Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.
Blog
Lorem ipsum
Magyary Zoltán Szakkollégium
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legnagyobb múlttal rendelkező Szakkollégiuma.

Németországi tanulmányaim, avagy az egyetem, ahol minden nemzettel

találkozhatsz

2023. május 5., szombat

Szücs Lotti vagyok, negyedik évfolyamos államtudományi szakos hallgató, és büszke magyarys. Az előző félévben lehetőségem adódott arra, hogy ERASMUS+ program keretén belül Németországban tanuljak, az Europa-Viadrina Egyetemen, Berlin mellett, Frankfurt Oder-ben. Beszámolómban a mobilitási programban szerzett élményeimet szeretném bemutatni számotokra. 

A több mint ötszáz éves múlttal rendelkező egyetemen Európai tanulmányok szakon hallgattam órákat a Kultur tudományok Karon. Az egyetem lehetőséget adott számomra, hogy angol és német nyelvű tanfolyamokon fejleszthessem a nyelvtudásomat és bővítsem a szókincsemet. Emellett több érdekes órán is részt vehettem ebben a félévben német, illetve angol nyelven. A német diplomáciai kapcsolatoktól kezdve a politikai kommunikáción át a női vezetők szerepéig különböző témákban diskurálhattam más és más nemzetiségű hallgatókkal idegen nyelven. A szemináriumi foglalkozásokon keresztül fejlődött a problémamegoldó készségem, a kritikus gondolkodásmódom és a hozzáállásom a különböző kultúrából származó hallgatók véleményére. A vizsgadolgozatom elkészítésénél először adódott alkalmam nemzetközi források feldolgozására és alapos megvizsgálására, amivel a kutatási munkához való hozzáállásom is változott. Elsősorban azzal az indíttatással jelentkeztem ERASMUS + tanulmányi mobilitásra, hogy a nyelvi skill-jeimet fejlesszem, tágítsam a látókörömet, egy új ország kultúráját, politikáját és társadalmát ismerhessem meg, miközben különböző nemzetiségű hallgatókkal tudok kapcsolatot kialakítani. A fejlődés volt a fő célom és bátran mondhatom, hogy a fél év alatt olyan élményeket szereztem, amik az egész életemet megváltoztatták.

Sok szempontból félelemmel indultam neki a mobilitásnak, mivel ez nagyon új terep volt számomra, ismeretlen ország, idegen emberek, rengeteg ügyintézés. Viszont hamar tudtam alkalmazkodni a német közeghez. Sok pozitív tapasztalatot hallottam az egyetemről olyan hallgatótársaimtól, akik szintén ezen az egyetemen tanultak, ezek az élménybeszámolók késztettek engem is a jelentkezésre, valamint a német nyelvtudásomat is fejleszteni akartam, mivel ezt tanultam általános iskolában. A német életérzés megtapasztalása előtt már nyáron részt vettem egy német-magyar kapcsolatokról szóló német nyelvű nyári táborban, ahol német  anyanyelvű hallgatók beszélgethettek aktuális témákról. A tábori részvétellel szerettem volna felkészülni a következő fél évemre, valamint lehetőség volt a német kapcsolatrendszerem bővítésére is.

Szeptember végén érkeztem Berlinbe repülővel, két nagy bőrönddel és egy hátitáskával, csupán ennyi csomaggal indultam neki a nagy kalandnak. Hajnalban érkeztünk Berlinbe egy szakkolis társammal, Szóláth Ákossal, aki szintén ugyanarra az egyetemre pályázott, mint én. Berlinből még egy órát kellett utaznunk Frankfurt-Oderbe regionális vonattal, ahol a kollégiumunk és az egyetemünk volt. A Große Oderstraße kollégiumomban egy kétfős lakást kaptam, saját szobával, külön fürdőszobával és konyhával, kilátással a városközpontra és az Odera folyóra a kilencedik emeleten. A lakást az első pillanattól megszerettem, ahol először egy spanyol, majd egy francia lánnyal laktam együtt. Bátran ajánlom mindenkinek ezt a szállást, mivel nyugodt a kollégiumi közeg. Megérkezés után több adminisztratív feladatom is volt. Német egészségbiztosítást kellett kötnöm az AOK-nál (nekem diákként ez ingyenes volt), be kellett jelentenem magam ideiglenes lakóként a városházán, ahol kaptam adószámot és német bankkártyát is kellett csináltatnom ahhoz, hogy a kollégium havi bérleti díját be tudjam fizetni. Emellett 285 eurót kellett fizetnem tandíjként az egyetemnek, akik cserébe adtak nekem egy olyan utazási kártyát, amivel egész Brandenburg megyében ingyen közlekedhetek és különböző egyéb kedvezményekben is részesülhettek. Az étkezés volt számomra először a sarkalatos pont, ugyanis tudok főzni és konyhám is volt, de sajnos egy embernek kevésbé lehet költséghatékonyan főzni. Én a német- lengyel határnál laktam, így Lengyelországba jártam át vásárolni, ahol az élelmiszerek alacsonyabb áron voltak. Emellett 3-5 euró között voltak a menzán az ebéd menünk, ezért gyakran ettem a barátaimmal az egyetemen. Véleményem szerint a mobilitás program során leginkább az étkezésen lehet spórolni, ha a hallgató inkább a főzést választja az gyorsétterembe járás helyett. A tantárgyfelvétel során próbáltam változatos órákat felvenni, amik valamiképpen az itthoni szakomhoz is köthetőek, de közben olyan új ismeretet tudok szerezni az
idegennyelvű kurzusokon, amit az itthoni egyetememen nem tudok megszerezni. Német középfokú nyelvvizsgával rendelkezek, ezért elsősorban német nyelvű órákat szerettem volna felvenni, de a kinti koordinátor azt ajánlotta számunkra, hogy inkább angol nyelvű órákat vegyünk fel. Emiatt a két nyelvi órán kívül (B2 német és B2 angol tanfolyam), egy német nyelvű és három angol nyelvű szemináriumra jelentkeztem. A német nyelvű kurzuson, aminek a neve „Deutsch-russische/sowjetische Beziehungen 1917-1941” volt, ezen az órán Prof. Dr. Claudia Weber mesélt nekünk a német és szovjet politikáról a két világháború közötti időszakában és a második világháború idején. Érdekes volt „német” szemszögből látni a két világhatalom külpolitikai, külgazdasági és ideológiai céljait. Weber professzorral a magyar politikai helyzetről és Kállay hintapolitikáról is többet diskuráltunk, kíváncsi volt a „magyar” szemszögre a német szovjet viszonyok értékelése kapcsán. Erre az órára a záróesszémet a Molotov-Ribbentrop Paktumról írtam, ami által több német nyelvű forrást tudtam feldolgozni és komplexen körbejárni az adott témakört. A három angol nyelvű kurzusomból kettőt emelnék ki. A Writing.Speaking.Posting-ot, ahol szociológiai jellegű témaköröket jártunk körben, elemezve a különböző kommunikációs formákat, a záró beadandómat a Cambridge Analyticából írtam, amelyben az online manipuláció kommunikációs jelenségét vizsgáltam. A másik angol nyelvű kurzus, aminek a neve „The Democratization of Vulnerable Bodies: Feminist Readings of Neoliberal Authoritarianism” volt, ahol a feminizmus és a női szerepek jelentőségét vizsgáltuk kontinenseken átívelő demokráciák dimenziójában. A brazil és német származású tanáraink különböző nézőpontokból, megannyi forrást ajánlva mutatták be a témát. A záró tanulmányom témájának az európai uniós női vezetők szerepének vizsgálatát választottam.

A frankfurt-oderi Erasmus Student Network szervezésében számos programban részt vettem, amit nagyon élveztem és kiváló lehetőség volt Németország és a hallgatótársaim megismerésére. Többek között részt vettem egy potsdami túrán, ahol a New Palace-t és a Sanssouci Parkot is meglátogattuk, közben pedig új barátságokat és ismeretségeket tudtam kötni. Emellett az ESN szervezésében részt vehettünk az International Day-en, ahol egy magyar standot is készítettünk a többi magyar hallgatóval, ahol bemutattuk Magyarország nevezetességeit, valamint magyar ételspecialitásokat is készítettünk, amiket a nemzetközi hallgatók megkóstolhattak. Valamint ezen a rendezvényen egy performance-szal is készültünk, aminek keretében a magyar néptáncot is megtanítottuk a külföldi hallgatóknak, ezzel is megismertetve a mi kultúránkat. Ez az esemény volt az egyik legérdekesebb, mivel itt én is megismerhettem különböző nemzeteket, ugyanis Üzbegisztántól kezdve Dél-Koreán át Argentínáig különböző nemzetiségű hallgatók bemutatták a saját ételkülönlegességüket, népviseleteiket, nevezetességeiket, hagyományaikat, néptáncukat, ami által mi is megismerhettük az adott nemzet jellegzeteségeit. Rengeteg új barátot szereztem a mobilitás során, több francia barátnőm lett, valamint olasz, ukrán lánnyal is szoros barátságot kötöttem, de a legjobb barátnőm egy japán lány lett, aki a téli szünetben meg is látogatott Budapesten és valamikor majd én is meg fogom látogatni Oszakában. Neki megmutattam, hogy hogyan kell készíteni a gulyáslevest, valamint közösen ellátogattunk Drezdába és Lipcsébe is, ahol megannyi élményt és tapasztalatot gyűjtöttünk. Mindemellett kiemelném, hogy a Hungaricum Collegium és a Szépművészeti Múzeum szervezésében a Berlini Galériában a Magyar Modern kiállítás megnyitóján is részt vettünk a barátaimmal, ahol megmutathattam a különböző nemzetű hallgatóknak a magyar képzőművészet remekeit. Valamint a Berlini Filmfesztiválon is részt vettem, ahol a Műanyag égbolt című magyar animációs disztópiát nézhettük meg, ezáltal is részesülve a magyar filmkészítés sikereiben, nemzetközi színtéren.

Összességében azt mondhatom el, hogy tapasztalatokkal és élményekkel teli volt az elmúlt fél évem. Rengeteget tanultam ebben az időszakban magamról és a világról, miközben nyelvet tanultam, új nemzetközi ismeretségeket kötöttem és Németország kultúráját és szokását is megismerhettem.


Szücs Lotti 

Utazás önmagunk felé, avagy coaching egy coach szemével

2023. május 11., csütörtök

2023. május 2-án, A ’Versenyképes tudás és hatékony karriertervezés’ című kurzusunk utolsó alkalmával Dr. Pál Emesét láttuk vendégül.

Emese jogászként éveken át közigazgatási jogot tanított és abból is doktorált a Pécsi Tudományegyetemen, majd egy éles kanyart téve pályafutásában, elvégzett egy life coach tanfolyamot és aktívan praktizált az elmúlt években. Az felsőoktatás továbbra is életének része maradt, hiszen az MCC-ben elsősorban az Egyetemi Program Igazgatósággal működik együtt. Hallgatóközpontú hozzáállása azonnal megmutatkozott, hiszen rendhagyó módon egy asszociációs gyakorlattal kezdtünk a kurzuson. Ez a közvetlenség és hangulat végig megmaradt a beszélgetés során.

Emese tanulmányait Franciaországban kezdte a Toulouse-i Egyetem Jogi Karán. Beszélt külföldi élményeiről, ami igen hasznos volt számunkra, hiszen sok szakkollégista előtt áll még hasonló lehetőség. Tapasztalatait elmesélve bátorított minket arra, hogy kutassunk és vessük bele magunkat a tudományos életbe. Ennek okán került előtérbe a TDK témaköre, amely visszatérő és releváns elem a szakkollégium profilja kapcsán.

Sok változatos témát érintettünk a beszélgetés alatt. Szóba került az önismeret, a karrierváltás, valamint kiégés és ennek lehetséges megoldásai is. Érdekes volt megismerni, hogy mit csinál egy lifecoach és milyen kérdések megválaszolásában tud segíteni.

Az esemény jónéhány kérdéssel, további jó tanácsokkal és egy közös képpel zárult. Ezúton is köszönjük Dr. Pál Emesének, hogy eljött hozzánk és ilyen jó hangulatú és tanulságos beszélgetésben vehettünk részt.

Továbbá köszönjük a kurzus vezetőjének, Bokor Andrásnak az egész féléves munkát és azt, hogy ennyi izgalmas vendéget hívott meg hozzánk annak érdekében, hogy számos oldalról körbejárhassuk a pályaválasztással és karrierépítéssel kapcsolatos dilemmáinkat.

​Stemler Lili

 IV. Magyary Konferencia

2023. május 2., kedd

2023. április 28-án került sor a lassan hagyománnyá váló Magyary Konferencia megtartására. Az egyre növekvő Magyary Konferencia, idén csaknem 70 előadó részvételével zajlott, akik összesen 8 szekcióban – Állam- és jogtudomány, Közgazdaságtan, Kiberbiztonság, Biztonságpolitika, Nemzetközi tanulmányok, Társadalomtudomány I. Társadalomtudomány II., Történettudomány- és jogtörténet - mutathatták be kutatási témáikat felölelő előadásaikat.

A Konferenciát Dr. Varga Réka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Dékánja nyitotta meg. Dékán Asszony beszédében kitért többek között a Szakkollégiumok unikális jellegére és meghatározó szerepükre a felsőoktatásban tanulók, kiemelkedő hallgatók tehetséggondozása terén, valamint a Konferenciában rejlő lehetőségekre a tudományos munkában való fejlődés terén. A résztvevőket dr. Szabó Máté Csaba, Szakkollégiumunk igazgatója is köszöntötte, kifejezve háláját a szervező csapatnak, illetve örömét az előadók nagy létszáma okán.

A Konferencián a legkülönbözőbb témákban hallhattunk előadásokat, mint például: A digitális szolgáltatók jogi szabályozása, Gyűlöletbeszéd a közösségi médiában, Az alkotmányjogi panaszeljárás szűrési mechanizmusainak anomáliái, Kulturális és művészeti alkotások szerzői jogi védelme, A hazai nyugdíjrendszer felépítése és fenntarthatósága, Az iskolai közösségi szolgálat szerepe a társadalmi részvételiség növelésében és a pályaszocializáció elősegítésében, A fogyatékossággal élő nők reproduktív jogainak és egészségének helyzetképe, A metaverzum társadalmi megítélése és elfogadottsága Magyarországon, Nők helyzete Jordániában, Szlovák-magyar lakosságcsere, Nigéria társadalmi helyzete, A keleten formálódó új világrend: Oroszország és Kína közeledése, Stratégiai kétértelműség az Egyesült Államok és Tajvan relációjában, Élelmiszerbiztonság és a EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás, A Magyar Honvédség fejlesztései a 21. század kihívásainak tükrében, Drogpolitika, A szoftver ellátási láncok kiberbiztonsági kockázatai napjainkban, Személyes adatok védelme a digitális világban, Blokklánc jövője a magyar választási rendszerekben, Jogfilozófiai gondolkodás a keresztény középkorban, A holland Nagy Pensionáriusi tisztség öröksége a kortárs holland politikában, valamint a Magyar nemzeti értékek és a hungarikumok.

Köszönjük a szervezőknek – név szerint: Szabó Anna Viktória, Vigh András, Schlenk Anna Viktória, Gion Márton, Pócsi Fanni, Hatwagner György, Körmendi Anna, Dobrosi Dávid, Hegyes Gréta, Szabó Bianka, Stemler Lili Fanni, Juhász Marcell, Ipacs-Szabó Noémi, Gólya Alexandra, Torda Sztella, Vatai Sára, Sándor Viktória, Kecskeméti Zoltán, Szóláth Ákos – , hogy időt és erőfeszítést nem sajnálva megszervezték ezt a színvonalas konferenciát!

Bednárik Boglárka

 Látogatás a Karmelita kolostorban

2023. május 1., hétfő

A Magyary Zoltán Szakkollégium húsz tagja és dr, Szabó Máté Csaba igazgató vehetett részt a Karmelita kolostor épületében egy szakmai látogatáson. Az épületben vezetőnk Hajdú András, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Közpolitikai Elemzési Irodáját vezető helyettes államtitkár volt, aki kormányzati elfoglaltságai mellett oktatási tevékenységet is folytat, így örömmel vállalta az előadást és csoportunk körbevezetését.

A látogatás során nemcsak egy szakmai előadást hallgattunk meg az ott folyó kormányzati munkáról, de megtekinthettük a Miniszterelnök Úr könyvtárszobáját, a belső kertet, egyes üléstermeket illetve a kolostor dunai panorámás teraszát is. A látogatás sokak számára egy régóta várt, meghatározó élmény volt, hiszen Karmelitában végzett szakmai munka egyben a kormányzati munka csúcsát jelenti. Hajdú Helyettes Államtitkár Úr előadásában először történelmi kontextusba helyezte a polgári kormányzást, majd beszélt a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejlődéséről, változásairól és az egyre jelentősebb szerepéről a kormányzásban. Szó volt továbbá a jelenlegi minisztériumi struktúráról és az egyes minisztériumok feladat- és hatásköreiről, illetve az ezt alakító tényezőkről. Az érdeklődő szakkollégisták számos kérdéssel fordultak Helyettes Államtitkár Úrhoz, így előkerült Magyarország geopolitikai helyzete illetve a hazánk előtt
álló aktuális kihívások és a kormányzati lépések.

Miközben az egykori kolostor méltóképpen felújított falai közt sétáltunk számos impozáns termet és folyosót tekintettünk meg. Hajdú Helyettes Államtitkár Úr bemutatta az épület múltját, illetve meghatározó és szimbolikus jellegét. Abban is kalauzunk volt, hogy jelenleg az egyes terek milyen funkciót töltenek be a kormányzati és protokolláris események során. A Miniszterelnök Úr könyvtár termében rengeteg meghatározó, klasszikus művet fedezhettünk fel – melyek közül nem egy egyetemi olvasmányaikból köszönt vissza. A szoba tradicionális berendezése és a kötetek végtelen sorai sokunkban egyfajta időutazás hangulatát idézte meg. Az épületből nyíló teraszról végre megcsodálhattuk az elénk táruló lenyűgöző fővárosi kilátást.

Ezúton is köszönjük Hajdú Helyettes Államtitkár Úrnak, hogy időt szánt ránk, és vállalta az előadást és a Szakkollégium körbevezetését az épületben!

Bednárik Boglárka

 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2023

2023. május 1., hétfő

Az esemény, amit annyira vártunk: idén Győrben került megrendezésre az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi szekciója. Bár az ünnepélyes megnyitóról lemaradtam, az ünnepség utáni állófogadásra érkezve is rögtön lehetett érezni, hogy egy egészen különleges rendezvénynek nézünk elébe. A Győri Nemzeti Színház előterében együtt vacsorázott a pázmányos és az eltés, a professzor és az adjunktus , az elsőéves és a Phd hallgató. Sokszor hallhatjuk a jogásztársadalommal kapcsolatban, hogy saját kis elzárt világuk van: a hétköznapokban ki tudja ez mennyire igaz, de abban a pillanatban pontosan ezt lehetett érezni, a lehető legpozitívabb értelemben. Az OTDK -ahogy ezt a következő napok is igazolták- nem csak szakmai, hanem közösségi esemény is.

Kedd, az előadások napja. A Széchenyi István Egyetem tantermeiben pontosan reggel 9-kor megkezdődtek a szóbeli fordulók, összesen 31 tagozatban.   A Fogyasztóvédelmi jogi és versenyjogi tagozatban hallgathattam meg az előadásokat, mivel itt opponáltam egy dolgozatot, a Digital Markets Act rendelet témájában. A prezentációk kivétel nélkül magas szakmai színvonalat képviseltek. A legérdekesebb rész talán mégis az, amikor az oppenensek és a bírálóbizottság felvetéseire reagálhat az előadó. Pár perc, amit nem lehet előre begyakorolni, amikor érveléstechnikára, elmélyült tudásra és kiállásra együtt van szükség.

Az előadások után különböző fakultatív programokon lehetett részt venni, sörházlátogatástól elkezdve egészen a társasjátékozásig.  A napot a gálavacsora zárta. Bál-hangulat, csinos ruhák, ezerféle étel és ital, élőzene. Lehetett érezni, hogy már mindenki megkönnyebbült, hogy túl van az előadásán. Az asztaltársaságunk, egészen zárásig társalgott, sztorizott, pedig előtte nem is ismertük egymást. Azokkal, akiben maradt még energia, átmentünk a közeli szórakozóhelyre. Komolyan mondom, egy egészen különleges élmény a tanáraiddal együtt énekelni, hogy „Reptér! Lobog a szélben a szélzsák!”.

Másnap reggel sor került az eredményhirdetésre. Tudjuk, hogy a végtelenségig elcsépelt a mondás, hogy „Itt mindenki nyertes”. Mégis, ott hihetővé vált. Az csak külön öröm, hogy szakkollégista társam, Csibor Ferenc a tagozatában elhozta az 1. helyet, engem pedig legjobb opponensnek választottak.

Hazafelé a vonaton, bár nagyon fáradt voltam, az járt a fejemben, hogy ezek valóban felejthetetlen napok voltak. 2025-ben találkozzunk újra.

Németh-Sámik Anna Dorottya

 HR a művészetben avagy művészet a HR-ben?

2023. április 26., szerda

2023. április 25-én A ’Versenyképes tudás és hatékony karriertervezés’ című kurzus keretei között egy újabb érdekes zárt eseménynek lehettünk részesei. A kurzus vezetője, Bokor András ez alkalommal Dr. Kovács Zsófit hívta meg a soron következő kurzusalkalomra.

Zsófi jogi és humánpolitikai vezető, aki 15 éve a Magyar Állami Operaházban dolgozik. A beszélgetés témája az ő karrierútja volt, valamint betekintést nyerhettünk az Operaház sokak számára misztikus világába. Meglepő volt hallani, hogy hány ember és mennyi szervezés szükséges egy-egy darab megszületéséhez. Mindennek óramű pontossággal kell működnie és valahogy össze kell hangolni a kőbe vésett szabályokat a művészek szabadságával. Többek között ennek kihívásairól és a rugalmasság, gyors alkalmazkodás fontosságáról beszélgettünk.

Zsófi HR-es tapasztalata révén jó tanácsokkal látott el minket az állásinterjúra való felkészülés kapcsán. Kitért arra is, hogy milyen egy jó önéletrajz és milyen információkkal érdemes helyettesíteni a hangzatos, de üres szavakat. Ez mindenki számára hasznosnak bizonyult, hiszen kezdő munkavállalóként még sokunknak nincs tapasztalata ilyen szituációkban.

A beszélgetés egy esetmegoldással zárult, aminek során közösen próbáltunk megoldást találni a munkavállalói jóllét kérdésére. Ezzel egy kicsit gyakorlati oldalról megközelítve és összefoglalva az eddig megbeszélteket.

Az ötleteléssel és néhány jó tanáccsal zártuk az eseményt. Úgy gondolom, hogy mindenki motiváltan és kicsit tudatosabban távozott az eseményről. Ezúton is köszönjük Zsófinak, hogy időt szánt arra, hogy ellátogasson hozzánk és megossza velünk a tapasztalatait.

Stemler Lili Fanni

Bólyai Konferencián jártunk 

2023. április 19., szerda

Idén, immár 27. alkalommal rendezték meg a Bolyai Konferenciát, az ELTE Bolyai Kollégiumában, melynek időpontja április 15-16. volt. Szakkollégiumunkat hatan képviselték: Dobrosi Dávid, Herczeg Fanni, Ipacs-Szabó Noémi, Mátyás Zoé, Németh-Sámik Anna Dorottya, Stemler Lili Fanni. A kétnapos multidiszciplináris hallgatói konferenciára bármilyen tudományos témájú előadással, illetve poszterrel lehetett jelentkezni. Szakkollégistáink közül Noémi és Dávid az alábbi címet viselő poszterekkel pályáztak:

  1. - Pöttyös: Generációk kedvence
  2. - Digitális ajándékdobozok: egyszerű szórakozás vagy a szerencsejáték új formája?

Humán tudományok szekcióban, Ki véd meg a Googletől? - a digitális szolgáltatók jogi szabályozásának jövőjéről című kutatási témáját mutatta be Anna.

Politika és jog nevet viselő szekcióban Zoé, Fanni és Lili által a következő tárgykörök kerültek bemutatásra:

  1. - A horvát holokausztért felelős elkövetők felelősségre vonása
  2. - Afganisztán helyzete - múlt, jelen, jövő
  3. - A hazai nyugdíjrendszer felépítése és fenntarthatósága.

Ezúton is köszönjük a szervező szakkollégiumnak a lehetőséget a részvételre! Nagy tapasztalás volt mindannyiunk számára: Amellett, hogy a minket érdeklő témákat, kutatási eredményeinket megoszthattuk egymással, kipróbálhattuk magunkat előadói szerepkörben is. Pozitív élményekkel gazdagodtunk, valamint a minket ért impulzusok hatására, motivációt szereztünk tudományos tevékenységeink folytatásához! Gratulálunk a résztvevőknek!

Ipacs-Szabó Noémi

Törvényszéki látogatásaink 

2023. április 16., vasárnap

Szakkollégiumunk tagjainak igyekszünk minél több alkalmat biztosítani arra, hogy az egyetemen, a kurzusokon megszerzett tudást, gyakorlati tapasztalatokkal is kiegészítsék. Ennek kapcsán, a 2022/23. tanév tavaszi félévében a Fővárosi Törvényszék jóvoltából, ismételten lehetőségünk volt az intézményt meglátogatni, több időpontban, különböző tárgyalásokon részt venni.

A Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumába belépve, enyhe izgatottság fogja el az embert, hiszen csak egy gyors, rutin ellenőrzés után juthatunk be az épületbe. A folyósokon öltönyös, csinos ruhába felöltözött ügyvédek, ügyvédnők, jogi képviselők sora várakozik a következő tárgylásokra. Kifejezetten érdekes és megtisztelő, úgy jelen lenni egy bírósági tárgyaláson, hogy nincs semmilyen kapcsolódásunk az ügyhöz, csupán külső szemlélőként figyelhetjük az eseményeket, levonhatjuk magunknak a következtetéseket. Kiváltképpen tanulságos volt, hogy egy-egy tárgyalás befejeztével első kézből értesülhettük a fejleményekről, valamint a Bírónő közvetlenségének köszönhetően kötetlen beszélgetés alakult ki, amikor megoszthattuk meglátásainkat, valamint a Bírónő mesélt tapasztalatairól is, melyek mindamellett, hogy érdekesek voltak, sokat tanulhattunk belőlük.

Köszönjük az élményt, a lehetőséget!

„Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük, lehetőségnek, melynek segítségével elmehetünk a hivatalba vagy kedvesünkhöz vagy a rikkantó, tavaszi erdőbe. Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon; az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.”

Úgy gondolom, ezek az „utak”, alkalmak azok, amik végső soron befolyásolnak minket, s hozzájárulnak, ahhoz, hogy tanulmányaink során, hol „kötünk” ki! 

