusban ünnepelték születésnapjukat. A nap szép lassan nyugovóra tért, és vele együtt elkezdődtek a mi esti programjaink is. Itt tényleg a szórakozásé volt a főszerep, melyről különböző csapatjátékok és közös borozás gondoskodtak.

A másnap reggeli nehéz ébredést követően a szállás közösségi termében a teljes tagság összegyűlt, hogy egy workshop keretében, kisebb csoportokban megvitassák a szakkollégiumot érintő legégetőbb kérdéseket. Ezek nem mások, mint a passzív tagság kérdése, a tagok tudományos tevékenysége, a felvételi és a szakmai mentorprogram, valamint a szakkollégium arculatának kialakítása. Eme témák megvitatása órákat vett igénybe, a tagság megfeszített munkája ellenére is csak késő délutánra sikerült a fennálló problémákra lehetséges megoldásokat találnunk. A rövid pihenőt követően részt vehettünk egy jó kedélyű sportprogramon is. Ezután ismét a szórakozásé volt a legfőbb szerep, társasjátékok, valamint zenés-táncos mulatság formájában.

A harmadik nap délelőttje legfőképp az eddigi fáradalmak kipihenéséről szólt, hogy aztán újult erővel vághassunk neki a héregi közgyűlés legfőbb pillanatának, a tisztújításnak. Az öt kabineti tisztségből rendhagyó módon négyre ugyanazok a tagok jelentkeztek, akik előző tanévben is betöltötték a tisztségeket, hiszen a vírushelyzet miatt félbemaradt munkájukat folytatni szerették volna. Minden jelölt elmondta pályázatának lényegét és terveit a következő tanévre. A szavazást követően mind a négy előző évben kabineti pozíciót betöltő tagunk, újra megválasztásra került, hozzájuk csatlakozott ötödikként az új szakmai vezető. Így a szakkollégium elnöke Kiss Adrienn lett, a pénzügyi vezetői státuszt Garamvölgyi Dávid, a kommunikációs vezetőit Sivák Veronika, a titkárit Csibor Ferenc, a szakmai vezetőit pedig Torda Sztella tölthette be. A közgyűlés után két program közül is lehetett választani. Az első lehetőség a szakkollégium leendő igazgatója, Szabó Máté Csaba által szervezett kocsmakvíz volt, a második pedig a jelenlegi igazgató, Horváth Attila által szervezett túra, mely során megcsodálhattuk a Gerecse szépségeit. A két program egymással párhuzamosan zajlott, de egy biztos: mindkét csapat rengeteg élménnyel gazdagodott, és a délelőtti kipihentségnek a nyoma se látszódott rajtuk. Mindez azonban senkit nem gátolt meg abban, hogy a záróesten hajnalig búcsúztassa az évzáró közgyűlést.

Az utolsó nap délelőttjén megfáradva bár, de törve nem, összepakoltunk, csináltunk néhány csoportképet, és felpakoltunk az érkező buszokra. A héregi tábort elhagyva megkezdtük utunkat a főváros felé és bár a kirándulás ezzel véget ért, de emléke mindannyiunk számára élénken él.


Szűcs Richárd


Megjelent!

A Szakkollégiumunk hallgatói magazinja a Semester, hivatalosan is megjelent! A Letöltés gombra kattintva tudjátok elérni. Jó szórakozást kívánunk hozzá. :))

Archív

2018/2019-es tartalmainkhoz kattints a gombra. :))

Archív

2018 előtti tartalmainkhoz kattints a gombra. :))