Ipacs-Szabó Noémi

 Karrierutak: Beszélgetés Sidlovics Ferenccel,

a Gyermekvédelmi Intézményirányítási Főosztály vezetőjével

2023. április 14., péntek

2023. április 4-én A ’Versenyképes tudás és hatékony karriertervezés’ című kurzus keretei között egy újabb érdekes zárt eseménynek lehettünk részesei. A kurzus vezetője, Bokor András ez alkalommal Sidlovics Ferencet a Szociális- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Gyermekvédelmi Intézményirányítási Főosztályának vezetőjét hívta meg a soron következő kurzusalkalomra. Ferencet sokan ismerhetik, hiszen munkaidőn kívül a Zanzibár zenekar gitárosaként tevékenykedik. Többek között a zenei karrier és közigazgatási hivatás összeegyeztethetőségéről is szó esett a panelbeszélgetés során.

A beszélgetés egy rövid életút ismertetéssel kezdődött. Ferenc arról mesélt nekünk, hogy az egyetemi évei alatt végzett kutatómunkájából hogyan nőtte ki magát a gyermekvédelem területén befutott karrierje. A gyermekvédelem témaköréhez ugyanis már egészen fiatalon közel került. Az egyetemi évei alatt vizsgálta a fiatalkorúak bűnözését és a gyermekkori deviáns viselkedést. Lelkesedése miatt oktatói hamar felfigyeltek rá és rövid időn belül már ő maga is oktatott a témában. Pedagógiai pályáját követően a közigazgatásban helyezkedett el, ahol – kisebb-nagyobb kitérőket leszámítva – a szociális igazgatásban, azon belül is a gyermekvédelem területén tevékenykedett és tevékenykedik is jelenleg.

Az eseményen szó esett arról, hogy hogyan lehet helyt állni a mindennapokban „több fronton”. Ezzel kapcsolatban Ferenc jó tanácsokkal látta el a szakkollégistákat. A panelbeszélgetést követő kérdésblokkban továbbá felmerült az a kérdés is, hogy Ferencnek miért pont a gyermekvédelem vált a „szívügyévé. Ennek okán mesélt a családi hátteréről, amely úgy gondolja hatással volt arra, hogy ezt a szakterületet választotta.

A kérdésblokk zárásaként Ferenchez egy nagyon érdekes kérdés is érkezett. A kérdés a következő volt: Volt bármi, amit megbántál abból, amit az eddig pályafutásod alatt megtettél? Ferenc egy rövid gondolkodást követően büszkén válaszolt rá. A válasz a nem volt. Az elért sikereire büszke, azok a hibák, amiket elkövetett pedig szintén ahhoz segítették őt, hogy az lehessen aki most.

Ferenc ezzel a zárszóval és sikerekben gazdag pályafutást kívánva zárta az eseményt, amely azt hiszem minden szakkollégista számára tanulságos volt. Ezúton is köszönjük Sidlovics Ferencnek, hogy időt szánt arra, hogy ellátogasson hozzánk és megosztotta velünk tapasztalatait és tanácsait.

Bednárik Boglárka

 A Trianont övező legendák nyomában

2023. április 4., kedd

Március 29-én a Magyary Zoltán Szakkollégium tagjai ismét az Aurum Jogászklubban jártak, ahol meghívott előadónk Ablonczy Balázs magyar történész, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója volt. Kutatási területe a két világháború közötti Magyarország története, kiemelten az első világháborút lezáró Trianoni békediktátum. A témában már több könyvet is publikált: Trianon legendák; Ismeretlen Trianon - Az összeomlás és a békeszerződés történetei, 1918-1921; Száz év múlva lejár? – Újabb Trianoni legendák címmel.

Előadásának fókuszában Trianont övező legendák, és ezek igazságtartalma állt. Mielőtt azonban rátértünk volna a legendák elemzésére, Balázs kutatásainak eredményein keresztül mutatta be, hogy a magyar emberek körében milyen kohéziós erővel bír Trianon témája. Mindenki egyetért tehát abban, hogy Trianon egy túlzó és igazságtalan békeszerződés volt, amely máig hatással van nemzeti identitásunkra. Nem csoda tehát, hogy egy ilyen nagy volumenű téma, esemény számos legenda megszületését eredményezte. De vajon ezek a legendák mennyire felelnek meg a valóságnak? Tényleg hatással lehettek a béke megkötésének körülményeire és következményeire? Ezt tudhattuk meg az előadás során, ahol szó volt többek között az Apponyi legendáriumról, Clemenceau magyar családi kapcsolatairól, az Ipoly és Ronyva folyók hajózhatóságának történetéről, szabadkőművesekről, és arról is hogy bár sokan rosszul tudják, de Trianont nem a kis trianoni palotában, hanem a nagy trianoni palotában írták alá az államok képviselői.

Mindezek után lehetőség nyílt arra, hogy kérdezzünk meghívott vendégünktől. Megtudtuk, hogy Balázs nem hisz a Trianonnal kapcsolatos nagy összeesküvésekben, és Trianonhoz lehetőleg objektíven kell hozzáállnunk ahhoz, hogy megérthessük pontosan mi történt. Fény derült rá, hogy Balázst személyes családi történetek is hozzáfűzték Trianon témájához, amelynek kutatása során bebizonyítást nyert, hogy Trianonnak volt köze a Budapest-Zimonyi vasútvonal egypályássá tételéhez. Téma volt továbbá Trianon megítélése más vesztes országokban, illetve hogy mennyire igaz az, hogy a Károlyi kormány volt a felelős a hadsereg leszerelése és az emiatt elszenvedett katonai vereségekért.

Úgy gondolom, hogy egy fontos témáról hallhattunk előadást, amelynek mélyebb megértése mindannyiunk számára lényeges, hiszen nemzeti identitástudatunk részét képezi. Ezúton is köszönjük Ablonczy Balázsnak színvonalas előadását és, hogy elfogadta a felkérésünket! 

Bednárik Boglárka

 Kabinetfőnöki karrier és ami mögötte van

2023. március 25., szombat 

2023. március 23-án egy különleges szakkollégiumi zártkörű esemény részesei lehettünk. A ’Versenyképes tudás és hatékony karriertervezés’ című kurzus vezetője, Bokor András meghívására ellátogatott ugyanis hozzánk Hora Gerda Csenge, aki jelenleg Navracsics Tibor miniszter úr kabinetfőnöke és nem mellékesen volt NKE-s hallgató. A beszélgetés témái Gerda eddigi pályafutásának mérföldkövei és az ehhez kapcsolódó kihívások voltak, annak fényében, hogy ilyen fiatalon tölti be jelenleg ezt a vezetői pozíciót.

Egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetős alkalom jött létre, ahol bepillantást nyerhettünk abba, hogy milyen a hétköznapinak semmiképp sem nevezhető élet miniszter úr mellett. Gerda karrierútján keresztül megismerhettük, hogy mely vezetői és személyes kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valaki képes legyen a kormányzat legmagasabb szereplői mellett fontos pozíciót betölteni. Kitértünk arra is, hogy milyen egy jó vezető és milyen jellemzői vannak egy megbízható kollégának. Ez a téma pedig szorosan kapcsolódik a kurzus tematikájához, így érdekes volt az eddigiekben tárgyaltakról, első kézből gyakorlati példákat is hallani.

Meghívott előadónk arról is beszélt, hogy milyen egyéni kihívásokkal kell szembenézni egy ilyen nagy felelősséggel járó állás betöltése közben. Gerda mesélt a kabinetfőnöki kinevezéséhez vezető út tapasztalatairól, valamint a munka-magánélet egyensúly megteremtésének lehetőségeiről.

Az alkalom végén a résztvevők lehetőséget kaptak a kérdezésre. A sok érdeklődőből és kérdésből is látszott, hogy valamennyiünket lázba hozott a téma, ami megfoghatóbb keretek közé helyezte az eddig megszerzett tudást. Véleményem szerint mindenki hatalmas motivációt, tudást és a későbbiekben is jól hasznosítható tanácsokat vitt magával az eseményről. 

Stemler Lili

 Ízelítő Erdélyből, avagy beszámoló a Makovecz-Ösztöndíjprogramról

2023. március 29., szerda

Tizenheten hallgatók, hárman magyarysok: Hatwagner György Bálint, Ipacs-Szabó Noémi és Schlenk Viktória Anna és kísérőnk Németh András alezredes úr indultunk útnak március 24-én, pénteken reggel. Utunk egészen Kolozsvárig vezetett, hiszen a Makovecz ösztöndíj egy határon túli tehetséggondozó program, aminek keretében a támogatást elnyert hallgatók a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Karával ismerkedhetnek meg.

Összesen tíz napot töltöttünk Erdélyben. Kirándultunk, megnéztük a helyi nevezetességeket, de nem volt hiány egyetemi programokból sem. A megérkezésünk utáni hétvégén a kultúráé volt a főszerep. Dr. Lupescu Radu művészettörténész vezetésével felfedeztük Kolozsvárt, megtekintettük Hunyadi Mátyás és Bocskai István szülőházát, valamint a főtéren található Szent Mihály Plébánia tornyába is felmentük, ahonnan csodás kilátás tárult elénk a városról. Másnap Torda felé vettük az irányt, a délelőttöt az ismert sóbányában töltöttük, majd Torockóra utaztunk és megmásztuk a Székelykövet. Érdekesség, hogy Torockó épített öröksége 2017 óta hungarikum, tehát szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében. A hétköznapok nagyrészét az egyetemeken töltöttük, ahol nagyon kedves és szívélyes fogadtatásban volt részünk. Épületbejárás, kiállításbemutató, interaktív foglalkozások, térképkészítés, stúdiógyakorlat, filmvetítés szerepelt a repertoárban. Természeten nem maradhattak el az általunk, hallgatók által készített előadások prezentálása sem, hiszem minden résztvevő, az őt érdeklő területből, kutatási témájából bemutatót tartott. Általánosan kijelenthetem, hogy nagyon pozitív és inspiráló visszajelzésekben részesültünk. A délutánok és az esték szabadidejében, tovább ismerkedtünk a várossal és a helyiekkel, ottani egyetemistákkal.

Szerdán a Marosvásárhelyi Karon töltöttük a napot. Megnézhettük az egyetem épületét, különböző termeit, laborokat, könyvtárat… Nagyon színes és sokrétű bemutatókban volt részünk, melyek során több esetben is kóstolókban részesültünk. Délután a Kultúrpalotát és a Teleki Téka Bolyai Múzeumot is megtekintettük.

A hét további részét Csíkszeredán töltöttük. Az egyetem nyílt napjába csöppentünk bele, így nagyon részletes bemutatást kaptunk a különböző képzésekről, szakokról, illetve meghallgattunk egy előadást a Szent Anna-tóról és a Mohos tőzeglápról. A nap második felében a Csíki Székely Múzeumban jártunk, illetve a Csíksomlyói Kegytemplomba is betértünk, valamint elgyalogoltunk a Búcsú helyszínére is. Az estét pedig hoki meccsnézéssel zártuk.

Hazaindulásunk előtti utolsó napunkat kirándulással töltöttük, melynek úticélja a Szent Anna-tó, illetve a Mohos tőzegláp volt, végezetül meglátogattuk a Csíki Sörgyárat.

Vasárnap élményekkel telve fáradtan indultunk haza. Ez a tíz napos program hatalmas lehetőség volt számunkra, megismerkedhettük a határon túli magyarok (nép)szokásaival, az erdélyi egyetemi élettel. Úgy vélem, minden ilyen lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy gyarapítsuk ismereteinket, kialakítsuk saját véleményünket a világról e benyomások alapján.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki közreműködött e program létrejöttében! KÖSZÖNJÜK! Sokat épültünk, és nagyon boldogan nézünk vissza a kint eltöltött napokra, s bátran ajánljuk a jövőben MINDENKINEK! 

Ipacs-Szabó Noémi 

 „Sok kicsi sokra megy!” – Márciusi jócselekedetünk

​2023. március 21., kedd

Idén először Szakkollégiumunk is csatlakozott egy nemes céllal létrejött kampányhoz, ami nem más, mint a #nemluxustáska. A kezdeményezés még újkeletű, 2019-ben indult először útjára. Az első #nemluxustáska kampány keretében több, mint 10.000 táska gyűlt össze, tavaly pedig az adományozott táskák száma, egészen pontosan 13.683 darab volt. 2023-as adat még nem áll rendelkezésünkre, hiszen március 15-én zárult le a gyűjtési időszak.

De, hogy mi is ez pontosan? Ha még nem hallottál róla, röviden elmeséljük, de ha részletesen utána olvasnál, esetleg a jövő évi kampányba te is becsatlakoznál, az alábbi oldalon mindent megtalálsz: https://nemluxustaska.hu/

A mozgalom célja, hogy különböző higiéniás termékekkel, alapvető tisztálkodási szerekkel megtöltött táskákkal, rászoruló, szerényebb körülmények között élő lányokat, nőket, hölgyeket támogassunk.

Habár, úgy véljük, minden életkorban fontos és érdemes figyelmet fordítani az érzékenyítésre, arra, hogy élnek körülöttünk olyanok, akik az alapvető szükségleteket sem engedhetik meg maguknak, sokszor önhibájukon kívül kerülve ilyen élethelyzetekbe. Talán nem az egyetemista korcsoport az, aki a leginkább megteheti, hogy adományozzon, hiszen sokunk még nem rendelkezik önálló keresettel, ha mégis, a bevételt leginkább saját létfenntartásra, megélhetésre kell fordítania.  Mégis, egy kósza ötlettől vezérelve, kikerült a felhívás a Magyarys csoportba, ahol pozitív fogadtatásban részesült a felvetés, így sikerült gyorsan megtöltenünk néhány táskát kozmetikumokkal, tisztálkodási szerekkel. Ilyenkor érzem azt, nem véletlen, hogy Szakkollégiumunk egyik alappillére a társadalmi felelősségvállalás.

A szervezők egységcsomagokat vártak, evvel is törekedve arra, hogy csak a legszükségesebb dolgok kerüljenek a csomagokba, illetve egy-egy csomag között ne legyen hatalmas eltérés. Az alábbiakkal töltöttük meg, jó állapotú, de már általunk nem használt táskáinkat: egészségügyi szárnyas betét, szappan, tusfürdő, sampon, hajbalzsam, kézkrém, maszk, kézfertőtlenítő, fogkefe, fogkrém, dezodor és egy kedves üzenet az ajándékozottnak.

Büszkén kijelenthetem, hogy három bőségesen telepakolt táskával járultunk hozzá a kampány sikerességéhez! A Foxpost automatáin keresztül ingyenesen feladhattuk a csomagokat, emellett természetesen a hagyományosabb módszer is a rendelkezésünkre állt, hiszen személyesen is le lehetett adni a megadott napokon az 5. kerületi gyűjtőponton. Az idő rövidségét és a praktikusságot szem előtt tartva, a csomagokat az automatákon keresztül szerettük volna leadni, ahol azzal szembesültünk, hogy az adományoknak kijelölt rekeszek, szinte zsúfolásig voltak. Így a három táskát végül két különböző Foxpost automatában sikerült elhelyeznünk.

Az idő rövidsége ellenére, mi, Magyarysok ismét bebizonyítottuk, hogy összefogással, együttérzéssel, egy jó cél érdekében mindig tettre készek vagyunk!

Ipacs-Szabó Noémi

„A molekuláknak nincsen nemzetisége”

– Fritsch László előadása

2023. március 1., szerda

A 2022/23-as tavaszi félév első nyílt eseményét, Gáz van?! címmel múlt hét szerdán, azaz február 22-én tartotta Szakkollégiumunk. Az rendezvény meghívott vendége, és egyben előadója Fritsch László volt, az MVM CEEnergy Zrt. vezérigazgatója.

Az előadás központi témája az energiaválság volt. De hallhattunk magáról a társaságról is. Részletes ismeretekkel lettünk gazdagabbak: Megtudhattuk, hogy a Társaságcsoport 16 európia országban van jelen, illetve az MVM Csoport Magyarország első három legnagyobb cége között van nyilvántartva. Az előadás részeként szó esett energiapolitikai célokról, valamint az orosz-ukrán háború hatásairól, például, hogy miként befolyásolta 2022-ben a fölgázfogyasztást…

Elmerülhettünk a statisztikai adatokban, tisztába kerülhettünk avval is, hány milliárd m3 a globális földgázfogyasztás. Beszélgettünk földgázkereskedelemről, egy kicsit visszatekintettünk a történelemben is, mind nemzetközi, mind európai vonalon.

A földgázzal való kereskedés kétféle módon történhet: Vezetékeken keresztül, gáz halmazállapotban vagy LNG (Liquefied Natural Gas), azaz cseppfolyós földgáz tengeri úton történő szállításával. 2021-es adat szerint a globális földgázkereskedelem 1330 mrd m3 volt, ennek 61%-a vezetékes, míg 39%-a LNG, cseppfolyósított formában került szállításra.

Mi lesz a földgáz jövője? E kérdés az, melyre a választ csak jósolni tudjuk, s objektív választ adni jelenleg nem igazán tud rá senki. Ennek ellenére beszélgettünk, találgattunk arról, milyen kilátásai vannak a gázpiacnak, mindezt levetítve a magyar rendszerre is. Egy biztos, a földgáznak komoly szerepe lesz a jövőben is. Valamint górcső alá vettük a zöld-alternatív-megújuló energiát is.

Értesülhettünk arról is, hogy az idei télen, a megszokottnál kevesebbet fogyasztottunk, – amihez nagy valószínűséggel a magas árak is hozzájárultak – így a tárolókban meglehetősen sok földgáz maradt. Ennek következtében nem kell félnünk a következő téli szezontól sem, hiszen a felhalmozott készletből tudunk gazdálkodni.

Ipacs-Szabó Noémi 

Egy kiemelkedő karrierút a nemzetközi jog területén - Panelbeszélgetés Dr. Varga Réka Dékán Asszonnyal

2023. február 15., szerda

Február 13-án került megrendezésre Szakkollégiumunk félévnyitó zárt eseménye, melynek otthont az Aurum Jogászklub adott, így impozáns környezetben hallgathattuk meg Dr. Varga Réka Dékán Asszony előadását. Meghívott vendégünk beszélgetőpartnere Schlenk Viktória szakmai vezetőnk volt. Az esemény során tulajdonképpen tagjaink saját maguk is kérdezővé váltak, így egy kötetlenebb hangvételű előadássá formálódott a rendezvény. Jó volt látni, hogy sokunk érdeklődését felkeltette a tárgyalt terület. Fő témánk a nemzetközi jog volt, azon belül a humanitárius tevékenységek kapták a hangsúlyt.

Az előadás első felében betekintést nyerhettünk Dékán Asszony életútjába. Már-már néhol azt érezhettük „kulisszatitkokat” ismerhetünk meg. Például megtudhattuk, hogyan kapcsolódik Dékán Asszony a cseh és lengyel Büntetőkönyvekhez. Hallhatunk a Vöröskereszt Családról. Sőt tudomást szereztünk arról is, hogy az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékánja a mai napig önkéntesként vesz részt a Magyar Vöröskereszt életében. Pályafutását a Nemzetközi Vöröskeresztnél kezdte, így kiemelt jelentőséggel bír számára, hogy az önkéntes tevékenységekbe bekapcsolódhat. Számunkra, Magyarysok számára, ez az információ nagy horderővel bír, és egyben motivációt is nyújt, hiszen Szakkollégiumunk egyik alappillére a társadalmi felelősségvállalás. 

Az délután folyamán Dékán Asszony nem győzte hangsúlyozni az elméleti és a gyakorlati sík fontosságát, illetve e kettő összehozását. Nincs egyik a másik nélkül. Ahogy az egyetemi oktatásban is fontos, hogy a hallgatók ne csak elméleti tudást kapjanak oktatóiktól, hanem a gyakorlatban is kapjanak lehetőséget, a már megszerzett lexikális tudás kamatoztatására.

Pályakezdéshez „tippeket” kaptunk, illetve olyan dolgokról beszélgettünk, amiket jó, ha az ember tud, és nem a saját maga kárán tanul meg. Nagyon fontos a lényeglátás. Sokszor kerülünk/kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor rövid idő alatt nagy anyagokat kell átlátni majd mindazt tömören átadni, előadni, kiszűrni belőle azt, ami valóban fontos.

Rettentően sokat számít, hogyan tudunk előadni. Hogyan jelenünk meg. Hogyan prezentáljuk a problémát. Ezeknek a jelentősége nagyobb, mint gondolnánk.

Generációs különbségek. Sokszor, sok mindent korábban szeretnénk elérni, teljesíteni, mint ahogy annak meglenne az ideje. Hagyjunk magunknak időt a különböző helyzetek megtapasztalásához. Például egy hierarchikus szervezetben is meg kell tanulni dolgozni, a ranglétrát végig kell járni, fokról fokra, s nem azonnal a legmagasabb pozícióhoz felugrani.

Értékek és állami érdekek. Összeegyeztethetőek? Felülírja egyik a másikat? Ha igen, melyik és miért? Ezekre, és hasonló kérdésekre kaptunk választ a nemzetközi jog tekintetében. Kitekintettünk a szomszédos országban fennálló jelenlegi helyzetre, az orosz-ukrán háborúra.

Egy ember pályája, bejárt útja nagyon soktényezős folyamat, rengeteg dolog befolyásolja. Mindennek sikerességéhez, kell maga az illető, minden tulajdonságával, képességével együtt, illetve valamilyen külső erő, amit attól függően ki, miben hisz, hívhatunk Jóistennek, a sors kezének vagy éppen szerencsének.

Rendezvényünk nem a véletlennek és a hatalmas mázlinak köszönhető. Egy tudatos döntés végeredménye, ami az alábbi szemléletben zajlott: A tudomány önmagáért nem jó, nem szabad, hogy öncélúvá váljon, a tudást tovább kell adni, a tudománynak szolgálni kell valamit, jelen esetben a közt.

Bátran kijelenthetjük, ennek a kritériumnak eleget tettünk, hiszen rengeteg tudással, ismerettel lettünk gazdagabbak, amik hasznunkra fognak válni, amikből a későbbiekben profitálni tudunk, s talán egy kicsit sikerül visszaadni mindabból, amit kaptunk.


Ezúton is köszönjük a tartalmas és izgalmas előadást Dékán Asszonynak!

Ipacs-Szabó Noémi

 Nemzeti Tehetség Program

2022. december 29., csütörtök

A Magyary Zoltán Szakkollégium - NTP-SZKOLL-21-0027 pályázati azonosítóval – „A közszolgálat jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátásai” című NTP-SZKOLL-21 pályázat alapján 900.000 Ft-ot nyert el, melynek köszönhetően a Szakkollégiumnak számos programja valósulhatott meg.

A belső képzési rendszerünk részét képező kurzusok közül kettő  a Nemzeti Tehetség program keretei között valósult meg. Ezek "A magyar közigazgatás jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátásai"; illetve "A nemzetközi jog aktuális kérdései" című kurzusok voltak. A kurzusok magas részvételi száma is jól mutatja, hogy a kurzusok iránt igen nagy volt az érdeklődés a szakkollégisták között.

Szakkollégistáink az elmúlt egy évben 2 foglalkozáson tudtak részt venni a pályázatnak köszönhetően. A „Kutassunk együtt” – Az empirikus kutatás módszertana  című foglalkozás keretei között tudományos fejlődésük és kutatásaik megkezdéséhez kaptak hasznos tanácsokat a szakkollégium tagjai. Továbbá lehetőségük volt "A korrupció elleni küzdelem és a külföldi hivatalos személyek megvesztegetése" című foglalkozásban való közreműködésben is.

A pályázatban vállaltak szerint a félév során hat szakmai eseményt szervezett Szakkollégiumunk. Szakmai eseményeink nagy népszerűségnek örvendtek az egyetem hallgatói körében. Első eseményünk egy vitaest volt, amely a "Közigazgatás a politikában - politika a közigazgatásban" címet viselte. Ezt egy előadás követte, melyen dr. Janó Márk Ádám a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára volt a vendégünk ("Sikerek és kihívások - egy közigazgatási államtitkár életútja" című előadás). Következő eseményünk meghívott vendége dr. Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára volt, előadásának címe pedig "Budapest – vízfej vagy az ország motorja?" volt. A félév legnagyobb hallgatószámmal lezajló eseménye pedig a "Jubileum - 10 éves az Alaptörvény" volt, melyen Dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mesélt rendszerváltás utáni alkotmányozási kísérletekről és igényekről, az Alaptörvény hatálybalépéséről, illetve a kilencedik módosítás előnyeiről. Legutóbb pedig Dr. Till Szabolcs ezredes úr a különleges jogrendről, míg Dr. Kozma Ákos az alapvető jogok biztosa az alapvető jogok magyarországi helyzetéről tartott egy igen izgalmas előadást.

Szakkollégistáink továbbá részt vettek A Haza szolgálatában, illetve a XXVI. Bolyai konferencián, ahol bemutathatták kutatási témáikat és részt vehettek az egyetemek hallgatói között zajló tudományos diskurzusokban.

A társadalmi felelősségvállalás szellemiségében önkéntes tevékenységet is végeztek a Szakkollégium tagjai. Segédkeztek a Göd-i gondviselés házánál, ahol kerítésfestés mellett a sziklakert rendbetételét is magukra vállalták. Sor került továbbá a XXII. kerület, Vöröskereszt utcai játszótér és környékén található park lehullott leveleinek összegyűjtésére, illetve lomtalanítására.

A tavaszi félév során sor kerülhetett továbbá egy tanulmányi útra is, melynek keretei között a szakkollégisták Pécsre látogattak el, ahol Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának megtekintése mellett kulturális programokra is sor kerülhetett, mint például az UNESCO világörökség részét képező római kori temető meglátogatása.

Végül, de nem utolsó sorban a szakkollégium egy új fényképezőgépet is be tudott szerezni az elnyert összegnek köszönhetően.

A megvalósult programokról beszámolók születtek (ezeket itt a Honlapunkon, a Blog fejléc alatt olvashatjátok el), illetve posztok készültek közösségi média felületeinkre is! 

 Mi is dobozolók vagyunk! 
Cipősdoboz akció 2022

2022. december 13., kedd


„Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretetet fektetünk az adásba.”

~ Teréz anya ~


A kiemelt idézet tökéletesen összefoglalja decemberi elhatározásunkat, a társadalmi felelősségvállalás terén. Idén is csatlakoztunk a Baptista Szeretetszolgálat rendezésében meghirdetett cipősdoboz akcióhoz, melyet hazánkban elsőként 2004-ben szerveztek meg. Hogy mi is ez pontosan? E kezdeményezéshez bárki kapcsolódhat, a célja, hogy minél több rászoruló gyermek kapjon ajándékot.

Szakkollégiumunk évek óta részt vesz a gyűjtésben, melynek első fázisai már novemberben elkezdődnek, és egészen odáig tartanak, míg egy gyűjtőpontra el nem jutnak csomagjaink, december közepén.

Szakkolisaink motivációja: Idén is tegyük szebbé a karácsonyt! Ezzel segítséget nyújtva mások számára. Ilyenkor általában felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk egy-egy csomagba. Ebben az évben először, közösségi felületünkön, az Instagrammon külön story sorozatot indítottunk útjára, melyben napról-napra segítséget nyújtottunk a kapcsán, hogy mi is kerüljön a dobozokba. Itt is érvényesül a főszabály: Olyat adj, aminek te is örülnél! De leginkább az alábbi dolgokra van szükség:

játékok (labdák, kisautók, könyvek, plüssök, babák, kártyák),
iskolai eszközök (tollak, színesceruzák, ecsetek, festékek, füzetek)
higiéniai eszközök (fogkefék, fogkrémek, fésűk, tusfürdők, dezodorok)
édességek (szaloncukrok, csokoládék, nápolyik, müzliszeletek)
egyéb (képeslapok, sálak, sapkák, kesztyűk, zoknik, sporteszközök, matricák)

Illetve további pénztárcakímélő tippeket osztottunk meg társainkkal, hiszen valljuk be egyetemistaként nem árt okosan gazdálkodni bevételeinkkel.

Fáradozásaink nem voltak hiábavalóak, hiszen olyannyira aktívnak bizonyultunk a gyűjtés kapcsán, hogy összesen tizenhárom cipősdobozt sikerült megtöltenünk ajándékokkal.

Ki-ki a munka különböző szakaszaiból is kivehette részét, hiszen egy alkalommal összegyűltünk csomagolni, pakolni, majd a szállítást is meg kellett oldanunk a legközelebbi gyűjtőpontra, mely december 9-én történt meg, a Magyary Miszmösz előtt.  Úgy gondolom, ezek az önként vállalt munkával, feladatokkal eltöltött idők már-már közösségi időtöltésként funkcionáltak. Továbbá az ünnepi készülődés részeként is szolgáltak minket, segítve ezzel ráhangolódni az egyik legszebb és legmeghittebb ünnepünkre, a karácsonyra.

Ezúton is köszönjük minden szakkollégistánknak az erre fordított idejét, befektetett energiáját, illetve az adományát!

Ha még nem tetted meg, de te is szeretnél a dobozolók közé tartozni, egészen december 18-ig várják az ajándékokkal megrakott csomagokat országszerte a kijelölt adománypontokon! További információért tájékozódj az alábbi oldalon: https://ciposdoboz.hu/.


Ipacs-Szabó Noémi

 Brüsszeli tanulmányút

2022. november 30., szerda

Ha egy évvel ezelőtt azt mondták volna a szakkollégistáinknak, hogy jövőre ilyenkor az Európai Parlament épületében fognak mászkálni, nem hitték volna el. Jómagam sem, aki épphogy egy éve avanzsált magyaryssá... Pedig így lett! A brüsszeli kalandunk november 23-án, szerdán kezdődött, késő délelőtt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Miután összegyűlt a csapat, és sikeresen átjutott a security check állomásán is, egy bő órát tölthettünk el forrócsokit és kávét kortyolva a reptér karácsonyi díszei alatt. Mindenki izgatottan tervezgette, hová szeretne bekukkantani, merre felé szeretne sétálni szabadidejében.
Pár óra múlva leszálltunk Charleroi-ban, buszjegyet vettünk, és a transzferre vártunk. A hideg ellenére jó hangulatban voltunk, előkerültek az otthon gondosan előkészített szendvicsek is, hogy csillapítsuk az éhséget. A buszút csendben telt, alig egy óra alatt beértünk a brüsszeli Gare Midi állomásra, és cókmókostul gyalog nekivágtunk a városnak. Szerencsénkre alig 20 perc sétányira lett kijelölve a szállásunk, így hamar le tudtuk pakolni a bőröndöket. Lepihentünk a szobákban, és bő negyed óra múlva a belváros felé vettük az irányt. Első állomásunk a város jelképe volt, a Pisilő Fiú szobra, avagy a Manneken Pis. A legenda szerint a 14. században idegen sereg ostromolta Brüsszelt. A város már jó ideje tartotta magát, mire támadók kitervelték, hogy robbanószereket helyeznek a városfalak alá, egy Juliaanske nevű brüsszeli kisfiú viszont véletlenül észrevette őket. Levizelte a gyújtózsinórt, ezzel megmentve a várost.  Szigorúan a csoportképet követően továbbcsorogtunk a Grand Place felé. A város főtere aznap éjjel vakító kékes fényekben volt megvilágítva, mely különösen szépen kiemelte a teret körülölelő régi épületek összes apró díszítését. Vacsorára ki - ki egy olasz étteremben kötött ki, vagy a szomszédban lévő Café Georgette-ben, a Rue de la Fourche 37 szám alatt. Héjában sült sültkrumplit vettünk, újságpapírba csomagolva, vagy fish and chips-et, különböző szószokkal, többen a Georgette házi szószát választották. 

A brüsszelben eltöltött napjaink reggelein valaki energikusabban, valaki kicsit álmosabban bújt elő a szobából. 
Első célállomásunk Brüsszel diplomata negyede felé.vezetett minket Kipróbáltuk a helyi közlekedést, a földalatti villamost, amely autentikus 70-es, 80-as évek hangulatban zötyögött a város felszíne alatt. Mint kiderült később számunkra, tényleg nem a metrók közé sorolják a helyi szabályok szerint. Egy átszállás után a De Bouckere állomáson, felszínre bukkantunk Malbeek állomásánál, és mintha nem is Brüsszelben, hanem New Yorkban kötöttünk volna ki: körülöttünk magas irodaházak, üvegablakaik csillogtak a napfényben. A kortárs építészet remekei között ballagtunk Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletére. Odaérvén Igazgató urunk csípőből angolul elmagyarázta a portásnak, hogy a magyar egyetemisták vagyunk a Közszolgálati Egyetemről, mire a portás nevetve mondta, hogy ,,... akkor beszéljünk magyarul!". Aznap épp egy nagyszabású fogadásra készültek délután, úgyhogy az előtér állófogadáshoz berendezve fogadott minket. Kabátainktól megszabadulván fellifteztünk egy tárgyalóba, és leültünk az asztal köré, ahol az állandó képviseletről Beszterci Zsuzsanna tanácsos asszony mesélt nekünk munkájáról, és hogy miért éri meg eu-s intézményekben, vagy az Állandó Képviseleten dolgozni. Említette, hogy ő maga is volt Erasmus - on, és hogy mennyit hozzátett a karrierjéhez a kint töltött félév. Szóba került, minket kik tanítanak otthon "a brüsszeli arcok" közül, mi pedig büszkén említettük dr. Marján Attilát és Győri Enikő képviselőasszonyt. 
Következő állomásunk az Európai Történelem Háza volt, a festői Leopold parkban. Itt egy audiovizuális tárlatvezetésen vehettünk részt, ahol egészen az Európa történetének legendáitól kezdve napjainkig végigkövethettük Európa történelmét, több emeleten keresztül. Igazi történelmi emlékek is helyet kaptak a tárlatban, mint az Enciklopédia egy eredeti példánya.

Utunk az Európai Parlament épületébe vezetett tovább, ahol megismerkedtünk Petri Bernadett uniós politikai tanácsadóval. Hosszas folyamat után becheckoltak minket, mint látogatók, és szájtátva bámulhattuk immár belülről a Parlament monumentális épületét. Körbesétáltuk lent az alsó emelelet, megegyeztük, hogy milyen érdekes, egy hajvágó szalon is van itt, mire... elmesélte, hogy külön edzőtermek is vannak a létesítményben, valamint egy kantin. A következő emeleten megnézhettük az EP képviselők postafiókjait és a médiarészleget, de mire bejutottunk volna a félkörívbe, az őrök szóltak, hogy 10 perc múlva evakuációs gyakorlat lesz, érdemes elhagyni az épületet. A vezetést egy közeli kis kávézóban folytattuk, meleg cappuchino-k és sütiszeletek, saláták társaságában. Itt mesélt arról, milyen jó itt dolgozni, milyen folyamatok zajlanak a média színfalai mögött. A Parlament épületébe mindezek után tekinthettük meg a félkörív alakú plenáris ülés termet egy felső páholyból. Szakkollégistáink halkan sutyorogva itta magába a nem mindennapi helyszín látványát. A csoportkép és az egyéni fotózások után folytattuk túránkat az Antall József épületszárnyba, megtekinteni a névadó volt.... mellszobrát.

Brüsszeli kirándulásunk alatt időpontunk volt a Parlamentáriumba is. Egy  kiállítást néztünk végig, ahol az Európai Unió születését és formálódását követtük végig különböző szobákban és termekben. Hasonlóan az előző kiállításhoz, a Parlamentárium is kreatívan dolgozta fel a kiállítás témáját, számomra, aki imád elmerülni a vizuális élményben, különösen tetszett ahogy a fényekkel és formákkal játszottak az információközvetítés során.

Az utolsó nagyszabású programunk Brüsszelben eltöltött napjaink alatt a jogalkotási szimulációs játék volt. Utazásunk utolsó napján ugyanis bő két és fél órán át bújhattunk EP képviselők bőrébe, és ölthettük magunkra kitalált pártok színeit. Meglepően izgalmas volt a szimuláció, jól koordinált játékban lehetett részünk, és kijelenthetem, hogy maradandó tudást szereztünk gyakorlati téren ezen a programon is. A csapat szétoszlott, hogy immár napközben is felfedezzük a várost, így egy gyors ebéd után megnéztük a különböző nevezetességeket a közelben. Megtapasztalhattuk a brüsszeli felszíni közlekedés káoszát, végigsétáltunk az arisztokrata negyeden. Páran még egy utolsó gofrit is betoltak, mielőtt visszatértünk volna a szállásra, hogy a reptérre menjünk.

A hazaút különösebb események nélkül telt. Az utolsó szuvenírek is megvásárlásra kerültek, mire elkezdődött a beszállás, és fél 11 után búcsút vettünk egymástól a budapesti reptér kijáratánál. Történelmi kis kirándulásban lehetett részünk, amit köszönünk az Egyetemnek, a Nemzetközi Irodának, a Stratégiai Tanulmányok Intézetének Szakkollégiumi referensének, az Igazgató úrnak, és a drága Kabinetnek is köszönöm, hogy segítettek a szervezésben. Rengeteget tanultunk az Európai Unióról, a brüsszeli életről, és közös kalandjaink csak közelebb hoztak minket is egymáshoz.

Szabó Anna Viktória

 Sztrájkjog a háború árnyékában

2022. november 18., hétfő

2022. november 22-én megrendezésre került az idei szemeszter utolsó szakmai eseménye, amely a Sztrájkjog a háború árnyékában címet viselte. Vendégünk Prof. Dr. Horváth Attila alkotmánybíró, egyetemi oktató volt. A rendezvényt ismét az Aurum jogászklubban tarthattuk meg, amely egy olyan impozáns megjelenést nyújt az épületbe belépők számára, ami egyedivé és feledhetetlenné teszi. Nem véletlenül választjuk színvonalas eseményeink helyszínéül.

Az esemény első felében a sztrájkjog alaptörvényi kapcsolatairól beszélgettünk, valamint a különleges jogrendhez kapcsolódó alkotmánymódosításokra helyeződött a hangsúly. Az esemény második felében a hallgatóság lehetőséget kapott kérdései feltételére. Előadónk a témához szűkebben és tágabban kapcsolódó kérdéseinket a válaszadáson felül, a téma megértésében is segíteni szerette volna  a hallgatóságot. Így 1-1 jogesetet, történetet is hozzáfűzött a válaszaihoz. A beszélgetés során előkerült a sztrájkjog kérdésköre is, amivel kapcsolatban számos kérdés felmerült, tisztázásra került. Például: mely szférákban elkerülhetetlen a sztrájkjog korlátozása és miért? Lehet-e pártatlanul alkalmazni a sztrájkjogot? A sztrájk hagyományai hogyan változtak Magyarországon más országokhoz képest? A szakszervezetek szerepe 1945-höz képest sokat változott. Van-e egyáltalán szükség rájuk? A sztrájkolás jogszerűségének kérdésköre folyamatosan jelen van a szóbeszédben és a médiában is.

Vannak olyan területek, amelyeken nem megengedett a sztrájkolás, mivel az úgynevezett elégséges szolgáltatásnyújtás nem kivitelezhető. A sztrájkolást meg kell előznie egyeztetési folyamatoknak, a sztrájk feltételeinek megállapításának. Ha nem sikerül megegyezni a sztrájk elkerüléséről vagy a sztrájk alatti szolgáltatás nyújtásáról, akkor az egyik oldal továbbra is elégedetlen marad, a másik pedig szintén elégedettlen lesz a szolgáltatás kimaradása miatt. Így megállapítottuk, hogy a sztrájk egyik félnek sem jó. Sem a munkavállalónak, sem a munkáltatónak. A sztrájk egyfajta végső megoldás marad, amellyel jelzik a munkavállalók az elégedettlenségüket.

A szakszervezetek, politikai szereplők, sztrájkolók csoportját vizsgálva megérthettük, hogy a szakszervezetek jelenléte azért lenne szükséges, fontos (főleg azokon a kritikus területeken, amelyeken nem megoldható a sztrájkolás során az elégséges szolgáltatásnyújtás), mivel a
politikai színezet megjelenésével, a valódi probléma mellett olyan kérdések is tárgyalásra kerülhetnek, amelyek inkább hátráltatják a tárgyalások sikereségét, mint sem segítenék az eredeti konfliktus feloldását.


Sándor Viktória

 Beszámoló a 2022-es felvételi mentorprogramról

 Egy mentor szemszögéből...

2022. november 21., hétfő

A 2022/2023 -as őszi félévben a Magyary Zoltán Szakkollégium megtartotta egy igen fontos, és hónapokon át tartó programját, ami nem más mint a felvételi mentorprogram.

A hosszas előkészületek, amelyet a kabinet, a mentorprogram koordinátora, illetve a mentorok végeztek, jól mutatták, hogy a szakkollégium felkészülten és lelkesen várta az új jelentkezőket. Izgalmas volt várni, hogy végül hány jelentkező lesz, illetve azt, hogy hogyan alakultak ki a mentorcsapatok.

Pontosan 16 mentorált vett részt a mentorprogramban végül, ami a 8 lelkes mentor mellet azt jellentette, hogy a mentoráltak párban osztódtak el a mentorok között, illetve annak érdekében, hogy könnyítsük és jobban megismerhessék a jelentkezők és a mentorok egymást mentorpárok is létrejöttek.

Miután a felosztások megtörténtek végre elkezdődött a mentorprogram valódi lényege, vagyis az ismerkedés és integrálódás. Rengeteg közös, nyílt program állt a mentoráltak előtt, amin megmutathatták, milyenek ők valójában, illetve azt, hogy mennyire lelkesek és mennyire elhivatottak a szakkollégium iránt. Ezekről a programokról elmondható, hogy sokszínűek voltak, és mindenki találhatott olyat küöztük, ami az ő érdeklődési köréhez közelebb áll. Kezdetnek ott volt az Ismerkedős est majd az önkénteskedés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Göd-i központjában, továbbá Társasjátékestek, Airsoft a PTMSZK szakkollégiummal közösen, Kávé és teadélután, közös Halloween és így tovább.

A nagy közös programok mellet fontos, hogy a jelentkezőknek lehetőségük volt kisseb programokon is részt venni, amit a saját mentoruk szervezett, vagy esetleg egy mentorpáros és így részt vehettek akár 3-6 fős eseményeken, ahol a mentorok és mentoráltak még inkább megismerhették egymást.

Ahogy telt az idő és közeledtünk a mentorprogram végéhez elérkeztünk az egyik legfontosabb eseményhez, a bevonó hétvégéhez. Ez egy több napon át tartó nagy esemény volt, ahol a mentoráltak megmutathatták azt, hogy mennyire vegyültek el a szakkollégium közösségében, illetve a szakmai tudásukból is ízelítőt adhattak.

A hétvégét követően elérkezett az idő egy ismét nagyon fontos mérföldkőhöz, és ez nem volt más, mint a szóbeli elbeszélgetés. Miután minden jelentkező átesett ezen a kihíváson, a kabinetre, koordinátororra és mentorokra jutott az utolsó kihívás, ami nem volt más, mint a döntéshozás arról, hogy melyik mentorlát kerüljön be a Magyary Zoltán Szakkollégiumba. Hosszas tanácskozást és diskurzust követően a 16 felvételizőből 11-en kerültek felvételre.

Az eredmények kihirdetése után a felvételi mentorprogram hivatalosan lezárult, de lélekben mégiscsak a kihirdetést követő napon zártuk le a programot mikor egy közös ünnepléssel vártuk friss tagjainkat.

A Szakkollégium bátran jelentheti ki, hogy a felvételi mentorprogram igen sikeres volt, és olyan új tagságot köszönhetünk köreinkben, akik később fontos részei lesznek a szakkollégium életének.

Dobrosi Dávid

 ... és egy mentorált szemszögéből.

2022. november 21., hétfő

Először az infóesten találkoztam a szakkollégiummal, ahol elhatároztam, hogy én is szeretnék egy ilyen összetartó, szakmai közösséghez tartozni. Pár nappal később el is küldtem a kitöltött feladatlapot és a bemutatkozásom, amivel felvételt nyertem a mentorprogramba.

Az első esemény, amin részt vettem egy Ismerkedős est volt, ahol a szakmai jellemzőkön túl megismertem a tagokat és a többi mentoráltat is. Izgatott voltam, hiszen itt találkoztam először a mentorommal, aki végig terelgetett és jó tanácsokkal látott el. Jó kapcsolatot alakítottunk ki, nagy segítség volt, hogy mindig tudtam kitől kérdezni. Azt gondolom, hogy ez a program egyik legnagyobb erénye.

Még inkább elmélyíthettem kapcsolataim a Társasjáték esten, ahol találkoztam a már-már hagyománnyá vált Magyarys játékokkal. Ez egy nagyon jó hangulatú este volt, ahol mindenki fel tudott oldódni. Nehéz is komolynak lenni, ha már a negyedik +4-es kártyát adod valakinek egy vérre menő UNO party során.

Sokat ettünk és ittunk együtt. Személyes kedvenceim voltak a Teadélután és a Halloweeni pizzaest is. Vicces jelmezekben pizzát sütöttünk és ettünk a kollégiumban. Itt már jól ismertük egymást, így garantált volt a jó szórakozás. Megfogalmazódott bennem, hogyha így telik minden közösségi esemény ki ne akarna tag lenni?

Ekkor már elkezdtem gondolkodni azon, hogy mi legyen a szakmai munkám témája. Ennek a teljesítésére átlátható követelményeket és hosszú határidőt kaptunk, aminek nagyon örültem. Tetszett, hogy szabadon dönthettünk a módról és a témáról, ezzel megmutatva a tagoknak az érdeklődési körünket. Én elő is adtam a munkámat, ekkor hatalmas megkönnyebbülés volt, hogy nem ismeretlen emberek előtt kellett beszélni. Szerintem ez nagy lökést adott azoknak is, akik még kicsit bátortalanabbak, ha előadásról van szó. Pozitív volt, hogy ezután szakmai, de barátságos visszajelzést és kérdéseket kaptunk.

A bevonó hétvége Vértesbogláron került megrendezésre és azt gondolom, hogy méltó megkoronázása volt a mentorprogramnak. A hely és a szervezés kiváló volt, egyensúlyban volt a szakmaiság és a szórakozás is. Beleláthattunk a szakkollégium belső struktúrájába, pontos képet kaptunk arról, hogy mi vár ránk, ha felvételt nyerünk. Emellett rengeteget nevettünk, azt gondolom, hogy egy összetartó csapat alakult itt ki.

A mentorprogram abszolút pozitív élmény volt számomra. Nem maradtak megválaszolatlan kérdéseim és elég időm volt arra, hogy megismerjem a tagokat és a szakkollégiumot. A felvételi elbeszélgetés is könnyebb volt úgy, hogy már tudtam, kikkel beszélek. Azt gondolom, hogy a döntés is sokrétűbb lett így, hiszen nem csak a szakmai teljesítés alapján ítéltek meg bennünket. Összességében örülök, hogy belevágtam és hogy egy ilyen összetartó közösség tagja lehetek. 

Stemler Lili

Bevonó hétvége 2022 

2022. november 16., szerda

Minden őszi félév egyik legmeghatározóbb, legeseménydúsabb és legemlékezetesebb programja a mentorprogram keretei között megrendezésre kerülő bevonó hétvége. A Bevonó hétvége alatt a szakkollégisták és a mentoráltak egy programokban dús hétvégét töltenek el együtt, és ez idén sem volt másképpen.

A hétvégét (2022.11.11.-2022.11.13.) tagjaink és mentoráltjaink Vértesbogláron töltötték, ahol a kissé hideg idő ellenére is aktívan telt el ez a pár nap. A reggeli korai indulást követően egy hosszabb út vezette el a csapatot a tábor helyszínére, ahol már első nap sorversenyekkel indult. A versenyhangulatot tovább szította a sorversenyek után megrendezésre kerülő, úgynevezett hercegnős játék, ahol mindenki próbára tehette a küzdőszellemét. A játékok kellő bemelegítésként szolgáltak a nap második nagyobb szabású programjához, ami egy túra volt. A túrára való lelki felkészülés gyanánt pedig lelkes gyilkosozásba (a szakkollégisták kedvenc és nagy hagyományra visszatekintő játéka) fogott a csapat.
Mindezek után a vállalkozó szelleműek a Csákvári-barlanghoz látogathattak el. Az őszi táj és a kellemes túra jó beszélgetéseknek és közös poénkodásnak adott helyt. A jókedvet szerencsére az sem szegte, hogy a visszafelé vezető úton, a buszhoz már futólépésre kellett váltania a csapatnak. A megfáradt vándorokat pedig a csapat pár tagja finom vacsorával, chilis babbal várta haza. Az éhes csapat azonnal letámadta a teli lábosokat, és egy nagy kört alkotva, a vacsora mellett izgatott beszélgetések között ismerkedhettünk egymással.
A vacsora után a mentoráltak egy nagyon színvonalas előadást hallgathattak meg Torda Sztellától, aki már évek óta erősíti a szakkollégiumunk kötelékét. Sztella mesélt arról, mit adott neki a magyary és hogy ennek köszönhetően milyen személyiségfejlődésen ment keresztül, aminek eredményeként egy sikeres tudományos, szakmai utat tudhat már most maga mögött.
Az előadást egy rövid kvízest követte, ahol a csapatok magyary életével, munkásságával kapcsolatosan mérhették össze tudásukat egymással.
Mindezeket követően a szomjas társaság egy bartender versenyt tartva fokozta az este izgalmait. A bartenderek, remekműveiket bemutatva a zsűri meghozta döntését arról, hogy kinek a főzetét ítéli a leginkább egészségre ártalmasnak, majd az este további részében táncos mulatságok következtek. mindenki legnagyobb örömére sor került limbo versenyre és risza viadalra is, ami az este méltó lezárásának minősült.


A második napon már sokkal inkább a szakmaiságnak szenteltük magunkat. A délelőtti órákban megrendezésre kerültek a már hagyománnyá váló workshopok, ahol a csapatok tagjainak feladata volt, hogy felvázolják azt, hogy szerintük milyen/hogyan nézne ki az ideális oktatási rendszer. A csapatoknak a témában kellett felkészülniük egy prezentációra, ahol saját ötleteiket kellett bemutatniuk a zsűri tagjai számára. A csapatok kreatív ötletekkel álltak elő, és én mint zsűri tag nagyon nagy élvezettel hallgattam végig lelkes előadásaikat a témájukkal kapcsolatosan. Összességében minden csapat jól teljesített a workshopok során, amelyet a kabineti állomások című program követett. A mentoráltak a program keretei között a szakkollégium vezetésével kapcsolatosan hallhattak rövid beszámolókat, és feltehették kérdéseiket a kabineti tagok felé.
Az utolsó közös éjszakánkat, pedig nem is zárhattuk volna másképpen, mint a már-már hagyománnyá váló Magyary Szépségverseny megtartásával. A zsűri tagjai Puzsér Róbert, Tóth Gabi, Alföldi Róbert és Csobot Adél szerepeibe bújva értékelték a versenyzők teljesítményét több kategóriában is, mint például stílus, kreativitás, előadói és táncos készségek. A jó hangulatért viszont természetesen nem csak a zsűri, hanem az est házigazdája felelt, aki szuper feladatokat állított össze, és idén is színvonalas programtervvel készült a versenyre.
Nagyon szoros verseny volt hiszen a versenyzők hihetetlenül jól szerepeltek a versenyszámokban, de talán ki merem jelenteni, hogy az eredmények tükrözték a versenyzők munkáját. Gratulálunk ezúton is a nyerteseknek! Az este további részében a táncon kívül baráti beszélgetések között mulattuk át az estét, ami közel hozta egymáshoz a csapatot. A jó hangulatnak pedig a másnapi korai indulás sem szabta határát.

Úgy gondolom a hétvége nagyon jó hangulatban telt és mindenki pozitív emlékekkel gazdagodott, de én személy szerint biztosan állíthatom, hogy csupa boldog és kellemes emlékkel tértem haza másnap. 

                                                                                                                                                                                                                         Bednárik Boglárka

VI. Móra Kárpát-medencei Interdiszciplináris Konferencia 

2022. november 08., kedd 

A korábbi évek hagyományait folytatva a Magyary Zoltán Szakkollégium tagjai idén is részt vettek az immáron már hatodik alkalommal megrendezett Móra Kárpát-medencei Interdiszciplináris Konferencián.

A Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiuma szervezi. Célja, hogy lehetőséget nyújtson az alap-és mesterszakos, valamint doktori képzésben résztvevő hallgatóknak, hogy bemutassák kutatásaikat, ismertessék elérd eredményeiket. A konferencia interdiszciplináris jellegéből kifolyólag tudományterületek széles köréből hallgathatnak meg a résztvevők és az érdeklődők tartalmas előadásokat.

A Magyary Zoltán Szakkollégium hallgatói a Konferencia záró napján, november hatodikán vasárnap tartották meg előadásaikat. Elsőként a közgazdaságtudományi szekcióban Pócsi Fanni mutatta be előadását, amelyben az euró magyarországi bevezetésének kérdéskörét járta körbe. Őt követte a jogtudományi szekció két előadója. Először Vatai Sára az üzleti titok és a szellemi tulajdon védelmének jogi kérdéseit ismertette, majd Csibor Ferenc a bevezetett korlátozott precedensrendszer érvényesülésével kapcsolatban felmerülő kérdéseket és kihívásokat bemutató előadását tekinthette meg a hallgatóság. A Konferencia délutáni szekciójában az első magyarys előadó a nemzetközi és biztonságpolitika I. szekcióban Gion Márton volt, aki kutatásában az Európai Unió és Oroszország agrárpolitikáját vetette össze. Bednárik Boglárka a pedagógiai szekcióban a nemrégiben lezajlott felsőoktatási modellváltást vizsgáló kutatását mutatta be. Végül az utolsó magyarys előadó Herczeg Fanni volt a nemzetközi és biztonságpolitika II. szekcióban, akinek kutatásának tárgya Afganisztán múltbéli és jelenlegi helyzetének, valamint lehetséges jövőbeni kilátásainak a mélyreható vizsgálata volt.

Elmondható, hogy egy sikeres napot tudhatnak maguk mögött a Szakkollégium tagjai. Remélhetőleg a hagyományt tovább folytatva jövőre is nagyobb számban fogják képviseltetni magukat a szegedi Szakkollégium Konferenciáján.

Csibor Ferenc

Kutyasétáltatás a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítványnál

2022. november 07., hétfő

2022.november 4-én lehetőséget kaptunk ellátogatni Gombára a Német Juhászkutya Fajmentés Alapítványhoz, ahol kettő fiatal, életerős németjuhász kutya Bogi és Rex sétáltatásával segíthettük az alapítványi dolgozók munkáját.

Ahogyan az alapítvány neve is sugallja, speciálisan a németjuhász fajtájú kutyák megmentésével és a legmegfelelőbb gazda megtalálásával foglalkoznak. Több mint tíz éves fennállásuk alatt már sok-sok kutyust mentettek meg és találtak számukra megfelelő helyet. Munkájukban hasonló mentalitást követnek, mint amiben a mi szakkollégiumunk is gondolkodik: nem számokban gondolkodnak.
Nem számokban mérik a sikert, hanem a megmentett kutyaéletekre lebontva.

Szigorú örökbefogadási követelményeknek kell megfelelnie az örökbefogadóknak. Túl kell jutniuk egy felállított kettős szűrőrendszeren, és vállalniuk kell bizonyos kötelezettségeket, amiket szerződésbe foglalnak örökbeadáskor. Ilyen például az örökbe fogadott kölyök kutyák ivartalaníttatása.

Véleményem szerint az alapítvány örökbefogadási mentalitását más állatokat örökbeadó szervezeteknek is érdemes lenne követnie. A szigorú szűrőrendszerükkel sokkal garantáltabb a sikeres örökbeadás. A felelős állattartás fontosságát ugyanis, nem lehet elégszer ismételgetni, kihangsúlyozni. Minden állat, legyen az megvásárolt vagy befogadott, megérdemli, hogy szeretettel forduljanak hozzá, a család tagjaként szeressék és élhesse az életét.

Ott jártunkkor megkérdeztük mi, miben tudnánk segíteni az alapítvány munkáját. Számomra meglepő válaszként nem tárgyi vagy pénz adományt kértek tőlünk, hanem időt. Ha tehetjük látogassunk el minél gyakrabban hozzájuk és segédkezzünk a kutyusok sétáltatásában.

A kutyák számára a foglalkozás, sétáltatás jelenti a legnagyobb értéket, amiből a gondozóktól, önkéntesektől soha nem kaphatnak eleget. 

Sándor Viktória

2022 őszi Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia

2022. november 08., kedd

2022. november 3-án megrendezésre került a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ÁNTK karán a Tudományos Diákköri Konferencia. A megmérettetésen több szakkollégista is indult előadóként, illetve opponenskét, továbbá zsűri titkárokat is köszönthettünk az eseményen.

Két szakkollégistánk indult előadóként az idei ITDK-n. Csibor Ferenc, akinek témája a „A KORLÁTOZOTT PRECEDENSRENDSZER ÉRVÉNYESÜLÉSÉNEK KIHÍVÁSAI AZ ANGOLSZÁSZ GYAKORLAT TÜKRÉBEN” volt. Az angolszász és a kontinentális jogrendszerek közti megkülönböztetés egyik lényeges szempontja, hogy a bírói precedens milyen szerepet tölt be a jog alakításában. A magyarországi bíróságok gyakorlata részlegesen ebbe az utóbbi irányba kezdett elmozdulni 2020-tól. A dolgozatban megfogalmazta többek között a reform lényegét, hogyan fejlesztették és hogy ez milyen változásokat eredményezett. A kutatás célja egyrészt, hogy milyen nehézségek jelentkeznek a Kúria közzétett határozatai között történő keresés során. Majd az összegyűjtött információkra alapozva javaslatokat fogalmazott meg.

Kecskeméti Zoltán kutatási témája a „MAGYAR TARTALÉKOSOK HELYE ÉS SZEREPE A HONVÉDELEMBEN ÉS A TÁRSADALOMBAN” volt. A témaválasztás releváns a jelenlegi nemzetközi helyzet miatt. Kutatásának célja a magyar tartalékosok helyzetének leírása, a jelenlegi szabályozásának és jövőbeli kilátásainak vizsgálatával, valamint megoldási javaslatok megfogalmazása az esetlegesen felmerülő rendszerszintű problémákra. A kutatás során a dolgozat rávilágít a tartalékos rendszer történeti előzményeinek napjainkban is érezhető hatására, ismerteti a modern magyarországi önkéntes tartalékos rendszer célcsoportjait, valamint feltárta a rendszert érintő legsúlyosabb problémákat.

Opponensi feladatot láttak el: Kutas Bernadett, Fábián Máté, Bednárik Boglárka, Gion Márton Gábor, Sándor Viktória, Garamvölgyi Dávid, Kiss László Botond, Pócsi Fanni, Szabó Anna Viktória, Vigh András,

Csibor Ferenc az Állam- és Jogtudományi 2. tagozat első helyezettje lett. A tíz opponens tagunk közül Sándor Viktória az Állam- és Jogtudományi 2. tagozat legjobb opponense díjat zsebelhette be.

Szeretnénk megköszönni minden szakkollégistánk részvételét és munkáját!

                                                                                                                                                                                                                                     Pócsi Fanni

 Őszi parktisztogatás

2022. október 21., péntek

Lakókörnyezetünk szépségét, tisztaságát és rendezettségét gyakorta vesszük kézenfekvőnek, adottnak. Ezeket ugyanakkor csupán alázatos munkával és szolgálatkészséggel érhetjük el, melyet szakkollégiumunk a társadalmi felelősségvállalás nevében vett magára. Nevezetesen a XXII. kerület, Vöröskereszt utcai játszótér és környékén található park lehullott leveleinek és a kéretlenül szertehagyott szemeteinek összeszedésével valósította meg azt.

2022. október 21-én ködös és kellemesen hűvös reggelre ébredt Budapest. Az emberek munkába, a fiatalok pedig egyetemre siettek, csapatunk pedig megkezdte a reggeli gyülekezőt. Felelősségteljes szakkollégistákhoz mérten mindenki időben érkezett, s hamar útnak is indulhattunk az Orczy út 1. szám alatt található kollégiumból. Bár pár szempáron még ott ült a fakuló éjszakai álmok emlékezete, arcukon már mosoly derengett a reggeli találkozás nyomán. Talán az ismerős arcok, a még a teljesen meg nem ismertek (hiszen figyelembe kell vennünk, hogy nem csak mi, vagyis a tagság, vett részt ebben, hanem a mentor programban már félúton járó nem egy mentorált is) vagy csupán a derűs korai meleg beszélgetés, amely élettel töltött meg bennünk. Hosszú villamos utunkat követően buszra szálltunk és akképpen folytattuk utunkat. A hangulat kellemes volt és a nap is kidugta végre első sugarait felhő takarója alól. Végül megérkeztünk a helyszínre, pontosabban XXII. kerület József Attila utcai megállójába, ahol a helyi önkormányzat dolgozói szívélyesen fogadtak minket. Ezt alapvető információ és pár térkép átadása követte, amelyeken pontosan megjelölésre kerültek a munkaterületek, a megtisztítandó részek. Időnket nem vesztegetve, két fős csapatokba szerveződve gereblyékkel, kesztyűkkel és zsákokkal felszerelve (amelyeket szintén az önkormányzat biztosított számunkra), küldetéstudattal felvértezve indultunk meg munkánk elvégzésére.

A fel-fel hangzó nevetések a munka során sem szűntek meg, örömmel vettük az új kihívást, nevezetesen a park és zöldterület rendezését és tisztítását. Levelek egy kupacba, kupacból zsákba, zsákok a kijelölt helyre szállítását. Milyen egyszerű, milyen hétköznapi, milyen aprónak tűnő. S mégis sokszor e kézenfekvő, kétkezi munkák, amik képesek letisztultabb és élhetőbb életteret biztosítani. Mindemellett számomra sokat jelentett a körülöttünk mindennapjaikat élő polgárok elismerő bólintása, dicsérete. „Mit csinálnak a bácsik?” – kérdezte kíváncsian egy pár esztendős kisfiú. „Éppen gereblyéznek. Látod milyen szép lett?” – érkezett a válasz. Egy idősebb úr az éppen összeszedett lehullott lombhoz tartozó fa alatti kőre leülve csatlakozott beszélgetésünkhöz. Ilyen apró részletek számítanak gyakorta a leginkább, ezek mutatják meg, hogy az emberek felismerik a szépet és vágynak is rá. Mindezeket követően ugyanakkor az időjárás némiképpen ellenünk fordult. A lágy szellő mindinkább csípősebbé vált, a nap újra szürke, ólomként a tájra nehezedő hideg fátyol felleg mögé bújt. Szerencsénkre a feladatunkat még időben elláttuk, így fázva és átázott cipővel ugyan, de emelt fővel távozhattunk.

Eszközeinket leadtuk (ez alól kivételt képeznek kesztyűink, melyeket ajándék gyanánt megtarthattunk), gondosan összegyűjtött leveleinket elvitték. Kedélyesen, már bőven az éhes gyomrunkat megtöltő ételekről beszélve és gondolva indultunk hazafelé. Tán önmagunk sanyargatására vagy csak jó étvágyunk növelése érdekében megosztottuk egymással lelkünknek legkedvesebb ételeket, és még egy-két főző videó is előkerült. Végül pedig lassanként elváltak útjaink, ami után fáradtan – de belső megelégedéssel, hogy ma valami fontosat tettünk egy lakókörnyezetért és ezáltal közvetetten az ott élőkért – foghattunk hozzá jól megérdemelt késői ebédünkhöz. 

Kiss László Botond

 Segédkezés a gödi Gondviselés Házában

2022. október 7., péntek

A Magyary Zoltán Szakkollégium tagjai a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve segédkeztek a Szeretetszolgálat gödi központjában, a Gondviselés Házában október 7-én.

Az otthonban fogyatékkal élő emberek laknak, így betekintést kaphattak a szakkollégisták arról, hogyan is élnek az emberek egy ilyen helyen. A kedves fogadtatás és rövid körbevezetés után a szakkollégisták nekiláttak a munkának, sziklakert rendbetételében és kerítésfestésben segédkeztek pár óra erejéig. A sziklakert rendbetétele során kiszedték a gyomnövényeket a dísznövények közül, felkapálták a földet és kigereblyézték az elszáradt faleveleket a növények közül. A kertészkedés mellett a csapat másik fele a kerítést kezdte újjávarázsolni, amely szép új piros festést kapott. Miután a kertészkedők befejezték a munkát ők is becsatlakoztak a festési munkálatokba.

A munka kellemesen, a dolgozókkal és pár mondat erejééig a bentlakókkal való beszélgetéssel telt és egészült ki. Mindenki jó élményekkel gazdagodva távozott a helyszínről és lelkesen arra nézve, hogy még több ehhez hasonló programon vegyen részt a Szakkollégium.

Vatai Sára

 Hogyan tovább? – Magyarország gazdasági helyzete a háború árnyékában

2022. szeptember 6., hétfő

2022.09.06-án Szakkollégiumunk megtartotta a 2011/2023-as tanév első nyílt eseményét, amely a Hogyan tovább? – Magyarország gazdasági helyzete a háború árnyékában címet viselte. Vendégeink voltak: Dr. Kutasi Gábor az NKE Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszék oktatója és a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet Intézetvezetője, illetve Süle-Szigeti Bulcsú a Bankmonitor internetes portál újságírója, közgazdász.

Az esemény első harmadában a nemzetközi gazdasági helyzetről esett szó. Ismertették, hogy a jelenlegi orosz-ukrán háború, bár egy regionális összecsapás, következményei a globális szinten is érezhetőek, továbbá az Oroszországgal szemben hozott szankciók már az idei évben jelentős GDP csökkenést okozhatnak. A nemzetközi gazdasági kapcsolatok terén Oroszországon túl az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról is szó volt. Megemlítették, hogy az EU-s pénzek nélkül Magyarország nagyon nehéz gazdasági helyzetben találhatja magát, mivel az EU-s támogatások stabilizálhatnák a magyar devizát, és csökkenthetik a recesszió kockázatát.

Az est második harmadában a magyar gazdasági folyamatokra koncentráltak a résztvevők. Ismertették, hogy miképpen alakul hazánk helyzete a világfolyamatok tengerén, hogyan igyekszik a kormányzat extra adókkal, kamatemeléssel csökkenteni a gazdasági válság hatásait. De az előbbieken túl még szóba kerültek a magyar ársapkák, illetve az inflációs helyzet is.

Az utolsó harmadában az eseménynek a Szakkollégisták és a Hallgatók kérdezhettek a meghívott előadóktól. Felmerült kérdésként, hogy miképpen tudja lassítani a kamatemelés az inflációt, hogyan hat a fogyasztói magatartásra az ársapkák intézménye, és miért jó az alacsony mértékű, 3% körüli infláció a gazdaságnak. ​

Összességében az esemény egy rendkívül sokrétű, számos tartalmas gondolatot tartalmazó közgazdaságtan és gazdaságpolitikai est volt, ahonnan mindenki új ismeretek birtokában távozhatott.


Garamvölgyi Dávid

 Csapatépitő nap 

2022. szeptember 11., vasárnap

2022.09.09-én Szakkollégiumunk az őszi szemeszter programjainak listáját egy Csapatépítő nap megtartásával nyitotta meg.

Délelőtt csapatépítő foglalkozáson vettünk részt, ahol különböző feladatokon, játékokon keresztül még jobban megismerhettük egymás szokásait, értékrendjét, jellemét. Számomra a legemlékezetesebb feladat a pillecukor kihívás volt. Ennek a feladatnak a lényege, hogy tészta, cellux és egy pillecukor segítségével kell a csapatoknak egy álló tornyot építenie. Ez a kihívás sok emlékezetes pillanatot idézett mindkét csapat tagjainak. 

Mivel szerencsénkre szép idő volt aznap, így ebédidőben közösen hamburgerezhettünk a Buttler teraszon. A közös ebéd alatt folytatódott egymás megismerése, hiszen a tagok jókat beszélgethettek egymással, illetve ameddig a hamburgerek elkészültek szintén csapatépítő játékokkal ütöttük el az időt. 

Délután tovább indultunk a nap utolsó programjának helyszínére a Laserpark-ba, ahol lézerharccal vezettük le a hét során felgyülemlett feszültséget. A lézerharc alatt két csapat mérte össze a képességeit: a kék és a zöld csapatok. A csapatok tagjait pedig 2 körönként sorsolással újraosztottuk, így pedig még izgalmasabbnak bizonyult a játék, hiszen aki az egyik körben még a csapattársad volt, a másik körben akár az ellenségeddé is válhatott. A végső csatában pedig mindenki, mindenki más ellen játszott, ami így még viccesebb és élménydúsabb volt, mint az előző körök.

Összességében sikeresnek értékelem ezt a napot. Úgy érzem mindenki jól érezte magát, és közelebb is kerültünk egymáshoz. A következő csapatépítő napról is hamarosan be fogunk számolni!

Sándor Viktória

 Évzáró közgyűlés 2022

202022. július 31., vasárnap

Mint minden évben, idén is egy több napos programsorozattal egybekötve szervezte meg Szakkollégiumunk az évzáró közgyűlését, mely idén 2022. július 21-24. között került megtartásra.

Az első nap kalandosan indult, hiszen a társaság egyik fele – a csoportlétszámból adódóan- busszal utazott, míg a másik fele vonatozni kényszerült. Az érkezést követően megkoszorúztuk névadónk szobrát Michl Józseffel, Tata polgármesterével és a Magyary Népfőiskolai Társaság (továbbiakban MZNT) képviselőivel együtt. A koszorúzás után meginvitáltak bennünket a Tatai Városházán, ahol a város polgármestere köszöntötte a társaságot, majd Borsó Tibor, az MZNT elnöke is üdvözölt minket, végük a Népfőiskolai Társaság bemutatta tevékenységét és a beszélgetés közben megállapítottuk, hogy milyen örvendetes, hogy a hagyományokat követve minden nyáron visszatérünk Tatára és milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen nagy örömmel fogadnak bennünket!

A csütörtöki nap következő állomása az MZNT szervezésében az Agostyáni Ökofalu volt, ahol 2 órát tölthettünk el a természetben, távol a nyüzsgő várostól. Érdekes volt megtapasztalni, hogyan él egy „zero wate” szellemében élő falu. Érdekes tapasztalat volt látni azt is, hogy milyen módon vannak kialakítva ezek az öko falvak, hiszen például nem mindegy az sem, hogy milyen állatot és milyen mennyiségben tarthatnak a közösségben lakók. A körbevezetésünk után előadásokat hallgathattunk meg, ahol megkínáltak bennünket mindenféle gyógyteával. Az egyik a madarakról szóló előadás után sokkoló volt látni, hogy milyen sorsra jutnak – nem is olyan későn- a vándormadarak a globális klímaváltozás következményeinek hatására. Végül következett az utolsó MZNT-vel közös programunk: Magyary Zoltán emlékéül felállított kopjafa megkoszorúzása Héregen.

A nap hátralevő részében közösen sütöttük meg, majd fogyasztottuk el a vacsoránkat a tűz körül. A vacsora után pedig következett az est fénypontja, a már- már hagyománnyá váló  „Magyary- kvíz” az Igazgató Úr szervezésében.

A második napon a reggeli után workshopokat tartottunk a Szakkollégium jövőjéről, a közösségi média és a honlap kihasználtságáról, a Szakkollégium pénzügyeiről, a szakmai kapcsolatépítésről és a közösségi eseményekről. A kiscsoportos foglalkozások után az ebéd következett, majd megtartottuk a plenáris ülésünket, ahol egyeztettük az elképzeléseinket. Az est befejezéseként, már a vacsora után közösségi programokon vehettünk részt, valaki társasjátékozott, valaki énektudását megcsillogtatva karaokéval nyűgözte le a társait stb.

A harmadik nap már fáradtabban kelt a társaság, délelőtt közös játékokon vehettünk részt, de volt aki inkább a pihenést választotta, hiszen hosszú és fontos nap állt előttünk, ugyanis az ebéd után kezdetét vette az idei – rekordhosszúságú- évzáró közgyűlésünk. A Közgyűlés meghallgathatta a Kabinet és a munkacsoportok beszámolóit, megválasztottuk az Év Szakkollégistáját (innen is gratulálunk Garamvölgyi Dávidnak!), illetve a tisztújítás során az előző Kabinet egy év után leköszönt és a Közgyűlés új Kabinetet választott a következő évre. Munkájukhoz kitartást és sok sikert kívánunk!

A közgyűlés végeztével fotózás következett: született kép a régi Kabinetről, az új Kabinetről, a pénzügyi vezetők, a titkárok és a kommunikációs vezetők generációjáról, de természetesen az elmaradhatatlan csoportképek is elkészültek a naplementében. A vacsora után sor került – immár másodjára- a Magyary Szépségversenyre is, ahol az indulók szórakoztatták a zsűrit és a jelenlévőket. Gratulálunk az idei győztesünknek (aki egyébként alumni közösségünk egy igen aktív tagja), aki megkapta a tavalyi év győztesétől az oklevelet és a koronáját! Az est további részében szabadon szórakoztunk és élveztük egymás társaságát, és értékeltük azt, hogy újra együtt a csapat.

Vasárnap korán keltünk és egy gyors reggelit követően közösen indultunk útnak és hagytuk hátra magunk mögött Héreg nyugalmát és ezeket a csodás együtt töltött napokat.

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon szuper emlékekkel gazdagodtunk és mindnyájunkban örök emlék marad ez a pár nap. 

Körmendi Anna

Rákóczi Szabadegyetem 

2022. július 06., szerda

Szakkollégiumunk hat képviselője vett részt a 2022. június 23-26-a között megrendezett Rákóczi Szabadegyetemen. Sátoraljaújhely festői szépségű tájaira nyíló kilátás és kényelmes, modern szállás adott otthont a táborozóknak, akik Felvidékről, Erdélyből, és egyetemünk szakkollégiumaiból érkeztek.

A Rákóczi Szövetség által szervezett tábort Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg, s később a vacsora folyamán már ismerősként köszöntötte Szakkollégiumunk szakmai vezetőjét, akivel a félév során lezajlott nyílt események egyikén beszélgetett. Az első beszélgetés Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szalai Zoltán, Mandiner.hu lapigazgató között zajlott. A téma Magyarország válságos évtizedei és Magyarország "nagyvilágban" való helyéről folyt. Az előadók és támogatók között szerepelt továbbá Hernádi Zsolt, a MOL elnök - vezérigazgatója, aki aktuális energiapolitikai kérdésekkel kapcsolatban adott választ a hallgatóságnak.

Szentkirályi Alexandra, a hazai kommunikációért és az országmárka kialakításáért felelős kormánybiztos pedig egy kötetlenebb beszélgetés keretében, miután feltette a kérdést a közönségnek, hogy "Miért jó magyarnak lenni? Ti miért vagytok büszkék, hogy magyarok vagytok?", elmagyarázta, ő hogyan foglalkozik a témával, milyen értékeket és mentalitást kíván közvetíteni kormánybiztosként. A nemzetpolitikai blokk keretében Orosz Ildikó, Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Breznovics László, a KMKSZ elnöke, és Vidnyászki Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszélgettek a kárpátaljai magyarok helyzetéről.

Szakmai eseményeken felül focibajnokságot is rendeztek a tábor első délutánján, ahol az egyetemi csapat - benne két magyaryssal-,  a Miniszterelnökség csapatát udvariasan maguk elé engedve második helyezett lett egy véres mérkőzés után. Napközben lehetőség volt röplabdázni, íjászkodni is, ahol szintén kipróbáltuk magunkat, a szemfüles táborozók pedig helyi borkülönlegességeket is kóstolhattak szombat délután.

A komplexumhoz tartozó medencét szabadon használhattuk egész nap, így két előadás között gyakran csobbant a csapatunk, igény szerint úszásleckéket is lehetett venni. A Szervezők is bevonták a táborozókat kisebb zenés játékokba promóajándékokért, valamint az éjszakai hangulatot egy Blahalouisiana és Honeybeast koncert alapozta meg. Mindhárom este közös kártyajátékok, zenés - táncos mulatságok kovácsolták össze a társaságot, és a jelenlevő szakkolis képviselők mind elmondhatják, kicsit közelebb kerültek egymáshoz a szakkollégiumok.

Összefoglalva: a Rákóczi Szabadegyetem a nyarunk egyik legjobb élménye volt, és egyikünk sem bánta meg, hogy eljött. Ha jövőre is megrendezésre kerül, érdemes első körben lecsapni a helyekre, hisz felejthetetlen hangulat és jó társaság vár, a lenyűgöző kilátásról nem is beszélve!

Szabó Anna Viktória

III. Magyary Konferencia 

2022. május 19., csütörtök

Az elmúlt hétvégén 2022. március 13-án megrendezésre került immár harmadik alkalommal a már- már hagyománnyá váló Magyary Konferencia. A Konferencia helyszínéül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Épülete szolgált. A Konferenciára előzetesen 46 jelentkezést fogadtunk be, pénteken pedig 40 előadó prezentálta is kutatási eredményeit.

Az előadóknak 5 szekcióban volt lehetőségük benyújtani absztraktjaikat, ezek a következők:

Állam- és Jogtudományi szekció Szekcióvezető: Dr. Auer Ádám
Közgazdaságtani szekció Szekcióvezető: Dr. Szemlér Tamás
Szociológia és politológia szekció  Szekcióvezető: Dr. Szabó Máté Csaba
Nemzetközi kapcsolatok és biztonságpolitika szekció Szekcióvezető: Dr. Zachar Péter Krisztián
Kiberbiztonsági szekció Szekcióvezető: Dr. Bányász Péter

A Konferencia megnyitója egy kis csúszással 8:40-kor vette kezdetét, ahol Szakkollégiumunk igazgatója Dr. Szabó Máté Csaba köszöntötte a résztvevőket, majd Szakkollégiumunk elnöke Trnka Norbert az elnöki köszöntő után ismertette a konferencia menetét.

Több szekció két részletben került megtartásra, az előadók egy része délelőtt tarthatta meg előadását, majd déltől egy állófogadásra invitáltuk meg a résztvevőket. Az ebéd után megkezdődtek a szekciók délutáni részlegei, ahol szintén sok érdekes és színvonalas előadást hallgathattunk meg. Az előadóknak 15 percük volt prezentációjuk megtartására, ezt egy 5 perces kérdés szekció követett, ahol a szekcióvezetőn kívül a közönségnek is lehetősége volt az esetleges kérdések feltételére. Az esemény 16:00-kor fejeződött be, és a legtöbbünk nevében állíthatom, hogy nagyon szép emlékekkel zártuk le a pénteki napot.

Az előadóknak és a szekcióvezetőknek hálásán köszönjük, hogy hozzájárultak a konferencia sikerességéhez, illetve szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek, akik érdeklődésük végett vettek részt a konferenciánkon!

Körmendi Anna

Látogatás a Fővárosi Törvényszéken 

2022. május 03., kedd

Április 26-án a szakkollégiumunk tagjainak lehetősége nyílt arra, hogy a Fővárosi Törvényszéken közigazgatási pereket tekinthessünk meg, így bepillantást nyerve a törvényszék munkájába. A hallgatók két csoportban, két egymástól különböző de annál izgalmasabb tárgyaláson vehettek részt nézőként. Az a csoport, amelynek jómagam is tagja voltam egy jogviszony megszűntetéssel kapcsolatos pert hallgathatott meg, ahol a bírói tanács elképesztően precíz és profi módon vezette le a tárgyalást a felek között.

Az ügy rávilágított számunkra, hogy közigazgatási szakemberként esszenciális fontosságú, hogy minden tekintetben a szakmai szabályoknak megfelelően és a megfelelő gondossággal járjunk el munkánk során.

A látogatásból kiderült számunkra, hogy a jogi szakma az elméleti téziseken kívül rengeteget gyakorlati és tapasztalati tudást igényel. Megtapasztalhattuk azt, hogy az általunk tanult jogszabályok alkalmazása mennyire összetett és milyen jogvitákat indukálhat bármilyen alkalmazásbeli hiba miatt.

A tárgyalás során az ügy előadó bírája ismertette velünk a per körülményeit, a már ismert tényeket. A tárgyalás végig követése során pedig egy fiktív jegyzőkönyv volt a segítségünkre, abban hogy tartani tudjuk a lépést az egymást követő perbeli eseményekkel.

Az ítélethozatal alatt Dr. Lékó Annával, a fővárosi törvényszék bírósági titkárával oszthattuk meg az észrevételeinket az ügy kapcsán. Illetve Anna készséggel válaszolt minden felmerülő kérdésünkre a perrel kapcsolatosan. Megosztotta velünk tapasztalatait arról, hogy milyen jellegű perek kerülnek általában a törvényszék elé, és hogy milyen hangulatban telnek a dolgozók mindennapjai. A per lezárultával pedig még egy közös fényképet is készíthettünk a tárgyalóteremben a bírói tanács elnökével, dr. Czesznak-Molnár Erikával.

Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy óriási élmény volt számunkra a látogatás. Rengeteg hasznos tapasztalatot szerezhettünk a bírósági szervezet, azon belül is a közigazgatási bíráskodás működéséről. Úgy gondolom, hogy akár a jövőben is, ha lehetőségünk akad egy újabb szervezett bírósági látogatásra, élni fogunk a lehetőséggel. 

​Bednárik Boglárka

​Pécsi tanulmányút 

2022. április 27., szerda

Első nap


Hosszú idő után egy három napos tanulmányi út keretein belül a szakkollégiumnak 2022. április 21-23. között lehetősége volt ellátogatni a kultúra fővárosába, Pécsre. Reggel ugyan fáradtan, de annál nagyobb izgalommal találkozott a csapat a keleti pályaudvaron, hogy megkezdjük utunkat.

Sajnos a Pécsre való eljutás nem ment zökkenőmentesen, ugyanis vágányújítás miatt, kétszer is át kellett szállnunk menet közben, de így legalább nem csak a vonaton sikerült megtapasztalni, hogy milyen bepótolni az esti alvást, hanem a buszon is. A három órás út letelte után egy 15 perces sétára volt tőlünk a szállás. A szálláshelyen körbe vezettek, és mindenki megkapta szobáját, vele együtt a szobatársát. Ezután természetesen magunk is picit felfedeztük a helységet. Egy két órás időkeretet megadva csapatnak lehetősége volt egy ebédre elmenni. Én és még pár szakkollégiumos társam az Árkádot választottuk étkezésünk első helyszínének. Ezután jóllakva visszamentünk apartmanunkba, ahonnan közösen tovább indultunk az egyik UNESCO Világörökség helyszínére, a pécsi ókeresztény temetőjébe, amit az egyik legnagyobb bejárható földalatti római kori régészeti területnek is titulálnak Magyarországon. A látogatóközpontban rengetek sírkamrát figyelhettünk meg, emellett még koponyákat, régi római kori tárgyakat, és egy őskori csontváz sem kerülte el figyelmünket szemlélődésünk során. Ezután ellátogattunk egy másik nevezetes helyszínre Pécs városában, mégpedig a Középkori Egyetemre, ami Magyarország legelső egyeteme, amelyet I. (Nagy) Lajos király alapított Pécsen 1367-ben. Az egyetem belseje megadta az akkori kor hangulatát, és még egy pompás udvarkert is körülvette, ami még szebbé tette a látványt. Kulturális nézelődésünk után kicsit körbe jártuk még a város egy részét, és útba ejtettük a Pécsi Székesegyházat, ahol természetesen nem maradhatott el a csoportkép készítése sem. Ezután tovább sétáltunk a Barbakán kapuerődhöz, ahol a tériszonyosok, és a nem tériszonyosok egyaránt felmásztak a kapuerőd tetejére ahol egyedülálló kilátás fogadott minket Pécs belvárosára. Miután nagy nehezen, és biztonságban mindenki leért a kapuerőd meredek és magas lépcsőjéről, vissza is mentünk a szállásra. Az esti óráknak köszönhetően a vacsoraidő megkezdése vette kezdetét, így mindenki üres hasával elindulva látott útnak egy kiadós étkezés hozzálátása érdekében. A két órás vacsoraidő leteltével mindenki visszatalált a fogadóhelységre, ahol közösségépítő programok sorozata vette kezdetét. Miután mindenki elfoglalta szobáját, elvégeztük esti rutinunkat, és egy picit fáradtan, de boldogan hunytuk le szemünket várva a reggelt, hogy újult erővel kezdjük meg a második napra tartogatott programtervet.

Kutas Bernadett

... Második nap


​A Magyary Zoltán Szakkollégium pécsi kirándulásának második és harmadik napja április 22-ére és 23-ára esett.

A szakkollégisták egy családias hangulatú közös reggelivel kezdték a pénteki napot, ami mindenkit feltöltött egy kis energiával, amire szüksége volt mindenkinek, mivel egy tartalmas napnak néztünk elébe.

A reggelit követően a csapat elindult a Széchenyi tér felé, a cél a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata volt.

Érkezés után azonnal egy patinás terembe vezettek bennünket, amely helyiség a képviselőtestület közgyűléseinek megtartására is hivatott. Helyet foglalhattunk a képviselők székein, majd közel két órán keresztül hallhattunk beszámolókat az Önkormányzat dolgozóitól és munkásságukról. Az előadások témái a Pécsi Önkormányzat és a Közgyűlés működésének és szerepének körébe tartoztak: hallhattunk a különböző osztályok teendőiről, valamint a Önkormányzat helyszínéül szolgáló épület történetéről is, amit maga a jegyző Dr. Lovász István mesélt el nekünk. Többek között a Kulturális és Népjóléti Főosztály, a Városüzemeltetési Főosztály vezetőitől és dolgozóitól hallhattunk érdekességeket. Látogatásunk során hallhattuk, hogy a várost tekintve milyen előkészületekkel és hogyan zajlott a választás menete, a bölcsődéket és óvodákat mindennap érintő fontosabb tennivalókról is tudomást szerezhettünk, de a város építészetéről is szó esett. Az előadások végeztével a körbevezetés és a látogatás lezárásául felmehettünk a Városházán lévő harangtoronyba, ahol gyönyörű kilátás nyílt Pécs városára.  

A látogatás után egy ebéd következett Pécs belvárosában. Az időjárás ugyan bezavart, de a délután során látogatást tettünk a Gázi Kászim Pasa dzsámijába, végül pedig lehetőségünk nyílt a Zsolnay negyed bejárására, amely híréhez hűen igen szépnek bizonyult. Lassan de biztosan elérkeztünk a vacsorához, ami a reggelihez hasonlóan közösen történt a szálláshelyen. A vacsorát már csak az esti program követte, a csapatépítés, amit szintén a szálláshelyen foglalta színterét.

Szombat reggel a már megszokott módon közös reggelivel indult, amely után a pakolás majd a szállás elhagyása következett. Végül a Szakkollégium tagjaira már csak a hazaút várt Pécsről Budapestre.

Összességében egy nagyon informatív, tartalmas, érdekes és egyben kellemes kiránduláson vehettetek részt a Szakkollégium tagjai. 

Dobrosi Dávid

A pécsi tanulmányutunk a Nemzeti Tehetség Program pályázatának keretén velül valósulhatott meg.

​Nemzeti Tehetség Program 

2022. április 20., szerda

A Magyary Zoltán Szakkollégium - NTP-SZKOLL-21-0027 pályázati azonosítóval – „A közszolgálat jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátásai” című NTP-SZKOLL-21 pályázat alapján 900.000 Ft-ot nyert el. 

Az év során programjaink jelentős része a pályázat keretein belül valósulhatott meg.  A félévben kettő, a belső képzési rendszerünk részét képező és az előző félévben is megvalósuló kurzusunk is zajlik éppen, melyek A magyar közigazgatás jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátásai; illetve A nemzetközi jog aktuális kérdései címet viselik. Szakkollégistáinknak a „Kutassunk együtt” – Az empirikus kutatás módszertana  című foglalkozáson is volt lehetőségünk részt venni, ahol a résztvevők új ismeretekkel gazdagodhattak és bevezetést nyertek, hogy hogyan is kezdjenek neki kutatásuknak.

A pályázatban vállaltak szerint a félév során négy nyílt szakmai eseményt szervezett Szakkollégiumunk, melyek mind nagy sikernek örvendtek. Legutóbb Dr. Till Szabolcs ezredes úr a különleges jogrendről, míg Dr. Kozma Ákos az alapvető jogok biztosa az alapvető jogok magyarországi helyzetéről tartott egy igen izgalmas előadást a jelenlevők számára. Természetesen a felsorolt eseményekről készült beszámolóinkat elérhetitek a honlapunkon, itt a blog részlegen. 

A félév hátralevő részében sem fogunk unatkozni, ugyanis egy tanulmányi kirándulás és még sok más egyéb program is kilátásban van. Ahogy eddig is, mindenről beszámolunk a közösségi média felületeinken és a weboldalon egyaránt.

Az alapvető jogok 

2022. április 19., kedd

2022.04.13.-án megrendezésre került a 2021/2022. tanév tavaszi szemeszterének negyedik, egyben utolsó nyílt eseménye, amely „Az alapvető jogok” címet viselte. Vendégünk dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa volt. Az eseményen szép számmal jelen voltak a szakkollégistákon kívül az egyetemi hallgatók is, akik kérdéseikkel gazdagították az eseményen elhangzó gondolatokat.

Dr. Kozma Ákos 2019. szeptember 26. napjától tölti be az alapvető jogok biztosának tisztségét, ami a magyarországi ombudsmannak felel meg. Előadásával és egy kisfilm segítségével a hallgatóságnak bemutatta ennek a közjogi tisztségnek és a munkáját segítő hivatalnak, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala működését, feladatait. Az ombudsman nagyon szerteágazó, széles spektrumot lefedve, majdnem 200 fős hivatalával és a 6 területi irodával nyújt segítséget az embereknek alapvető jogaikat érintő kérdésekben. Tanácsot adnak nekik, segítik az ügyindításukat, illetve jogi segítséget is kaphatnak. Előadónk fontosnak tartja a személyes ügyintézés lehetőségét és a személyes jelenlétet is a helyszínen az ügyek sikeres kivizsgálása érdekében.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala látja el (a teljesség igénye nélkül) a zárt intézményben tartózkodó emberek alapvető jogainak védelmét, a rendőri intézkedésekkel szembeni panaszok, valamint a védett tulajdonságon alapuló egyenlő bánásmóddal kapcsolatos ügyek kivizsgálását, illetve az minden olyan ügynek a kivizsgálását, amely esetében a panaszos valamely alapvető jogának sérelmét feltételezi, és már minden közigazgatási jogorvoslati lehetőséget kimerített, vagy nem állt rendelkezésre jogorvoslat.

A közjogi tisztség jelentőségét mutatja, hogy az ombudsmant a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés kétharmados többséggel, 6 évre választja meg. Az alapvető jogok biztosa tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, a képviselők kérdéseket intézhetnek hozzá. Az alapvető jogok biztosa külön hellyel rendelkezik a parlamenti padsorokban.

Érdekes módon, a védett tulajdonságokkal kapcsolatos hatósági döntéseket leszámítva, a kiadott jelentések nem rendelkeznek kikényszeríthető erővel, ennek ellenére a jelentésekben megfogalmazott ajánlásaikat a címzettek az esetek jelentős részében elfogadják és megteszik a javasolt intézkedéseket. Előadónk szerint az ombudsmani intézmény a demokrácia finomhangolása, aminek a döntéseit illik figyelembe venni. Úgy gondolja egy jól működő demokráciában nincs szükség kötelező erőre ahhoz, hogy egy döntés befolyásolni tudja a közjog fejlődését és előrehaladását.

Összességében egy nagyon tartalmas, informatív előadáson vehettünk részt, ahol megismerhettük egy olyan szervezet működését, ami sokkal közelebb van számunkra, mint azt elsőre gondolnánk.


Sándor Viktória

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósult meg.

Különleges jogrend szabályozása Magyarországon 

2022. március 30., szerda

2022. évi március 28. napján került megrendezésre a tavaszi félév harmadik nyílt eseménye a Magyary Zoltán Szakkollégium jóvoltából. Vendégünk volt Dr. Till Szabolcs ezredes úr NKE HHK Honvédelmi Jogi, és Igazgatási Tanszék oktatója, aki a különleges jogrendről tartott előadást a hallgatóknak. Előadásában többek között olyan kérdésekre kaptunk választ, mint például mi a védelem, és mi a biztonság? A különleges jogrend, és a honvédelem két egymáshoz kapcsolódó téma, vagy két különálló témakör? Milyen történelmi háttere van a különleges jogrendek?

A Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság képviseletében kifejtette, hogy a különleges jogrend és a honvédelmi alkotmányosság kapcsolata hogyan változott az évek során, valamint, hogy a 2023-ban hatályba lépő új honvédelmi törvényből kikerült a különleges jogrendi tárgykör, amelynek szabályozását a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény veszi át. A témakörön belül elmagyarázta, hogy mi tartozik bele a honvédelmi alkotmányosság, és a különleges jogrend témakörébe.

Emellett megemlítette az állam szerepét: az olyan biztonsági kihívások kezelése, mint például a koronavírus járványé hatékony intézményrendszer kialakítását teszi szükségessé. Az Alaptörvény kilencedik módosításával e tevékenység védelmi és biztonsági kontextusba kerül egy korszerűbb, egyszerűbb és célszerűbb rendszer kialakítását előírva.

Ezen túlmenően a politikum fontosságáról is szó esett, hogy az Alaptörvényben megfogalmazott módosításokat, miként, mikor, és hogyan használhatják fel a szükségesség és arányosság alkotmányossági elvárásaival kompatibilis módon.

Végezetül válaszolt a hallgatók által feltett kérdésékre, mellyel segített még nagyobb betekintést adni a téma mélységeibe.

Összességében az ezredes úr egy informatív és részletes előadást tartott a közönségnek. Igyekezett a megadott időkereten belül minél bővebb, információt szolgáltatni a témáról, amivel a hallgatóságnak egy újabb szakterületre sikerült jobban rálátnia.

Kutas Bernadett

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósulhatott meg.

Közszolgálati perek 

2022. március 24., csütörtök

2022. március 23-án megrendezésre került az idei szemester első zárt eseménye, amely a Közszolgálati perek címet viselte. Vendégeink a Fővárosi törvényszékről Dr. Czesznak-Molnár Erika igazgatási feladatokkal megbízott bíró, és Dr. Lékó Anna bírósági titkár voltak. A rendezvényt az Aurum jogászklub helyszínéül szolgáló impozáns Andrrássy úti épületében tarthattuk meg.

Vendégeink a hallgatóságot aktívan bevonva, kérdéseikre válaszolva mutatták be a magyarországi bírósági rendszer, azon belül a közigazgatási bíráskodás kialakulását. A közigazgatási bíráskodás nagyon színes terület, hiszen egyaránt megtalálhatóak benne közigazgatási perek, amik a kiemelt ügyek mellett, inkább általánosabb ügyekkel foglalkoznak, és a közszolgálati perek, amik bonyolultabb, hosszabb ügyviteli idővel rendelkeznek.

Dr. Czesznak-Molnár Erika bírónő azért választotta a közigazgatási bíráskodás területét, mivel szakmai kihívást látott benne. Megkívánt ismerni egy új jogterületet. Fontosnak tartotta kiemelni számunkra, hogy a bírói munka több, mint ítélkezés. Tudniuk kell kezelni a perek során felmerült kihívásokat: a felek összefeszülését, az elhúzódó tárgyalásokat, az ügyfelek esetleges keresetmódosításainak következményeit, és legfőbbképpen azt, hogy az ügyfelek megértsék az ítéletet, ne maradjon számukra megválaszolatlan kérdés. A beszélgetés során többször is megemlítette, hogy a dolgozók között, illetve azok között, akik az ügyön dolgoznak a jó kapcsolat nagyon fontos, elengedhetetlen az eredményes munkavégzés érdekében.

Dr. Lékó Anna megismertette velünk az ítéletírás szépségeit és nehézségeit is. 8-10 oldalba össze kell tudni foglalniuk a tárgyaláson történteket, ami egy kifejezetten nehéz, kihívásokkal teli feladat. Ennek kapcsán merült fel a kérdés, vajon mennyiben előnyös a digitalizáció elterjedése a bíróságok belül? Például elhagyható-e a papírhasználat, vagy inkább a későbbiekben is a hagyományos úton maradnak? Ezen kérdések megválaszolása talán, a jövőben egy következő beszélgetés kiinduló témája lehet.

​Sándor Viktória

„Kutassunk együtt” – Az empirikus kutatás módszertana  

2022. március 20., vasárnap

Mitől lesz valami tudományos jellegű forrás? Honnan érdemes efféle kiindulópontokat keresni? Elsődleges vagy másodlagos forrás? – és ehhez hasonló érdekes kérdések feltevésével kezdődött meg pénteken a kutatást elősegítő tréning, melyet Szakács Édua tanárnő tartott nekünk.

Ezt követően egy játékos feladatra került sor, itt különböző csoportokra bontva egy-egy adott állítást kellett vizsgálni annak fényében, hogy azt hogyan és milyen kutatási módszerekkel lehetne bebizonyítani. A feladat során megbeszéltünk azokat a tipikus hibákat, amelyek előfordulhatnak egy-egy tudományos kutatás során.

A következő pont, amit átbeszéltünk azok a hivatkozási formák voltak, ugyanis az egyik fő probléma, ami szinte mindig előfordul, hogy nem megfelelően vannak a források lehivatkozva, ennél fogva pedig azok „használhatatlanok”. Itt szintén csoportokban kellett dolgoznunk és megjelölni a hivatkozásokat egy szövegben.

A foglalkozás végén kitértünk a tudományos kutatás felépítésére, valamint kitértünk arra, hogy hogyan kell kinéznie, mit kell tartalmazni egy ideális kérdőívnek, illetve, hogy mikor van szükség interjú és mikor kérdőív használatára.

A tréninget teljes mértékben az interakció jellemezte, ami miatt még több tapasztalatot tudtunk szerezni szakkollégista társaimmal.

Gion Márton Gábor

A tréning a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósulhatott meg. 

​Jubileum- 10 éves az Alaptörvény 

2022. március 11., péntek

2012.január 1.-jén lépett hatályba a jelenlegi alkotmányunk, az Alaptörvény. 2022-ben ünnepeljük ezen eseménynek a tíz éves évfordulóját, ezért ennek tiszteletére a Magyary Zoltán Szakkollégium szakmai nyílt eseményt szervezett „Jubileum-10 éves az Alaptörvény” címmel, ahol a vendégünk Dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

2022.március 9.-ei szakmai eseményt Dr. Deli Gergely Rektor Úr nyitotta meg, aki az Alaptörvény és az alkotmányozás fontosságáról ejtett pár szót. Ezután kérdések a mentén haladva mesélt nekünk Miniszter Úr az Alaptörvény keletkezésének körülményeiről.

Miniszter Úr az alkotmány-előkészítő eseti bizottság egyik alelnöke volt 2010-2011-ben, így kiemelt szereplő lehetett az Alaptörvény létrehozásában. A beszélgetés elején Miniszter Úr kitekintésként a különböző alkotmányok születésének a sokféleségét taglalta, miközben kitért a német illetve a francia alkotmányok keletkezésére is.

Miniszter Úr mesélt az egyetemi hallgatóságnak a rendszerváltás utáni alkotmányozási kísérletekről és igényekről, valamint az Alaptörvénynek a kommunista alkotmányhoz való viszonyáról. Emellett az eseti bizottság működésére, feladatköreire, munkafolyamatára és az alkotmány előkészítésével kapcsolatos nehézségekre és nézeteltérésekre is kitért. Megemlítette az államadóság, valamint az alkotmányozási rend kardinális kérdéskörét, ugyanis ezen részletek nagyobb jellegű változtatása miatt több vita is volt a bizottságon belül. Valamint a történeti alkotmányunk szerepéről is szót ejtett a beszélgetés során, kiemelve az Alaptörvény hagyományokra épülő szerepét, ugyanis bizonyos aspektusok mentén vizsgálva a jelenlegi alkotmányunkban az 1222-es Aranybulla ellenállási záradékát is fellelhetjük.

Az Alaptörvény módosításairól is beszélgettünk, Miniszter Úr a kilencedik módosítás előnyeiről beszélt. Többek között kiemelte, hogy ezen legutóbbi módosítás által a korábbi hat különleges jogrend típust leszűkítették a veszélyhelyzet, szükséghelyzet és hadiállapot három kategóriájára, ami által 2023-tól a különleges jogrend intézményeinek a hatékonyabb működését tették lehetővé.

Mindemellett szót ejtettünk a Nemzeti Hitvallás világi szerepéről, a Szent Korona „nemzetegységet” megtestesítő szimbolikájáról és a preambulum jogi kötő erejéről, valamint arról a kérdéskörről, hogy a bírósági döntésekben mennyire érvényesül az alapjogi szemlélet.

Összességében a nagyszámú hallgatóközönség, a pozitív visszajelzések azt jelezte Számunkra, hogy a szakmai eseményünk nagy érdeklődést váltott ki és sikeresen zárult.

Szücs Lotti

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Budapest – vízfej vagy az ország motorja?

2022. február 16., kedd

A 2021/2022 tanév tavaszi szemesterének első nyílt eseménye 2022. 02.16-án került megrendezésre, amely a Budapest – vízfej vagy az ország motorja címet viselte,  vendégünk dr. Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára volt. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, hiszen teltházzal vártuk az Államtitkár Urat.

dr. Fürjes Balázs életében meghatározó a Ludovika épülete, emelte ki a nyílt esemény elején. Édesapja a Ludovika utolsó évfolyamán végzett 1944 augusztusában, és a Ludovika épületében tartóztatták le a nyilasok, mivel ellenállási mozgalmat szerveztek zsidó polgártársaik megsegítésére. Mindössze egy szavazaton múlt, hogy nem végezték ki az édesapját. Továbbá az Államtitkár Úr jelentős szerepet vállalt a Ludovika Campus felépítésében és a városrész rehabilitációjában.

Az nyílt esemény első felében Budapest szerepéről beszéltünk Magyarországon belül. Az Államtitkár Úr kifejtette, hogy véleménye szerint Budapest megfelelő méretű és a sokszor hangoztatott Budapest és vidék konfliktus nem állja meg a helyét. Véleménye szerint inkább ennek a két szereplőnek közösen, nem elkülönülten kell munkálkodnia az ország fejlesztésén.

Az Államtitkár Úr felsorolta azokat a főbb kritikus pontokat is, amelyek a kormányzat szerint a legnagyobb kihívások jelenleg Budapesten, ilyenek például a közlekedés, zöldítés, és a lakhatás. Az est folyamán részletesebben a közlekedés problémakörét taglaltuk. Kitért arra a kérdésre, hogy miért tartja rossz ötletnek a gépjárművek kitiltását vagy korlátozását a belvárosban. Véleménye szerint nem korlátozásokkal kell nevelni az autókat használó polgárokat, hanem meg kell teremteni azt a fejlett közösségi közlekedést, amely képes alternatívát nyújtani az autót használók számára.

A nyílt esemény második felében a hallgatóságnak volt lehetősége kérdezni az Államtitkár Úrtól. Habár az esemény alapvetőleg egy szakpolitikai est volt, a jelenleg is tartó kampányidőszaknak köszönhetően több aktuálpolitikai kérdést is kapott az Államtitkár Úr. Többszöri visszatérő kérdés volt, hogy miképpen tud együttműködni az aktuális kormányzat és a Fővárosi Önkormányzat. Kiemelete a párbeszéd fontosságát és az együttműködés jelentőségét, hiszen mind a két félnek a végső célja, hogy Budapestet segítség és jobbítsák.

Összességében egy rendkívül jó hangulatú nyílt eseményt tartottunk meg ahol egyaránt érintettük az aktuális szakpolitikai, urbanisztikai kérdéseket és a jelenlegi politikai vitákat. 

Garamvölgyi Dávid

​Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Mentorprogram

...egy mentor szemével

2021. december 07., kedd

Tavaly 2020. novemberében csatlakoztam a Szakkollégiumhoz. Már a saját mentorprogramom alatt is tudtam, hogy a következő évben, ha lehetőséget kapok rá, akkor mentor szeretnék lenni. Számomra olyan emlékezetes volt a saját mentorprogram, annyi élménnyel lettem gazdagabb, amik még inkább arra motiváltak, hogy én is hasonló emlékeket adhassak másoknak, a saját mentoráltjaimnak is.  


Úgy gondolom immár negyedik éve ÁTMA szakos hallgatóként már viszonylag sok tapasztalattal rendelkezem. Így élmények mellett tapasztalatot, tudást is át tudtam adni nekik az együtt töltött idő alatt.

Mentorként másként éltem meg a mentorprogramot, mint mentoráltként. Én is ugyan úgy részt vettem az eseményeken, viszont már nem csak, mint résztvevő, hanem mint szervező is. Egyrészt felelősnek éreztem magamat a hozzám tartozó 4 mentoráltért, másrészt az összes többi mentoráltért is. Nagyon jól éreztem magamat, viszont ez már egy más típusú szerep volt.

A mentori szerep elsősorban mint kihívás motivált, másrészt új élményeket, tapasztalatokat szerettem volna átadni a mentoráltjaimat. Szerettem volna, ha olyan élményekkel, tapasztalatokkal fejezik be a mentorprogramunkat, amiket felhasználhatnak az egyetemi éveik során.

Az én véleményem szerint a mentorprogram elsősorban azért egy nagyon jó lehetőség, és azért tartjuk meg minden évben, mert a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy belelássanak a Szakkollégium életébe. Nem csak a szórakoztató, hanem a komolyabb részeibe is. Szerettem volna ezeket is megmutatni nekik. Közel kettő hónap alatt már valóban belelátnak egy közösség életébe, és eldönthetik, tudnának-e a részeseivé válni vagy nem.

Számomra mentorként a legfontosabb cél, motiváció az volt, hogy megmozgassam, aktivizáljam a jelentkezőket. Szerettem volna, ha már terveznek a közösséggel, gondolkodnak új, megvalósítandó ötleteken, kutatásokon, programokon. Ne csak akkor jelenjenek meg egy eseményen, ha azt több nappal hamarabb beharangozunk. Úgy gondolom sikeresen megvalósultak ezek a törekvéseim is.

Ebben az évben egy nagyon erős csapat jelentkezett, 24 jelentkezőből 16 új tagot vettünk fel. Bízom benne, hogy minél hamarabb be tudnak illeszkedni a közösségünkbe és megtalálják benne a hozzájuk leginkább passzoló feladatot.

Szerintem mindenki, akinek lehetősége nyílik rá és érzi magában azt a plusz erőt, akkor jelentkezzen mentornak. Érdemes kipróbálnia magát ebben a szerepben is, nagyon sokat lehet tanulni belőle.

Sándor Viktória


...egy mentorált szemével


Lassan a decemberhez közeledve a Magyary Zoltán szakkollégium egy újabb felvételi mentorprogramja zárult sikeresen, 16 új taggal bővült a közösség, ennek a kis csapatnak pedig nagy örömömre én is a részese lehetek. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a felvételi mentorprogram sokat adott számunkra. De hogy ez mit is jelent? Talán a legjobb, ha szemléltetem pár példával.

A felvételi mentorprogram mindannyiunk számára új barátságokat hozott. Számos intelligens, céltudatos, kedves és tehetséges fiatalt ismerhettük meg. Akik fáradhatatlanul azon dolgoztak, hogy számunkra színes programokkal és izgalmas szakmai eseményekkel dobják fel a felvételi mentorprogram heteit. Megmutatták, milyen összetartó a Szakkollégium és hogy ebben a közösségben bárki bárkihez fordulhat, hiszen közös célok vezetnek mindenkit: Szakmaiság, Közösség, Társadalmi felelősségvállalás.

Az elmúlt hetekben a mentorok és a Kabinet és a koordinátor odaadó munkájának köszönhetően tehát számos szakmai eseményen vehettünk részt, és bővíthettük tudásunkat. Szeptember 14-én részt vehettünk egy lebilincselő beszélgetésen, amelynek keretein belül betekintést nyerhettünk Tarlós István miniszterelnöki megbízott, egykori főpolgármester életútjának meghatározó állomásaiba. Szeptember 28-án egy újabb érdekfeszítő kerekasztal beszélgetésen vehettünk részt „A Közigazgatás a politikában, politika a közigazgatásban” című rendezvényén, ahol szó volt a közigazgatás átpolitizáltságáról, amely egy aktuális és megosztó téma a közszolgálati rendszerek témakörében. Október 1-jén pedig megrendezésre került a Magyary Zoltán Szakkollégium 20 éves évfordulójának tiszteletére rendezett konferencia, a Nemzet és tudomány – 20 éves a Magyary Zoltán Szakkollégium. A konferencián számos elismert oktató, illetve közigazgatási szakember előadásának lehettünk részesei. A konferencia során továbbá sor került a szakkollégium jelenlegi tagjainak előadásaira is, amelyek színvonalukban és szakmaiságukban sem maradtak le a többi szakmai előadás mögött. Október utolsó hétvégéje is rengeteg érdekes programmal bővelkedett. Többek között meghallgathattuk Dr. Sulyok Tamást az Alkotmánybíróság elnökét, aki bevezetett minket az Alkotmánybíróság működésébe, illetve Dr. Janó Márk Ádámot, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkárát, aki feltárta előttünk, hogy a sikerek mellett, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy közigazgatási államtitkárnak. November elején a szakkollégium nemzetközi vizek felé evezett, amikoris az Amerikai Nagykövetség két munkatársa tartott előadást a Nagykövetség mindennapjairól. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a programok alatt rengeteget tanulhattunk, és új nézőpontokból ismerhettük meg jövendőbeli szakmánkat.

A felvételi mentorprogram azonban nem csak a szakmaiságról szólt. Rengeteg közösségépítő programban is részt vehettünk. A programsorozat egy moziesttel indult, ahol popcorn és limonádé mellett közösen izgulhattuk végig a „Kapj el ha tudsz” című filmet. Majd mindenki megmutathatta olaszos főzőtudományát egy közös pizzasütésen. Ezen felül pedig egy társasjátékest is megrendezésre került. Az Activity-től az UNO-n át, az Avalonon keresztül, rengeteg társast kipróbálhattunk együtt. Csapatépítő estéken felül pedig november közepén megrendezésre került a bevonó hétvége, ahol a számos játék mellett, megszületett a Magyary új, nagyszabású műsora, az úgynevezett Magyary szépségverseny. Azt hiszem talán ez a verseny volt az, ami megkoronázta ezt a felejthetetlen együtt töltött hétvégét. Mindannyian nagyon jól szórakoztunk, mivel ez a pár nap elég volt ahhoz, hogy egy igazán erős csapatot kovácsoljon belőlünk. Ebben viszont a közös a mosogatás is közrejátszhatott, bár annak pillanatait többen talán inkább elfelejtenénk. A csapatépítő programok szuper hangulatban teltek, rengeteget beszélgettünk és nevettünk együtt. Főleg a vérre menő ominózus Gyilkosos játékok alatt. Kezdetben ez még a mentoráltak számára csak egy vicces csoportjáték volt, de a hetek végére már mindenki olyan átéléssel játszotta mintha komolyan a kis városunk biztonsága forogna kockán.

Mindezeken felül viszont a közösségért folytatott munka, a társadalmi felelősségvállalás sem szorult háttérbe, hiszen a mentoráltak közös szemétszedésben vehettek részt, és megmutathatták a környezettudatosság iránti elkötelezettségüket. Ennek eredményeként pedig rengeteg emlékezetes meme-el bővült a szakkollégium humorbázisa, azaz a professzionális meme oldal.

Úgy gondolom ezek az apró tettek tesznek többé emberileg, ezért nagyon örülök, hogy a szakkollégium által ebben is szerepet vállalhatok mostantól.

Az elmúlt hetek tehát programokban és élményekben dúsan teltek el számunkra, amiért ezúton is köszönetet szeretnék mondani a mentoroknak, akik ebben az időszakban apukák és anyukákként figyeltek ránk, és vezettek be minket a szakkollégiumi közösségbe. Továbbá köszönettel tartozom a mentorprogram koordinátorának és a Kabinetnek, akik megvalósították a felvételi mentorprogramot és, hogy mindenben a segítségünkre voltak az elmúlt időszakban. Remélem, hogy az elkövetkezendő időszak is ilyen mozgalmas lesz a számunkra. Izgatottan várom a további közös munkát!

Bednárik Boglárka

A világ egy könyv, ahol az utazás maga az olvasás – amerikai diplomatákkal beszélgettünk 

2021. november 07., vasárnap

2021. november 4-én két nagyon különleges – a szó legszorosabb értelmében világlátott – vendéget köszönthettünk köreinkben: az Amerikai Nagykövetségről érkezett hozzánk két diplomata, Kenneth D. Wilcox vice consul és Steven H. Abels executive assistant Vizsy László kíséretében.

Moderátorként az eseményt a kérdések előzetes összeírásakor leginkább egy amerikai talk show-ként vizionáltam, ahol egy fantasztikus beszélgetésben lehet majd részünk a közönség aktív bevonásával. Számításaim nem nagyon lőttek mellé: Ken és Steve egymást követve avattak be legviccesebb, legmeghatóbb és legmeghatározóbb történeteikbe, miközben beavattak minket a külügyi szolgálat rejtelmeibe.

A kiválasztás folyamata, az, hogy melyik diplomata melyik országba kerül kiküldetésre, az úgynevezett flags day keretében dől el. Ezt valóban úgy kell elképzelnünk, hogy egy asztalra ki vannak téve a különböző országok különböző zászlói, majd a zászlókat egyesével felemelve mondják a kiküldendő diplomata nevét – ez mindig egy nagyon izgalmas esemény, hiszen nem tudhatod, hogy számodra melyik külhoni helyszín jut. Egy másik fontos esemény a kiválasztás során az úgynevezett handshake day, amikor is az adott ország megjelölésével meginvitálnak erre az eseményre, ahol a kérdés csupán annyi, hogy elfogadod-e a felkínált lehetőséget.

Ken csupán néhány éve van kiküldetésben, előtte ugyanis ügyvédként dolgozott, és többszöri próbálkozásra sem sikerült átmennie a külügyi szolgálat által megkövetelt vizsgán. Azonban nem adta fel, 2016-ban pedig már Mexikóban dolgozott, ezután került a budapesti nagykövetségre, ahol az amerikai állampolgárok magyarországi biztonságáért felel, valamint az általa vezetett osztály dönt a vízumokról, beutazási engedélyekről. Mexikóban több milliárdossal is találkozott munkája során, illetve különböző hírességekhez is volt szerencséje. Amikor ezt barátai megtudták, hitetlenkedve kiáltottak fel, hogy hiszen ő édesanyám kedvenc filmsztárja, vagy éppen az ő imádott énekese. Legmeghatóbb történetei közé azok az események tartoznak, amikor örökbefogadás ügyében kellett döntenie: soha annyi szeretet és ölelést nem kapott a családoktól, illetve elmondása szerint a gyermekek a legcsodálatosabb lények ezen a földön.

Steve már régóta szolgálja hazáját a külügy területén. Volt már kiküldetésben Dohában, Jakartában, Bécsben, jelenleg pedig Budapesten dolgozik. Osztálya „táviratokat” küld és fogad, protokolláris eseményeken vesz részt. Egy-egy hivatalos ebédnél vagy vacsoránál szigorú protokollt követnek, ami az ültetést rendjét, a megszólításokat és a bemutatkozás sorrendjét illeti. Számos történetet mesélt, melyek közül kettőt emelnék ki, még közelebbé hozva és személyesebbé téve egy diplomata nem mindennapi, hétköznapi életét. Amikor Bécsben dolgozott, egy 38 emelet magas épület legfelső négy szintjén voltak az ottani nagykövetség irodái. Az átjáró folyósóra pedig sokszor betévedt egy-egy madár. Az általa tapasztalt első ilyen esetnél szólt a portásnak, aki kesztyűt húzott, és annak rendje és módja szerint szabadon engedte a madarat. A következő ilyen esetnél maga Steve döntött úgy, hogy kimenekíti a szegény madarat: kesztyűt vett, és az irodán át – az egyik hatalmas amerikai katona rémületére – menekítette ki az állatot. Az évek során így több verebet, és egyéb madarat szabadított meg.

Steve mindig hord magánál egy pakli francia kártyát, mely előkerült egy bécsi étterem asztalánál, miközben egy nagykövetet fogadtak, ezzel is oldva a feszültséget.

Dohában pedig minőségi időtöltést szerzett az ottani nagykövetnek és feleségének, amikor a nőt megtanította perecet sütni, Steve ugyanis még Ohio-ban, ahol felnőtt, egy ideig pékként dolgozott. Pár hónappal később a feleség köszönetet mondott neki, mert havonta egyszer a férjével, aki nagykövetként rendkívül elfoglalt, együtt süthetnek perecet, így közösen töltve azt az időt.

Ken és Steve is rávilágítottak arra, hogy egy diplomata munkanapja nem szorítható sablonba: mindegyik nap más és más, igazából sose tudhatják, hogy mire számítsanak – és munkájuk pont emiatt válik izgalmassá és változatossá.

Utolsó tanácsként azt fogalmazták meg, hogy legyünk nyitottak a világra, hiszen annyi felfedezni való vár minket odakint, és soha ne hagyjuk abba a tanulást, ezáltal is tágítva ismereteink tárházát.

A beszélgetés fantasztikus hangulatban telt, a közönségtől érkezett kérdéseket a diplomaták cukorkával jutalmazták. Az esemény végén Vizsy László valamennyi résztvevőt egy-egy kitűzővel ajándékozott meg, amelyek az amerikai-magyar kapcsolatok 100 éves évfordulója apropóján készültek.

Vendégeinknek ezúton is köszönjük a meghívást, további szolgálatukban sok örömet és sikert kívánunk! Amint elmondták, rendkívül szeretik Budapestet, azonban hamarosan mindketten itt hagyják Magyarországot: Ken december végével visszatér az Egyesült Államokba, Steve pedig Tokióba megy kiküldetésre.

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el. – idézte Steve Szent Ágoston szavait, amikor kikísértem őket az épületből. Munkájuk során ez is motiválja őket: minél több helyet és kultúrát megismerni, amelyre minket is biztattak a beszélgetés végén elhangzott szavaikkal.

Sivák Veronika

Sikerek és kihívások – Egy közigazgatási államtitkár életútja 

2021. november 06., szombat

A  2021 október 27-ei nyílt eseményünkön dr. Janó Márk Ádám a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára volt a vendégünk. Az esemény a Nemzeti Tehetség Program keretében valósulhatott meg. Az eseménnyel a célunk az volt, hogy az este folyamán a hallgatók megismerkedhessenek a közigazgatási államtitkársághoz vezető úttal és megismerhessék az Államtitkár Úr mindennapjait, kihívásait.

Az esemény első szakaszában a tanulmányairól, a politikai és a versenyszférában végzett munkáiról tapasztalatairól beszélgettünk az Államtitkár Úrral. Megtudhattuk, hogy sokáig kerülte a jogi pályát, de aztán az egyetemi érdeklődési körének – az alapjogoknak – hatására kezdett el dolgozni egy rövid kitérő után az Országgyűlés Emberi Jogok Bizottságánál. Az Országgyűlési vizsgálóbizottságokat elemezve az Államtitkár Úr arra jutott, hogy a vizsgálóbizottságok szerepüket tekintve kiüresedtek.

Az munkaszervezésével kapcsolatban megismerhettük a mindennapjait. Beszélt a sokszor több órás közigazgatási államtitkári értekezletekről és a rendszeres vitákról, feladatokról, amelyeket el kell látnia. A hallgatóság számára érdekes volt belelátni a sokszor feszes munkatempóba.

Az est folyamán szó esett még a pozícióhoz szükséges ismeretekről kompetenciákról. Az Államtitkár Úr kifejtette, hogy rendkívül nagy rugalmasság és munkabíró képesség szükséges a pozíció ellátásához, továbbá bátorította a hallgatóságot a közigazgatási pályán való maradásra. 

Garamvölgyi Dávid

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

"Az Alkotmánybíráskodás kihívásai az elmúlt években"

Vendég: Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság Elnöke

​2021. november 06., szombat

2021. október 18-án Szakkollégiumunk meghívott vendége Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke volt.

A beszélgetés során szóba került Elnök Úr pályájának kezdete, valamint annak legfőbb állomásai. Több kérdés vonatkozott arra, hogy milyen munkaköröket töltött be életében, és ezek milyen olyan tapasztalatokkal gazdagították, amik jelentős hatással voltak karrierjének alakulására. Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen kihívásokkal szembesül az Alkotmánybíróság elnöke a munkája során, illetve arra is, hogy hogyan zajlik a testület munkája és döntéshozatala. A társasbíráskodás előnyeiről és esetleges nehézségeiről szintén szó esett az eseményen. A beszélgetés során érintve lettek az Alkotmánybíróság elnökének feladatkörei is. Magáról az alkotmányjogról szintén kérdeztük Elnök Urat, valamint érdekességképpen arról, hogy milyen témájú ügytípusok tartoznak az általa legkedveltebbek közé.

Nemzetközi vizekre is eveztünk: a magyar Alkotmánybíróság külföldi alkotmánybíróságokkal való kapcsolatára is kitértünk, valamint arra, hogy milyen nemzetközi szervezetek tömörítik az Európai Unió és a világ országainak ezen intézményeit. A beszélgetésen résztvevők az est végén feltehették saját kérdéseiket Elnök Úrnak, amik egyaránt érintettek nemzetközi tématerületet (például az alkotmánybíróságok országonként eltérő területi sajátosságai), valamint az alkotmánybírók közötti munkakapcsolat és munkavégzés sajátosságait is. A beszélgetés során rengeteg érdekes és izgalmas kérdés érintve lett, így az esemény végére sok tudással és hasznos információkkal lettünk gazdagabbak. 

Torda Sztella

 A korrupció elleni küzdelem és a külföldi hivatalos személyek megvesztegetése workshop

2021. október 28., csütörtök 

A korrupció elleni küzdelem és a külföldi hivatalos személyek megvesztegetése című workshop 2021. október 28. 16 és 20 óra között valósult meg Klotz Péter Tanár Úr segítségével.

A foglalkozásnak két nagyobb része volt. Az elején mindenki elmondta, hogy mik azok a témák, amik foglalkoztatják mostanában. Itt előkerültek általánosabb kérdések is, mint például, hogy a magyar közigazgatásban mennyire van jelen a megvesztegetés, illetve konkrét eseményekről is szó esett; az egyik ilyen a Mol-Ina-ügy volt, tehát elmondható, hogy nemzetközi esetekkel is foglalkoztunk.

A workshop második felében egy hazai esettanulmányt dolgoztunk fel, ami egy önkormányzat általi pályázatról szólt. Minden résztvevő kapott egy szerepet, így volt, aki polgármesteri, jegyzői, gazdasági bizottság elnöki, ellenzéki képviselői, lakótelepi csoport képviselői, cég képviselői, vagy újságírói szerepet kapott. Mindenki rendelkezett háttér információkkal, illetve egy céllal, hogy mit és hogyan kellene elérnie.

Összességében elmondható, hogy egy jó hangulatú, és a kreativitást nem mellőző foglalkozáson vehettünk részt.

Tarnai Balázs

Nemzet és tudomány- 20 éves a Magyary Zoltán Szakkollégium 

2021. október 13., szerda

Idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Magyary Zoltán Szakkollégium. Hogy az eseményről méltóképp megemlékezzünk, Szakkollégistáink egy rendhagyó konferenciát szerveztek október 8-án, melynek helyszínéül a Ludovika Épület Széchenyi Díszterme szolgált.

Az eseményt Egyetemünk rektora, Dr. Koltay András nyitotta meg. Rektor Úr köszöntője után az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Dékánja, Dr. Deli Gergely köszöntötte a jelenlevőket. Továbbá köszöntőt mondott még Dr. Kis Norbert fejlesztési rektorhelyettes, Dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti stratégiai államtitkár, és Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke. A köszöntőket a Magyary Zoltán szakkollégium igazgatója, Dr. Szabó Máté Csaba és Szakkollégiumunk elnöke, Trnka Norbert zárta. A köszöntők végeztével le is zárult a Konferencia első része.

Az esemény második szakaszában szakmai előadásokat hallgathattunk meg. Dr. Patyi András tanszékvezető Úr Magyary Zoltán munkásságáról és életéről nyújtott egy összefoglaló képet a jelenlévők számára. Dr. Máthé Gábor, Karunk professor emiritusa Magyary munkásságának egy fő kérdéséről beszélt, miszerint a 19. századi magyar közigazgatást 20. század elvárásainak megfelelően kell átalakítani. A Professzor Úr kitért arra is, hogy ahogy a Magyary tanítványainak feladata a változás továbbgondolása volt, úgy a jelenlegi fiatalságnak, a 21. század szakkollégistáinak is az a feladata, hogy ezt a szellemiséget vigyék tovább. Dr. Méhes Tamás oktatási dékánhelyettes előadása más szempontból volt érdekes, ugyanis a Tanár Úr maga is jelen volt a szervezetünk megalapító tagjai közt. Érdekes volt első kézből információkat kapni a megalapításunk gondolatáról, és arról, hogyan zajlottak az első évek, akkor még a Ménesi úti Campuson. Tanár Úr előadását a Kreatív Tanulási program bemutatásával zárta. A szakmai részt egy panelbeszélgetéssel zártuk, ahol vendégeink voltak Dr. Szabó Barnabás a külügyi és Külgazdaségi Intézetből, Egyetemünkről Dr. Kaszap Márton, illetve Dancsok Petra, a Magyary Zoltán Szakkollégium egy tagja. A beszélgetés fő témája a Brexitet követő brit belpolitikai helyzetének áttekintése volt, többek közt szó esett még a koronavírus okozta gazdasági nehézségekről és az Egyesült Királyság és Skócia viszonyáról. A szakmai előadások végeztével vendégeinket egy állófogadásra invitáltuk.

A délutánt, Konferenciánk harmadik szakaszát Dr. Kaiser Tamás tudományos dékánhelyettes nyitotta meg köszöntőjével. Az első előadást egy alumnánk, Sugár Eszter tartotta, aki mesélt a szakkollégista éveiről, illetve arról, hogy a közigazgatási karrier hátrahagyásával, hogyan vált borászfeleséggé. Ebben a szakaszban már megkezdődött szakkollégistáink előadása is. A Széchenyi díszteremben Kiss Adrienn előadását hallgathattuk meg a létfontosságú rendszerelemek hálózatalapú vizsgálatáról. Őt követte Csibor Ferenc, aki a bírói precedens szerepéről beszélt az angolszász jogban. A Konferencia harmadik szakaszát Garamvölgyi Dávid zárta, a „Mekkora érték a diploma?” című előadásával.

Egy rövid kávészünet után a nap lezárása következett, ahol már csak a Szakkollégium tagjainak előadásai maradtak hátra. Szakkollégistáink két szekcióban mutathatták be kutatási eredményüket. A Ludovika Épület 222-es termében az Állam – és Jogtudományi szekció kapott helyet. Az előadássorozatot Torda Sztella kezdte „Az Alkotmánybíróság- az Alaptörvény őre” címmel, majd a tartalékos katonák világháborúkban való szerepéről kaphattunk információkat Kecskeméti Zoltán előadása által. Sivák Veronika a fogyasztói védelem és a tisztességtelen kereskedelem kapcsolatáról, alakulásáról tartotta meg előadását „Fogyasztóvédelem innen és túl- Gondolatok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok világából” címmel. A szekciót Szűcs Richárd zárta, aki a gyülekezési jog történetét mutatta be számunkra a XIX. Századtól a rendszerváltozás időszakáig.

A második szekció, a társadalomtudományi szekció volt, ami a 238-as teremben került megrendezésre. A szekciót Trnka Norbert nyitotta meg előadásával, amelyben a szakkollégiumok és a demokrácia viszonyáról értekezett. Őt követte Körmendi Anna, aki a nemzetközi örökbefogadásról és annak negatív hatásairól beszélt. A feketék helyzetéről, a rasszizmusról és a BLM mozgalomról az USA vonatkozásában Vatai Sára tartotta előadást. Aktualitásként Szücs Lotti a 2020-as Örmény- azeri konfliktusról és annak okainak elemzéséről beszélt. A Társadalomtudományi szekció utolsó előadója Kiss Botond volt, aki „Mi is az a Wokeizmus?” címmel tartotta meg előadását.

Minden előadónak hálásan köszönjük, hogy elfogadták felkérésünket és szakmai előadásaikkal színesebbé tették az eseményünket. Szeretném megköszönni még minden szervezőnek, különösen az előző és a jelenlegi Kabinet, illetve az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar azon dolgozóinak munkáját, akik készséggel álltak segítségünkre a Konferencia színvonalas megszervezésében. Nehéz hónapok állnak mindannyiunk háta mögött, de úgy gondolom, sikerült méltóképp megemlékeznünk Szakkollégiumunk fennállásának huszadik évfordulójáról. Az évforduló alkalmából még az est folyamán egy Alumni találkozót is szerveztünk, ahol késő estig nosztalgiáztunk és élveztük egymás társaságát.

Körmendi Anna


Semester 2021 

Megjelent Szakkollégiumunk hallgatói magazinjának 2021-es kiadása. Magazinunkban színesebbnél színesebb cikkek közül szemezgethetsz. Bátorítunk, hogy less bele, hogyan telt az elmúlt évünk, ehhez jó szórakozást kívánunk!:)

A tartalom eléréséhez kattints a letöltés gombra!

Közigazgatás a politikában – Politika a közigazgatásban

Eseménybeszámoló

2021. szeptember 29., szerda

Bauer Lilla, Kovács Éva és Szalai András a Lőrincz Lajos Közigazgatási Tanszék oktatói a Magyary Zoltán Szakkollégium szervezésében egy kerekasztalbeszélgetésben vettek részt a közigazgatás átpolitizáltságáról és annak a politikához fűződő viszonyáról.

Az esemény első felében az oktatók tisztázták a hallgatók számára, hogy miképpen is kapcsolódik össze a politika és a közigazgatás. Mi is minősül politikai pozíciónak és hogy mi a pálya csúcsa egy közigazgatási karrier során.

Az esemény során az oktatók kitértek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerepére a közigazgatási személyi állomány utánpótlásának biztosításának tekintetében. Szóba került az államtudományi és közigazgatásszervező szakok létjogosultsága jövőbeli szerepe a közigazgatásban.

Az esemény további részében az Oktatók kitértek arra, hogy miképpen cserélődik és alakul át a közigazgatás személyi állománya és struktúrája egy kormányváltás során Magyarországon vagy egyes más Európai országokban. Kitértek arra, hogy egy közigazgatási dolgozó miképpen vállalhat szerepet a politikában és ő maga mennyire politizálhat aktívan. Továbbá felhívták a hallgatók számára a figyelmet a közigazgatásban uralkodó erős öncenzúrára a politikával kapcsolatban.

Az esemény záró részében volt lehetőség a közönség sorából is kérdezni az oktatóktól. Ahol a hallgatók leginkább arról érdeklődtek, hogy a diplomájuk mennyire képes felvenni a versenyt a közigazgatásban egy más eltérő diplomával a közigazgatásba érkező személlyel szemben. 

Garamvölgyi Dávid

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

​Beszélgetés Tarlós Istvánnal – egy kivételes életút bemutatása 

2021. szeptember 21., kedd

​Tarlós István volt 2021. szeptember 14-én a Magyary Zoltán Szakkollégium nyílt eseményének meghívott előadója, akinek az életútjáról az egyetemi polgárok egy érdekes beszélgetést hallgathattak meg.

Az esemény elején Budapest előző főpolgármesterét a politikai pályájának a kezdetéről kérdeztük. A válaszadás során kiderült, hogy vendégünk már gyerekkora óta vonzódott a politikához, ennek ellenére igazából 1990-ben kezdődött a közéleti karrierútja – az ezt megelőző évtizedekben mérnökként tevékenykedett. 1990-től 2006-ig Óbuda polgármesteri tisztségét töltötte be, ahol elmondása szerint óriási hely - és emberismerettel rendelkezett. Nosztalgikusan emlékezett vissza erre az időszakra, amikor szűk értelemben vett szülőhazáját igazgatta.

A beszélgetés során ezt követően - a politikai pályája kezdetének kielemzése után – a fővárosra és a főpolgármesteri tisztség betöltésére helyeződött a hangsúly. Szerinte a legnagyobb kihívás, ami már évtizedek óta gondolkodásra készteti a főváros mindenkori vezetését, a budapesti közlekedésnek a helyzete és az ezzel kapcsolatos nehézségek. Tarlós István azt is kiemelte, hogy teljesen más szemszögből tudta szemlélni a főváros működését a főpolgármesteri székből, mint a kerületi polgármesteriből. Összességében a főpolgármesterként eltöltött időszakot úgy értékelte, hogy sok áldozatot kellett hoznia, valamint nehézségekkel szembenéznie, ám a tisztségből fakadó pozitív hozadékok és élmények minden tekintetben kárpótolták őt.

Az esemény során lehetőség volt a közönségtől érkező kérdések feltételére is. Az egyik kérdés a budapesti közlekedés lehetséges fejlesztési irányaira vonatkozott: meghívott előadónk szerint Budapesten legalább két új hidat kellene építeni, valamint a gyűrű irányú forgalmat fejleszteni. Az eseményt záró kérdésben arra volt kíváncsi a hallgatóság, hogy milyen tanácsot tudna adni a közönség soraiban ülő hallgatóknak, akik a jövő közigazgatási generációját jelentik. Válaszában Tarlós István kifejtette, hogy mindenekelőtt ki kell építeni egy bizalmi kört, és a negatív jellemvonásokkal rendelkező emberek helyett a megbízható, egyenes emberek társaságát kell előnyben részesítenünk – ez pedig az egyik záloga egy sikeres élet- és karrierútnak.

Torda Sztella

III. Magyary Piknik 

2021. szeptember 14., kedd

Lassan hagyománnyá válik a szakkollégium életében a minden ősszel megrendezésre kerülő Magyary Piknik. Idén szeptember 12-én került megszervezésre a III. Magyary Piknik. A tanév kezdetén ez az első közösségi eseményünk, amely a szakkollégiumi közösség építésére irányul. A délután folyamán csapatépítő játékokon vettünk részt és a piknik jellegénél maradva, mindenki hozott valami kis nassolni és innivalót, mely elfogyasztása közben hallgattuk, kivel mi történt a nyár folyamán.

A piknik nagyon jó hangulatban telt, örültünk, hogy újra lehetőségünk adódott a találkozásra, immár jelenléti formában. A szakkollégium igyekszik minél több lehetőséget teremteni az alumni közösséggel való kapcsolatépítésre, így természetesen az egykori szakkollégistáinkat is meginvitáltuk az eseményre. Nagy örömünkre szolgált, hogy pár alumni tagunk is részt vett a közös programon.

Körmendi Anna

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program Támogatásával valósult meg.

Balatoni kaland​ 

2021. augusztus 03., kedd2021. szeptember 08., szerda

Balatoni túránk kezdetén a budapesti Déli-pályaudvarról történt az indulás, szám szerint 7 szakkollégistával. Siófok volt az úti célunk, ahol megkezdtük közös kalandunkat. Nagy reményekkel és energiával indultunk neki, az akkor még lehetetlennek tűnő Balaton megkerülésének. Szeptember elsején, szerda déli órákban vágtunk neki a nagy utazásnak. Az emelkedőkön kívül még az időjárás sem kedvezett a csapatnak, ugyanis óriási szélhullámokkal birkóztunk meg, miközben a hőmérséklet alig haladta meg a 18 fokot. Siófokot elhagyva a balatonaligai magasparton tekertünk végig, ahol ritkán látott gyönyörű tájkép tárulkozott elénk a Balatont látván keleti kanyar irányából. Ebédünket Balatonalmádiban fogyasztottuk el a tó körüli karizmatikus ételek mámorában. Ezt követően meg sem álltunk Balatonfüredig, ahol az első éjszakánkat eltöltöttük. Egy kisebb pihenés és városnézés után elkészítettük közös vacsoránkat, amely közben felelevenítettük az aznapi túra legszebb pillanatait.

Másnap már egy kicsit nehézkesebben ültünk rá a kerékpárunkra, ez persze csak a kezdet volt, ennél már csak rosszabb helyzet következett. Balatonfüredről indulva Badacsonytomaj volt az utunk vége. Talán ez volt az egyik legszebb, ha nem a legszebb része kerékpártúránknak, ugyanis a Balaton északi felén, sokszor egészen közel a parthoz húzódó biciklis úton haladhattunk végig. Ekkorra már szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett és egy kiváló, napos 25 fokban tudtunk tekerni, ami egy tökéletes túra idő volt. Délutánra megérkeztünk Badacsonytomajba, ahol a vízparton fekvő barakkban volt a szálláshelyünk. Az időjárás kellemes volt még a balatoni vízben való mártózáshoz is, mely után egy kiadós alvás következett.

Kalandunk utolsó előtti napját a badacsonyi szakasszal kezdtük. Ez is varázslatos része volt kirándulásunknak, hisz telis-tele volt a Badacsony szebbnél szebb borospincéivel és finomabbnál finomabb boraival. Ezt az alkalmat, Mi sem hagytuk ki és be is tértünk az egyik termelő pincéjébe, ahol sokunkat elkápráztatott az az ízvilág, amit ott kaphattunk. Ezt követően a Balaton partjának második legnagyobb városában ebédeltünk, Keszthelyen. Kisebb pihenő után meg sem álltunk Balatonberényig, ahol egy kedves kis házban töltöttük az utolsó éjszakát. Utolsó esténket az aznap vásárolt, ízletes boraink és kellemes beszélgetések mellett töltöttük el, ugyanakkor  már mindenki igen ki volt fáradva, de még volt egy utolsó szakasz, a déli- part.

Utolsó napunk, egyben a leghosszabb km- el rendelkező szakaszunk előtt álltunk. Sokunk kételkedett e túra teljesítésében, de egymást bíztatva sikerült leküzdenünk ezt a néhol igen nagy akadályt. Végül, aztán délután 4 órakor megérkeztünk Siófokra. Összességében azt tudom mondani, hogy a vártnál is jobban sikerült a közös túránk. Voltak nehézségek és igazán könnyed pillanatok egyaránt, de ez 205 km kerékpározás után, azt hiszem normális. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti feszegetni a határait, hogy teljesítse ezt a kalandot, mert felejthetetlen élményeket hordoz magával. 

Kelemen Viktor

NYATA 2021

Bodajk

2021. augusztus 03., kedd

Ebben az évben 2021. július 29. és augusztus 1. között megrendezésre került a 24. NYATA, amin a Magyary Zoltán Szakkollégium 11 tagja vett részt. A Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma és a Széchenyi István Szakkollégium szervezte az országos szintű találkozót Bodajkon, amin közel 300 egyetemi hallgató és 30 szakkollégium képviseltette magát. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvény során az ország különböző pontjairól érkező szakkollégisták szakmai és közösségi programokon vehettek részt, melyek elsősorban a tudásuk elmélyítését, a közösség építését és a kapcsolatok bővítését szolgálta.

Csütörtök délután megérkeztünk a Bodajki Falutáborba, ahol a regisztráció és a szobánk elfoglalása után megnyitották a tábort és elkezdődött a négynapos eseménysorozat. A tábor első napján az ismerkedés állt a középpontban és ehhez kapcsolódó programokon és játékokon vehettünk részt. Ennek megkoronázása az esti táncház volt, ahol mindenki elengedhette a mindennapok feszültségeit.

Pénteken, a reggeli után néhány szakkollégistának testmozgással kezdődött a nap, mások elindultak a Bodajki hegyekbe egy több kilométeres túrára, a hallgatók többi csoportjai pedig LEGO robotépítésben, életmód workshop-on és egy szakmai előadáson jelenhettek meg, ahol bepillanthattak a magyar innovációs ökoszisztémában nagy szerepet játszó egyetemi kutatás-fejlesztés kérdéskörébe. A több helyszínen zajló programok közül mindenki megtalálhatta a számára kedvező szórakozási illetve tanulási lehetőséget. Ebéd után további események következtek. Első körben a Magyary Zoltán Szakkollégium megmérettette magát egy Szakkolimpia nevű versenyben, ahol nagy sikereket ért el a csapat. Eközben egy másik helyszínen folytatódtak a tudományos előadások az innovatív bankolás, a Startup jelentősége és a digitális oktatás témáiban. Rendkívül nagy tudással és tapasztalattal rendelkező személyek beszélgettek megadott tárgykörökben. Párhuzamos helyszínen a szakkollégistáink kerekasztal-beszélgetésekben fejlesztették tovább meglévő ismereteiket innovatív témákban. Vacsora után sorversenyben próbálhatta ki magát a Magyary-csapat, ahol a verseny közepette a hallgatók kellemes hangulatban tudtak ismerkedni, beszélgetni. Ezután a borkóstoló következett, ahol az etyeki Orosz Gyula Pincészet mutatta be a termékeit.  A nap közös táncolással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Szombaton jógával indítottuk a napot, eközben a többiek technológiai témakörökben hallgattak előadásokat és egy workshop keretein belül megtervezték az ideális szakkollégium épületét. Ebéd után a szakmai programokon az egészségügy, az űrkutatás jövője és az innovációban jelenlévő nők szerepe került központi témába. Párhuzamosan egy másik helyszínen a kibervédelem illetve a külföldi tanulás előnyei kerültek megtárgyalásra. Vacsora után egy kvízesttel, Árnyéknyúl koncerttel, rengeteg tánccal és megannyi élménnyel zárult a harmadik nap.

Az utolsó napon, reggeli után mindenki összekészülődött és elindultak a Magyary Szakkollégium tagjai Budapestre. Megannyi élménnyel, ismerettel, barátokkal és emlékekkel tértünk haza. Úgy gondolom, a NYATA széleskörű szórakozási és fejlődést segítő programokkal várt minket és a Magyary Zoltán Szakkollégium minden részét kiélvezte e lehetőségeknek, emiatt örömmel fogunk visszanézni erre a táborra.

Szücs Lotti

Évzáró Közgyűlés 2021

Tata - Héreg  

2021. július 19., hétfő

Idén 2021. július 15 és 18-a között került megrendezésre Évzáró Közgyűlésünk programsorozata, mely helyszínéül idén is Tata és Héreg szolgált. Első állomásunk Tatán, a Cifra Malomnál volt esedékes. Szakkollégistáink találkoztak a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) képviselőivel, és Magyary Zoltán szobránál közösen egy koszorút helyeztek el, ezzel tisztelegve névadónk emléke előtt. Ezután utunk a tatai Városházára vezetett, ahol módunk volt Tata város alpolgármesterével, Rigó Balázzsal találkozni, illetve megismerkedhettünk az MZNT tevékenységeivel, terveivel, mindezek után pedig még egy finom ebédre is megvendégeltek bennünket. Tatán az utolsó programunk az Eszterházy-kastély látogatása volt, ahol két csoportban egy-egy idegenvezető vezetésével volt lehetőségünk a kastély körbejárására. A tati programok után elköszöntünk a várostól, és tovább folytatódott utunk, ezúttal Héregre. Itt elfoglaltuk a szállásunkat, kipakoltuk csomagjainkat, majd egy kis szabadidő után elkezdtük a felkészülést az estére betervezett közös szalonnasütésre. Este fél hét magasságában megérkeztek vendégeink, majd az MZNT képviselőivel és a héregi polgármesterrel, Nieszner Józseffel közösen elsétáltunk a Magyary emlékét őrző kopjafához, ahol szintén megemlékeztünk névadónkról. A szállásra visszatérve vendégeinkkel megkezdtük a szalonnasütést a közös vacsora keretében, ami állíthatom, hogy nagyon jó hangulatban telt el. A 2020-as Magyary-díj átadójára is sort kerítettünk, melyben Szakkollégiumunk két tagja részesült, Dancsok Petrána és Aracsi Valentinnak ezúton is gratulálunk! Vendégeink távozása után megkezdődtek a szabadprogramok. Volt, aki éjszakáig a tűz körül beszélgetett, de akinek egy kis agytornához volt kedve, csatlakozhatott Dr. Szabó Máté Csaba, Szakkollégiumunk igazgatója által levezényelt kvízesthez.

A második napon a közös reggeli után megkezdődött a szakkollégiumi workshop, mely keretében ötleteltünk Szakkollégiumunk jövőjéről, annak sikeressé tételéről. Az ötletelés öt csoportban, öt különböző témában zajlott, mint például a TDK helyezésekről való értekezés, szakkollégiumi marketing stratégia, munkacsoportok működésének kiértékelése, tagdíjakról és együttműködéseinkről való eszmecsere, illetve a vírushelyzet utáni élet újraindítása. A kiscsoportos beszélgetések lezárásával a közös ebédre került sor. Egy rövid szünet után következett a csoportok beszámolója, annak kiértékelése a plenáris ülés keretén belül. Itt mindenkinek alkalma volt ismertetni saját véleményét a közönséggel, illetve új ötletek is felmerültek. A workshop, ahogyan a plenáris ülés is, eredményesen telt, minden csoport igyekezett minél mélyebbre menni az adott témán belül, illetve a felmerülő problémákra is igyekeztek megoldásokat javasolni. A Szakkollégium jövőjéről szóló közös megbeszélés kissé elhúzódott – a téma fontosságából adódóan – így a plenáris ülés végét a közös vacsora jelentette. Szakkollégiumunk a közösség erősítésének jegyében idén előszőr bajnokságokat is rendezett. A jelenlévők egy része előzetes jelentkezés alapján az I. Sörpong Bajnokságon vett részt, mások pedig az I. Léggitár Bajnokságon mutatták be tehetségüket, de a leglelkesebbek mindkét versenyen örömmel részt vettek. Először a Sörpong Bajnokságra került sor, majd az elődöntő után következett a Léggitár Bajnokság, ahol, hogy még színesebb legyen az est, Szakkollégiumunk néhány tagja közösen egy bandát alapított, s mint „sztárfellépők” egy (lég)koncertet adtak a jelenlévők örömére. A Bajnokság lezárult, és a zsűri pontjai alapján született meg a nyertes. Míg összegezték a zsűri pontszámait, a döntő meccsel tovább folytatódott a Sörpong Bajnokság, ahol egy nagyon izgalmas összecsapásnak lehettünk a tanúi. Egyik csapat sem szerette volna engedni a győzelmet, végül egy hajszál híján, de eldőlt, ki a jobb. Az est záróprogramja az elmaradhatatlan eredményhirdetés volt, ahol a nyertes csapatok megkapták megérdemelt nyereményüket: egy-egy oklevéllel, a sörpong bajnokság nyertesei fél kiló kenyérrel, a léggitár bajnokság győztesei pedig egy felfújható gitárral gazdagodtak, majd a bajnokok közös ünneplése következett.

A harmadik napon a leglelkesebbek egy reggeli nyújtó jógaórán vehettek részt a fittség jegyében, Szakkollégiumunk korábbi elnökének vezetésével. Majd a közös reggeli után szabad, illetve félszervezett programok következtek. A nap leginkább a délutáni Évzáró Közgyűlésről szólt, melyre már a délelőtt folyamán elkezdődtek az előkészületek. A legjelentősebb esemény az ebéd után már kezdetét is vette, melyre nagy örömünkre szolgált, hogy plusz 3 fő online is becsatlakozott. A Közgyűlésen meghallgattuk az évértékelő beszédeket, beszámolókat, szavaztunk az egyes napirendi pontokról, majd a Közgyűlés vége felé sor került a kabineti pozícióra jelentkezők pályázatának ismertetése, miután a tisztújítás is megtörtént. A kabinet teljes egészében lecserélődött. A leköszönő elnök Kiss Adrienn, helyére Trnka Norbert lép. A leköszönő szakmai vezetőt, Torda Sztellát a sikeresen megválasztott Szücs Lotti váltja, úgy ahogy a leköszönő pénzügyi vezetőt, Garamvölgyi Dávidot Vatai Sára. A leköszönő titkár, Csibor Ferenc pozícióját Kecskeméti Zoltán veszi át. Illetve a kommunikációs vezető szerepében is változás történt, Sivák Veronika utódja Körmendi Anna lett. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Kabinet egy, illetve két év áldozatos munkáját, egyúton szeretnénk sok sikert kívánni az újonnan megválasztott Kabinetnek! A Közgyűlés az Alumniba vonulók búcsúztatójával zárult, ezt követően a közös vacsora következett. Az est további részében közös ünneplés vette kezdetét az év lezárásának jegyében.

Az utolsó napon a reggelit követően mindenki összepakolta csomagjait. Sort kerítettünk a szokásos csoportkép elkéeszítésére is, majd hosszas búcsúzkodás után elhagytuk a szállást. Úgy gondolom, a csapat nagyon szuper és izgalmas négy napon van túl, és hogy az Évzáró Közgyűlés rendkyvül sikeresen zárult – talán szólhatok itt mindenki nevében.

Körmendi Anna

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság klímavédelmi akciónapja

2021. május 20., csütörtök

Az MZNT az elsők közt csatlakozott a KEVEP-hez (Komárom-Esztergomi Virtuális Erőmű Program). Tavaly sikerrel zártunk egy egész éves klímastratégiai programsort az NMI-vel karöltve, mely során szervezetünk tagjai részt vettek a klímavédelmi képzésen. Az egyik uniós pályázatunk megvalósítása során kidolgozott 17 felnőttképzési témakörünkből több is foglalkozik a gyakorlati fenntarthatósággal, az energiahatékonysággal, a szemléletformálással.

A több évig tartó elméleti felkészülést követően Népfőiskolánk arra az elhatározásra jutott, hogy a klímavédelem és a környezettudatosság gyakorlati megvalósításában, a mindennapi kivitelezésben is tevékenyen részt vesz, sőt kezdeményező szerepet vállal. Ezen jelentős lépés megtételéhez nagyban hozzájárult a nemrégiben nyertessé vált CLLD uniós pályázatunk, melynek előkészítése ezekben a hetekben zajlik. A „Környezettudatos Tata” című projektünk az otthonokban, háztartásokban megvalósítható hétköznapi praktikákat foglalja össze és mutatja be hamarosan az érdeklődők számára. 

Hasonló szándék vezérelt bennünket, amikor a Nemzetközi klímavédelmi akciónap (május 15.) alkalmából elindítottuk „Zöld iroda leszünk” 356 napon át tartó irodazöldítő vállalásunkat. Irodánk családbarát – ezt a minősítést 2020-ban érdemeltük ki. Itt az ideje, hogy működésünket „zöld” alapokra helyezzük, és a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak is igyekezzünk magunkat és napi munkavégzésünket megfeleltetni. 

A vállalásunk „irodazöldítésünkre” egy évre szól, tehát ennyi idő áll rendelkezésünkre eredményeink felmutatásához is. Bízunk abban, hogy elkötelezett kollégáinkkal karöltve megvalósítjuk közösen, összefogva, szoros együttműködés alapján irodánk környezettudatosabb, fenntarthatóbb munkahellyé válását.       

„Zöld iroda leszünk!” programunkkal párhuzamosan kollégáinkkal együtt környezettudatos praktikákat is gyűjtünk a mai naptól fogva. Terveink közt szerepel a sok-sok jó gyakorlat későbbi rendszerezése, tematikus gyűjteménybe foglalása és kiadása önálló füzetként.         

A mai napon környezettudatos, szemléletformáló programjaink hivatalos bejelentését követően szemétszedést terveztünk a tóparton, de az időjárás, a nem szűnő esőzés keresztülhúzta számításainkat. Környezetünk tisztán tartása is egy igen fontos feladat számunkra, tehát egy másik időpontban megszervezzük újra a hulladékszedést.

Minority Safepack kezdeményezés - Dr. Szegedi László és Hegedős Soma előadása 

Beszámoló 

2021. április 27., kedd

​Megtartásra került a félév utolsó, a Szakkollégium által szervezett nyílt előadása. Az előadás témája az európai polgári kezdeményezés intézménye, valamint a 2013-ban elindult Minority Safepack polgári kezdeményezés volt. Az előadást az Európai Köz- és Magánjogi tanszék két felkért oktatója, Dr. Szegedi László és Hegedős Soma tartották meg.

Az előadás első blokkjában Szegedi tanár úr foglalkozott behatóbban az európai polgári kezdeményezés intézményével, a hozzá kapcsolódó kérdésekkel, valamint a polgári kezdeményezést érintő 2019-es átfogó reformcsomaggal.

Magáról az európai polgári kezdeményezés eredetéről azt kell tudni, hogy fogalma az uniós jogba a Lisszaboni Szerződéssel került beillesztésre. A kidolgozása mögötti fő motiváció a demokratizmus eszméje volt, a lehetőség megadása, hogy az Európai Unió polgárai befolyást gyakorolhassanak a jogalkotásra.

Az uniós polgári kezdeményezés lényege, hogy általa lehetősége adódik a polgároknak jogalkotási javaslat előterjesztését kérni az Európai Unió Bizottságától. Ennek előfeltétele, hogy legalább hét tagállamból legalább egymillió aláírás gyűljön össze egy év alatt. Fontos továbbá kiemelni, hogy amennyiben ezen feltételek teljesülnek, a Bizottság akkor sem válik kötelezetté a kért szabályozás megalkotására, pusztán csak foglalkoznia kell a kérdéssel, de megvan a lehetősége arra is, hogy visszautasítsa a szabályozás megalkotására irányuló kérést.

Érdemes még külön kitérni azon elemre, hogy a polgári kezdeményezés megindításához szükséges létrehozni egy úgynevezett polgári bizottságot, amelynek legalább hét olyan uniós állampolgárból kell állnia, akik hét különböző tagállamot képviselnek, valamint elérték az európai parlamenti választásokon való választhatóságra feljogosító életkort.

A polgári kezdeményezés lezajlásának folyamatában az aláírások összegyűjtését megelőzi a kezdeményezés benyújtása a Bizottsághoz, amely elvégzi az előzetes befogadhatósági vizsgálatot, és csak amennyiben ezen megfelel a kezdeményezés, akkor lehet hivatalosan megkezdeni az egymillió aláírás összegyűjtésének folyamatát.

Külön érdemes figyelmet szentelni azon megfigyelésnek, miszerint az eddig elindult európai polgári kezdeményezések leginkább az uniós polgárok 21 és 30 év közötti korhatárba eső csoportját tudták megérinteni. Ezen korcsoporttól elindulva felfelé egyre inkább lankadó érdeklődés figyelhető meg az uniós polgárok európai polgári kezdeményezéshez való viszonyulásuk kérdésében.

Továbbra is az európai polgári kezdeményezéshez kapcsolódó számadatoknál maradva elmondható, hogy a legtöbb kezdeményezés németajkú területeken, Németországban és Ausztriában indult, Magyarország pedig nagyjából az uniós középmezőnyben mozog.

A polgári kezdeményezésről való diskurzus megkerülhetetlen elemét jelenti az Unióban való érdekérvényesítés témaköre. Elmondható, hogy világviszonylatban is élvonalban járva Brüsszelben 10-30 ezer olyan lobbista található meg, akik a legkülönfélébb területeken végeznek érdekérvényesítő tevékenységet. Az ilyen nagy méretű lobbi-jelenlét oka, hogy az Unió súlya több területen is folyamatosan nő, és ezen területekre érdemben képes hatást gyakorolni. Így viszont felmerül a jogos kérdés, hogy vajon az uniós állampolgárok hogyan képesek bekapcsolódni az európai demokrácia működésébe, folyamataiba. A demokratikus transzparencia érvényesülését elősegítő egyik eszköz az úgynevezett Átláthatósági Nyilvántartás, amelybe különféle polgári szervezetek regisztrálhatnak, akik ezáltal folyamatosan értesülhetnek az uniós döntéshozatali fejleményekről. Ugyanígy a polgárok demokratikus részvételét volt hivatott lényegileg előmozdítani a polgári kezdeményezés bevezetése.

A polgári kezdeményezés 2019-ben került átfogó jelleggel megújításra egy reformcsomag elfogadásával. A polgári kezdeményezés bevezetése óta eltelt idő során felmerült kérdések és problémák orvoslására több változtatásra is sor került ekkor. Kötelező előírásként határozták meg, hogy a szervező bizottságot, mint valamely tagállamban bejegyzett jogi személyt kell létrehozni, ezáltal letisztázva a felelősségi kérdéseket. A Bizottság általi nyilvántartásba vétel kapcsán kritikaként fogalmazódott meg, hogy túl sok polgári kezdeményezés került elutasításra már ezen kezdeti fázisban is. Ezen kritikára válaszként kialakításra került egy többlépcsős bejegyzési folyamat, amelyben adott a lehetőség a részleges nyilvántartásba vételre. Ezeken túlmenően az előadás során érintettük a transzparencia kérdéskörét, a polgári kezdeményezés aláírásának alsó korhatárának meghatározását, valamint a szervezőknek való segítségnyújtás feladatát. 

A polgári kezdeményezés jövőjét tekintve fontos kérdés, hogy a tagállamok folyamatos ellenállásával hogyan lehet megbirkózni, valamint melyek lesznek a valóban európai szintű problémák, kérdéskörök.

Hegedős Soma előadását a kisebbségvédelem intézményének jogtörténeti gyökereinek ismertetésével kezdte. A legmélyebbre nyúló történelmi gyökerekhez visszanyúlva már a Bibliában is szó esett a jövevény fogalmáról, a hozzá kapcsolódó szabályozásról. Ezt követően a 15-16. század fordulóján élt Francesco de Vitoria nemzetközi jogász is foglakozott azon kérdéssel, hogy a keresztény Európa államai egy, az emberiséget körülvevő jogközösség letéteményesei, így megilleti a védelem az egyes államok állampolgárait akkor is, ha éppen nem saját államuk területén tartózkodnak.

Az idegen jogával külön foglalkozott a Magna Charta Libertatum, az angol jogfejlődés egyik legfontosabb dokumentuma, mely kimondta, hogy az Anglia területén tartózkodó kereskedők félelem nélkül kell hogy tudjanak közlekedni az országon keresztül, feltéve ha az angol kereskedőknek sem esik bántódása külföldön.

A kisebbségvédelem nemzetközi jogi szabályrendszerének kialakulásában a következő kulcsfontosságú fordulópontot a vesztfáliai békerendszer létrejötte jelentette, ahol kidolgozásra került a vallási kisebbségeket megillető védelem. Ezt követően az 1815-ös bécsi béke megkötése jelentős újítást hozott a nemzetiségi kisebbségek jogainak védelmének megjelenése által. 

A kisebbségvédelem szabályrendszerének alakulásában a következő nagy mérföldkövet az első világháborút lezáró békeszerződések jelentették. A béketárgyalások során megállapodások születtek, melyeknek célja volt a tartósan más ország területén élő vallási-nemzetiségi kisebbségek védelmének garantálása.

Rátérve az Európai Unió kisebbségvédelmi rendszerére, az Európai Unióról szóló szerződés második cikkelye kimondja, hogy az Unió alapelvei között szerepel a kisebbségbe tartozó emberek jogainak tiszteletben tartása. Ezzel szemben viszont megfogalmazódik azon kritika, miszerint nincs elegendő konkrét szabály, amely a gyakorlatban is képes volna elősegíteni a nemzeti kisebbségek érvényesülését. Ezen célt volt hivatott elősegíteni a Minority Safepack polgári kezdeményezés, amely egy javaslatcsomag által segítette volna a nyelvi kisebbségek érvényesülését és fennmaradását az Európai Unió területén.

A Bizottság végül a polgári kezdeményezés kapcsán úgy határozott, nem kezdeményez jogalkotást. Ez viszont még nem feltétlenül jelenti a kezdeményezés végét, hiszen fennáll a lehetőség, hogy az ügy az Európai Unió Bírósága elé fog kerülni, hogy ott mondják ki a végső döntést azt illetően.

Csibor Ferenc

Fake news a politika világában – előadás-sorozatunk harmadik része

Beszámoló 

2021. április 7-én online keretek között került megrendezésre a Magyary Zoltán Szakkollégium előadás-sorozatának harmadik, egyben záró előadása a Fake news a politika világában címmel. A témával kapcsolatban két neves előadó, Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakember és Krekó Péter politikai elemző osztották meg véleményüket. A két előadó eltérő szakterületének köszönhetően több oldalról került megközelítésre a fake news kérdésköre.

Az előadás kezdetén az előadók a fake news fogalmi meghatározásáról értekeztek. Krasznay Csaba felvetette a fake news fogalmi meghatározásának alapjául szolgáló csoportosításokat, míg Krekó Péter a dezinformációval való kapcsolódásból indult ki. Az álláspontok ismertetése után, mint a fake news definíciójának konklúziójaként, egy metaforával ismertették a felek a fake news fogalmát. A „Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél” hasonlat arra irányul, hogy a fake news magját az adja, hogy hiába téves – adott esetben valótlan – tényeken alapul az információcsomag, addig el lehet adni hírként, amíg az emberek továbbadják. Tehát, lényegében a fake news létezését maguk az emberek generálják a továbbadással.

A fake news fogalmi tisztázása után a fake news megjelenésére és annak súlyára a XXI. századi közösségi médiában terelődött a szó. Krasznay Csaba ehhez kapcsolódóan konkrét statisztikai adatokkal szemléltette a jelen helyzetet. A legnépszerűbb közösségi média felületen, a Facebookon jelenleg 2,7 milliárd személy van jelen, több mint 3000 milliárd órát töltve a a Facebookon. A magas óraszám, - amit az emberek a Facebookon töltenek - azzal indokolható, hogy a felhasználók olyan tartalmakat szeretnek nézegetni, ami világnézetüknek megfelel, leköti őket. Továbbá, a mai rohanó világban az emberek a leegyszerűsített információkat kedvelik. Ezeknek a leegyszerűsíttet, - illetve tulajdonképpen bármilyen - információknak esetében igaz, hogy az olvasók általában nem szeretnek utánanézni az adott információ valóságtartalmának. A hitelesség ellenőrzésének az elmaradása azonban azt eredményezheti, hogy akár akaratlanul is megoszthatnak valótlan tartalmakat a közösségi médiában.

Az álhírekről általánosságban elmondható, hogy leginkább a közösségi médiában terjednek. A közösségi médiában való álhírterjesztés eddig legjobban a 2016-os amerikai elnökválasztás esetében volt érezhető. A közösségi médiában felbukkanó fake news-ok pedig egyre inkább kezdenek elterjedni a mainstream médiában is. Erre példa a már említett 2016-os elnökválasztás során történt eset, amikor egy Texas állambeli (erősen republikánus párti) szavazó rengeteg demokrata buszt látott a városban, ezeket a buszokat megörökítette, és közzé tette a közösségi oldalán is. A közzétevő elgondolása szerint ezekkel a buszokkal szállították Texas államba a demokrata párti szavazókat. Az esetnek – habár nem volt valóságalapja – akkora port kavart, hogy még a hagyományos médiumokban is hír lett belőle.

A közösségi médiaplatformok az utóbbi időben számos lépést tettek, hogy felszámolják a Texasban történtekhez hasonló, fake news-on alapuló eseteket. A fake news elleni harc kapcsán az előadáson szó esett a közösségi média működésének technológiai hátteréről, illetve arról, hogy mindez milyen kapcsolatban áll a fake news -al. Elmondható, hogy a közösségi média tulajdonképpen az embereket tükrözi. Az a mesterséges intelligencián alapuló algoritmus, amelyik kiválasztja azokat a tartalmakat, amelyeket látunk, az emberek érdeklődését tükrözik vissza. A közösségi médiában fellelhető mesterséges intelligencia és algoritmus gépi tanulás alapú, vagyis a gép az emberektől vette át a kedvelt tartalmakat. A fake news elleni fellépés egyik megoldása az lett, hogy a közösségi média platformok üzemeltetői bizonyos ponton belenyúltak ebbe az algoritmusba. Ez a megoldás azonban a közösségi média platformokra kedvezőtlen hatást gyakorolt, ugyanis az emberek kevesebb időt kezdtek eltölteni a közösségi felületeken. Ennek az volt az oka, hogy eddig a felhasználók azt látták, amit szerettek volna – vagyis az adott felhasználó nézeteinek megfelelőt – de ez után más nézetekkel is találkozhatnak.

A következőkben a fake news társadalmi hatásairól is szó esett. A fake news egyik legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy fellazul a tények és a képzelet közti határvonal, egyre többen érzik úgy, hogy nem is tudhatják meg mi a valóság. A fake news tekintetében az úgymond „felülről terjesztett” álhírek a legveszélyesebbek, azonban „romantikus vonulatként” a kisebb, elnyomott csoportok kezében akár fegyvert is jelenthet a fake news. Utóbbira példa az Indiában WhatsApp-on terjedő üzenetek, melyek bizonyos személyeket nemi erőszakkal vádoltak, melynek következtében sokszor akár ártatlan személyek is lincselés áldozatául estek.

A „felülről terjesztett” álhírek Krasznay Csaba szerint a propaganda/tömegtájékoztatás/pszichológiai ellenművelet részei, más szóval az állam eszközei arra, hogy fenntartson egyfajta morált. A morál fenntartása kapcsán Krekó Péter, Max Weber-nek „A politika, mint hivatás” című műve kapcsán kiemelte, hogy a politikában a morál másképp működik. Például, ha propagandisztikus céllal az állam álhírt terjeszt, de utóbb kiderül az igazság az akár ellentétes eredményeket válthat ki. Lényegében a morál kapcsán cél, hogy az állam ”ne hazudjon nagyokat”, mert ezek visszaüthetnek. Például a jelenlegi koronavírus helyzetben az államok vezetői eleinte azt hangoztatták, hogy nem szükséges maszkot hordani, azonban – mint utóbb kiderült – ezt csak azért mondták, mert eleinte nem állt rendelkezésre elegendő maszk. Az ilyen kijelentések azonban bizonyos rétegek számára ellenérzéseket váltanak ki, bizalom vesztést eredményeznek. A koronavírus tekintetében a maszkos eset csak olaj volt a tűzre a vírustagadók számára.

A társadalmi hatások után a Facebookra, mint fő közösségi média platformra helyeződött a hangsúly. Felmerült, hogy a Facebook mennyiben minősül, vagy válhat nemzetbiztonsági kockázattá egy állam számára. A nemzetbiztonsági kockázat megállapítása az előadók szerint szoros párhuzamba állítható a szólásszabadság felfogási módozataival. Például egy olyan ország, mint Kína automatikusan nemzetbiztonsági kockázatként fog fel egy olyan platformot, mint a Facebook. Azonban a demokratikus országokon belül sem egységes az, hogy mi fér bele a szólásszabadságba, a közösségi médiában való megnyilvánulásokra, azonban ennek megállapítása nem a Facebook feladata.

Felmerült a nemzetközi joghatóság kérdése és az internet szabályozásának lehetséges módozatai is. Az előadók részéről konklúzió, hogy szükséges az internet, a közösségi média szabályozása és a szabályozásra van is lehetőség. Például jó lenne, ha átláthatók lennének a közösségi média felületek működését biztosító algoritmusok. Azonban a közösségi médiát illetőleg sosem lesz tökéletes és egységes szabályozás már csak a politikai ellen-nézetek miatt sem. Ugyanis amíg a jobboldal liberális diktatúrának, addig a baloldal fasiszta ármánykodásnak tartja a közösségi médiát.

Összességében a közösségi média, valamint az annak alapjául szolgáló mesterséges intelligencia és algoritmus egyik hátránya a fake news, azonban elmondhatjuk, hogy minden új technológia megjelenésénél törvényszerű a negatívumok megjelenése is.

Emellett a fake news tekinthető a modernkori hadviselés egyik formájának is. Gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan államok, amelyek szándékosan generálnak és terjesztenek álhíreket más államokkal, azok vezető politikusaival szemben.

Köszönjük mindenkinek a részvételt. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt további rendezvényeinkre!

Sárdi Adrienn

A közösségi média hatása a politikára - előadás-sorozatunk második része 

Beszámoló 

2021. március 24-én megrendezésre került a Magyary Zoltán Szakkollégium nyílt rendezvénysorozatának második előadása ’A közösségi média hatása a politikára’ címmel, melyen meghívott előadóként Dr. Pál Gábor és Dr. Bányász Péter egyetemi oktatók osztották meg gondolataikat a témával kapcsolatban. 

Az első kérdés keretében a politikai kommunikáció történelmi fejlődésére reflektálva fejezték ki véleményüket először is a közösségi média fogalmi meghatározásáról, amelyet ’olyan internetes alkalmazások és eszközök összességeként lehet értelmezni, ahol a felhasználó által készített tartalom az irányadó’. A fogalom megítélése azért is fontos, mert a 21.században beléptünk egy olyan korszakba, ahol a konvencionális médiaszerkezet mellett a politikai informálódás és kommunikáció egyik színtere a közösségi média és annak speciális technológiája lett. Ennek kapcsán szóba került azon érdekes jelenség, melynek lényege olyan politikai tartalmak gyártása, amelyek a már meglévő, közösségi média által felerősített polarizáltságban is utat találnak a felhasználók felé. Ennek lehetséges eszközét, mint azt Bányász Péter tanár úr kiemelte, egyértelműen az adataink virtuális térben való létezése, és azok begyűjtése jelenti, amelyen keresztül megismerhetővé válik nem csak a politikusoknak, hanem az üzemeltetőknek, techcégeknek is a felhasználók viselkedése, attitűdje. Ezáltal pedig könnyű személy(ek)re szabott politikai üzeneteket átadni szinte bármilyen közösségi média platformon. Ezen folyamat egyik árnyoldala állampolgári szinten a közösségi oldalakra való túlzott energia- és időráfordítás, amelynek során másoknak akaratlanul nem csak gazdasági, hanem politikai profitot is termelünk.

Emellett az előadók kitértek arra is, hogy a közösségi média jelenlét mennyiben rejtheti magában egy sikeres politikai karrier realizálódását. Ebben egyrészről a befektetett humán és financiális erőforrások másrészről pedig a figyelemfelhívásra törekvő tartalmak játszanak kimondott, de nem kizárólagos szerepet - mondta Dr. Pál Gábor. Ugyanakkor a professzionalizáltabb közösségi média felületet irányító stáb kiberbiztonsági kockázatot is rejthet magában, az esetleges adatlopások, szivárogtatások, egyéb visszaélések miatt. 

Az előadás utolsó szakaszában az egyre szélesebb körben ismertté vált ’troll kultúra’ politikai kommunikációval, illetve szerepléssel összefüggésbe hozható aspektusaira kaptunk válaszokat. Ebben a kérdésben el lehet különíteni a személyiségből fakadó, deviáns kommunikációs palettával rendelkező trollokat, valamint az állam által szisztematikusan működtetett troll hadseregeket, kommentelők, tartalommegosztók csoportjait, akik arra hivatottak, hogy a közvéleményt formáló politikai viták objektivitását aláássák és saját alternatív valóságukat másokra erőltessék, vagy kiforgassák a partner álláspontját ezzel szétverve az érdemi párbeszédet. Ez végső soron a társadalom közös építőköveinek és értékeinek széttöredezettségéhez vezet egy idő után, hívta fel erre a figyelmet Dr. Bányász Péter. Dr. Pál Gábor azt is kiemelte, hogy az említett fenomén hatására a közösségi média könnyen fegyverré válhat az államhatalmak kezében, a hibrid hadviselés egyik technikájává alakulva.

Noszkó Anna

Techcégek és az USA viszonya - előadás-sorozatunk első része

Beszámoló  

A Magyary Zoltán Szakkollégium által szervezett „Techcégek és az USA viszonya” című online előadás során Csizmazia Gábor és Dr. Merkovity Norbert járta körbe az adott témát és az ehhez kapcsolódó kérdéseket. Az előadást a Magyary Szakkollégium részéről Garamvölgyi Dávid koordinálta.

Az esemény során a közösségi oldalak fontosságáról beszéltek az előadók, összekapcsolva a politikában megjelenő szerepéről. Rengeteg érdekes információt szereztünk ezzel kapcsolatban, ezekből ragadnék ki néhányat: Donald Trump stílusában posztoló munkatársak dolgoztak az előző elnök közösségi profilján. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy Amerika előző „első emberének” a nyilvános megjelenése hazugság volt? Emellett meg kell említeni, hogy az online közösségi térben politikai „kommentárként” jelenlévő influencerek leginkább jobboldali, konzervatív álláspontot képviseltek eddig. Mindenkiben ugyanaz a kérdés vetődhet fel, hogy vajon Joe Biden megválasztását követően is megmarad ez a felállás az online politikai színtérben?  Ilyen típusú kérdésfeltevésre és elmélkedésre ösztönöztek minket az előadók. A téma megkerülhetetlen mivolta abból is fakad, hogy az internet elsődleges médiummá válása Amerikából gyökerezik. Az Apple, a Youtube, a Facebook, az Amazon amellett, hogy tech óriásként vannak definiálva, elsődleges színtérré váltak a kommunikáció és az egyes gazdasági szektorok terén. Nem is véletlen, hogy ezen amerikai vállalkozásokból indul ki szinte az összes applikáció, internetes program és oldal. A technológia ma már fegyver, emiatt is törekszik Kína, mint rohamosan fejlődő ország, a saját „tech” cégeivel az adatgyűjtésre és a terjeszkedésre. Ez valós félelemmel tölti el az USA vezetőit és állampolgárait. 

Számomra ezen mozzanatok maradtak meg leginkább az érdekes előadás hallgatása közben. Nem is meglepő, hogy az aktuális témával foglalkozó nyílt előadás bevonzotta a résztvevőket, több mint százan vettek részt az online eseményen. Személy szerint én kíváncsian fordulok az előadássorozat következő eseménye felé.

Szücs Lotti

Az eseményről felvétel készült, melyet hamarosan YouTube-csatornánkon is közzé teszünk.

Szakkollégisták is segédkeztek Magyary Zoltán sírhelyének megújításában 

Magyary Zoltán 1945. március 24-én halt meg Héregen, ahol emlékét kopjafa őrzi, végső nyughelye azonban szülővárosában, Tatán található a Környei úti temetőben. Megújított sírhelyét a tatai önkormányzat gondozza, azonban időről időre szükséges átfogóbb felújítási munkálatokat végezni rajta, melynek szervezését 2021-ben az Önkéntesség Tatán és környékén Egyesület bonyolította le. A sírhely felújítása lehetőséget adott a Magyary Zoltán Szakkollégium tatai tagjainak, hogy a szakkollégiumot képviselve a járványhelyzet miatt korlátozott lehetőségek mellett is ápolni tudják a szervezet névadójának emlékét.

A felújításban számos önkéntes vett részt, többek között Michl József, Tata polgármestere, Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, az Önkéntesség Tatán és környékén Egyesület tagjai, valamint helyi civil önkéntesek. A résztvevők széles spektruma nem akadályozta a csapatkohézió gyors kiépülését, a munka dinamikusan és jó hangulatban telt, az eredmény pedig látványos lett.

Több éves szakkollégiumi hagyomány, hogy minden évben megkoszorúzzuk Magyary Zoltán sírhelyét Tatán, vagy a kopjafáját Héregen. Ezt a hagyományt folytatva a járványhelyzet miatt az ünnepélyes ceremónia kihagyásával két tag képviseletével a felújítás végén koszorú elhelyezésére került sor a szakkollégisták által.

Magyary Zoltán munkássága a 21. században sem veszített relevanciájából, ezt pedig a tataiak a mindennapok során számos alkalommal tapasztalhatják, úgy mint amikor látják a városfejlesztési stratégia, nevezetesen a Magyary-terv megvalósulását, besétálnak a Magyary Zoltán művelődési központba vagy részt vesznek a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság konferenciáján. Úgy gondolom, hogy amikor a helyi emlékezéskultúra és a szakkollégiumi tevékenység ily módon összekapcsolódik, akkor válik igazán szembetűnővé Magyary Zoltán munkásságának napjainkat is átható értéke: az emberközeli tudományosság.

Kecskeméti Zoltán

Felvételi Mentorprogram 2020 

Ahogy a Mentorprogram-koordinátor látta

Mi egy felvételi eljárás célja? A legtöbb esetben erre azt a triviális választ tudjuk adni, hogy a jelentkezők célja a felvétel, míg a felvételiztetők célja a jelöltek közül a legjobbak kiválasztása. Végső soron a Magyary Zoltán Szakkollégium mentorprogramja is erről szól, de emellett meglátásom szerint a szakkollégium tesz egy olyan önzetlen gesztust a mentoráltak irányába, ami egészen különlegessé teszi ezt az évenként megismétlődő másfél hónapot. Ez a gesztus azt jelenti, hogy amellett, hogy meg szeretnénk ismerni a mentoráltakat, egy olyan élmény- és tudáscsomagot igyekszünk átadni, amit a felvételtől függetlenül hasznosítani tud bárki, aki valóban nyitottan áll hozzá ehhez a lehetőséghez.

Mit nyersz pusztán azzal hogy részt veszel a mentorprogramban? Megismerheted a működését egy autonóm diákközösségnek, megtapasztalhatod, hogy az egyéni teljesítményt hogyan tudja a közösség felértékelni úgy, hogy közben ez nem válik a pihenés és a szórakozás rovására. A mentorcsapatoknak köszönhetően fel leszel vértezve egy kompromisszumkész csapatjátékos tudásával, amit az egyetemi tanulmányaid során csak kamatoztatni tudsz. Ezen felül azzal, hogy részt veszel a színvonalas szakmai programokon, szélesebbre nyithatod a közigazgatás-tudomány perspektíváit, megismerve olyan részeit, melyeket a kötelező tárgyak nem kínálnak fel, mindezt egy lazább keretrendszerben. Az előbb említett előnyök biztosítása a mentorprogramnak egy olyan sajátos jelleget biztosít, ami véleményem szerint senkit nem enged el üres kézzel, így a ”Megéri-e nekem csatlakozni?” kérdésre egy határozott igennel tudnék felelni minden érdeklődőnek.

És mit nyersz ha felvesznek a szakkollégiumba? Erre már nehezebb a válasz, és anélkül, hogy oldalakon keresztül kezdeném ecsetelni a szakkollégiumi tagság előnyeit, egy hasonlattal élnék. A szakkollégium nagyban hasonlít az egyetemhez. Azzal, hogy felvesznek, egyrészt lehatárolod magad, hiszen kizárod a többi egyetemet illetve szakkollégiumot, de emellett új lehetőségek olyan tárházát kapod meg mind szakmai mind közösségi szinten, amit jól kihasználva értékesebbé válhatsz az átlagnál. Az diploma az érettségizettek közül emel ki, a szakkollégium pedig a diplomások közül.

Kecskeméti Zoltán

Egy mentorált szemével

Személy szerint nagyon izgatottan vártam ezt az eseményt, hiszen itt, a Magyary Zoltán Szakkollégiumban szokatlan a felvételi rendszer. A legtöbb szakkoli viszonylag hamar kiválasztja a legmegfelelőbb embereket, míg itt egy 6 hetes mentorprogram alatt kell megmutatni a mentoráltaknak, hogy mire is képesek valójában. A vírus miatt nehézkesen bár, de annál jobban sikerült lebonyolítani a sok programot. Beleláthattunk a szakkolégium mindennapi tevékenységeibe, különböző játékos feladatokon keresztül ismerhettük meg egymást és a végére már-már egy barátságos és vidám hangulat forrott ki, ami a szakkollégisták életét igazán jellemzi. Ez időszak zárásaként, egy hétvégi tábor koronázza meg a mentorprogramot, de ez most egészen másképp alakult. Olyannyira, hogy közbejött az online oktatás, de ez sem állt az utunkba, hiszen így is mindent kiválóan és akadálymentesen le tudtunk bonyolítani. Szabad témaválasztású dolgozatot kellett írnunk, amit aztán előadás formájában prezentáltunk. Ezt követően kis csapatokra osztottak minket, mentoráltakat és mentorokat, és egy workshop néven futó, igen izgalmas feladatot kellett teljesítenünk. Minden csapatnak egy adott témájú problémára kellett egy olyasfajta megoldást találnia, amivel nagyban megkönnyítheti mindennapunk sorsát. Így telt az idei különleges helyzetre való tekintettel a szakkollégiumi mentor program és ezek után alig várom, hogy megkezdhessük teljes erőbedobással a közös munkát!

Kelemen Viktor

Mesteresen újoncként

Úgy gondolom, hogy a Magyary Zoltán Szakkollégium által szervezett mentorprogram egy remek eseménysorozat volt, amelynek keretein belül az egyenlőség jegyében minden felvételiző számára biztosított volt a kibontakozás lehetősége, aki persze hajlandó volt ezzel élni. Más hallgatói szervezetekkel ellentétben a felvételi nem csupán két-három hetet vett igénybe, hanem szisztematikusan felépítve, 3 hónapig rendszeresen megrendezett projektek révén a mentoráltak bepillantást nyerhettek abba, hogy milyen érzés is szakkolisnak lenni, és a levont konzekvenciáik alapján egyénileg eldönthették, hogy vállalják-e az ezzel járó kötelezettségeket, de mindamellett az életre szóló élményeket is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak, amelynek révén feltérképezhettem egy jól működő, hatékony, egyetemi tudományos szervezet mindennapjait, illetve mélyebben megismerhettem annak a közösségnek az értékeit és céljait, amelyhez csatlakozni kívántam. A mentorprogram eredményeinek kihirdetése után lehetőségem nyílt személyesen is találkozni a szakkollégium tagjaival egy kötetlenebb ismerkedős est során, amelyet maximális professzionalizmussal és felkészültséggel vezettek le, valamint ízelítőt kaphattam arról, hogy milyen egy minőségi tehetséggondozó körhöz tartozni, ahol a szakmai eredmények mellett a közösséghez tartozás tudatának kialakítására is kiemelt figyelmet szentelnek.


Az ismerkedős estre még személyesen került sor.

A felvételi elbeszélgetések már online zajlottak.

Élménybeszámoló

Változatosság, emlékgyűjtés, kapcsolatteremtés. – e szavakkal tudom leginkább jellemezni a Magyary Zoltán Szakkollégium Mentorprogramját, ugyanis rengeteg élménnyel, tudással és ismeretséggel gazdagodtam e néhány hét alatt. A szakmai műhelyekbe való betekintéstől kezdve a társasjáték-esten át a halloween-buliig mindenre lehetőséget nyújtott a szakkollégium. A mentorok bevezettek minket a szakkollégium titkos „világába”, elénk tárva a szakmai és közösségi fejlődési lehetőségeket. Véleményem szerint a  mentorok remekül oldották meg a vírus okozta nehézségeket, többek között a csapatfeladat kidolgozása és kivitelezése is gondtalanul, gördülékenyen és jó hangulatban telt el. A mentorprogram végeredményeképpen a prezentációm bemutatása és a felvételi elbeszélgetés során már semmiféle stressz, idegesség vagy izgalom nem volt bennem, mivel ismerős arcok néztek rám a kamerán keresztül. A mentorok nyitott, barátságos hozzáállása miatt örömmel mentem végig a felvételhez jutás rögös ösvényén. A mentorprogram útjának minden pillanatát élveztem, de a személyes beszélgetések, nevetések maradnak meg leginkább bennem.

Szücs Lotti

A mentorprogram során számomra nagyon vonzó volt, hogy mi, a mentoráltak is részt vehettünk a belső képzési rendszer programjain, és amellett, hogy velünk szemben támasztottak elvárásokat, mi is adhattunk visszajelzéseket a mentorprogramon tapasztaltakról. Véleményem szerint a mentoráltak számára előre beütemezett, kötelező jellegű események (pl. olvasóestek) tökéletes indikátorai voltak a felvételizők motivációjának és elkötelezettségének, amely a szakkollégium tagjai számára segítette a kiválasztás folyamatát, hiszen láthatták, hogy éles helyzetben ki mennyire veszi komolyan feladatait. Ami számomra különösen tetszett még, az a mentorok rátermettsége és segítőkészsége volt. Mivel a szakkollégium közössége figyelembe vette a felvételizők egyéni kompetenciáit, tapasztalatait, végül sikerült mindenkihez felkészült, proaktív és készséges tagokat rendelniük. Emellett úgy gondolom, hogy a felvételi program végén lefolytatott interjúk már egy sokkal meghittebb, barátiasabb légkörben zajlottak, hiszen előtte a már bent lévő tagok rengeteg időt fordítottak arra, hogy jobban megismerjék, és a lehető legeredményesebben integrálják a mentoráltakat. Szeretném megköszönni ezúton is ezt az emlékezetes, minőségi és szakmailag kimagaslóan levezényelt pár hónapot. Végtelenül örülök, hogy Magyarys lehetek.

Noszkó Anna


I. Magyary konferencia


2020. október 2-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási épületében tartottuk meg az I. Magyary Konferenciát, mely tudományos konferencia szakkollégiumunk szervezésében került megrendezésre.

A Magyary számára a közösségépítés mellett mindig is kiemelten fontos volt tagjainak tudományos életben való aktív részvétele, ezért egy interdiszciplináris tudományos konferencia létre hívása már egy ideje megfogalmazódott a szakkollégium életében. Sajnálatos módon azonban a vírushelyzetre való tekintettel a részvételt az előadók és szekcióvezetők körére kellett szűkítenünk.

A konferencia felépítése egy majd egésznapos programsorozatot foglalt magába, ahol az előadások két szakaszban, egy délelőtti és egy délutáni szakaszban zajlottak. A konferencia interdiszciplináris jellegének érdekében az előadások nyolc szekcióban (Államelmélet,  Közgazdaságtan,  Alkotmányjog, Szociológia, Politológia, Nemzetközi kapcsolatok, Biztonságpolitika, Kiberbiztonság) zajlott. Konferenciánk mérlege 27 előadó 6 szakkollégium és 1 diákszervezet képviseletében, amelyre - különösen a pandémiás helyzetre való tekintettel - igen büszkék vagyunk. Többen, akik nem tudták vállani a személyes jelenlétet, digitális formában is megtartották előadásaikat.

Mint előadó, számomra és még sokak számára is ez volt az első tudományos jellegű konferenciája. Úgy vélem, hogy minden olyan hallgató számára, akik az egyetemi tudományos életüket szeretnék elmélyíteni, a Magyary Konferencia egy csodálatos lehetőséget jelentett. Egy ilyen esemény kiváló alkalmat biztosít arra, hogy több szempontból megismerjük a kutatás, a tudományos munka és az előadás szépségeit, továbbá nehézségeit is. Mindezt pedig egy komoly tudományos közegben, más előadók és felkészült szekcióvezetők kísértében. Bátorítom minden hallgatótársamat arra, hogy próbálja ki magát hasonló rendezvényeken, mert rengeteg - elsősorban szellemi - tekintetben képes fejleszteni.

Bízunk benne, hogy a Magyary Konferenciával sikerül hagyományt teremtenünk. Köszönjük az összes szervezőnek, előadónak és szekcióvezetőnek a munkáját!

Találkozzunk jövőre a II. Magyary Konferencián!

Trnka Norbert

Felvételi Feladatlap

A Szakkollégiumba való jelentkezésedet az alábbi feladatlap beküldésével teheted hivatalossá! :)

Arra kérünk, hogy október 9., éjfélig válaszolj kérdéseinkre, majd kitöltve küldd vissza nekünk ezt a dokumentumot a magyary.szakkollegium@gmail.com e-mail címre.

A feladatlap mellé, kérjük csatolj egy, a bemutatkozás célját szolgáló PPT-t, videót, hangüzenetet, motivációs levelet vagy bármely olyan dolgot, amellyel megismerhetünk Téged! :)

 Felvételi a Magyaryba!

Infóest 


Mitől más, ha valaki szakkollégista? Mit jelent Magyarysnak lenni? Szeretnél többet kihozni az egyetemi éveidből? Gyere el a Magyary Zoltán Szakkollégium Infóestjére 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 18 órától, és tudj meg elsőkézből mindent!

Helyszín: Oktatási Központ O-114-115

A regisztrációra a járványügyi helyzet miatt van szükség, az eseményen való részvétel nem számít bele a kollégiumi pontrendszerbe! Jelezd számunkra Facebookon is, hogy számíthatunk Rád!

https://www.facebook.com/events/2698730677062933

Ha mégsem tudsz részt venni az Infóesten, ne aggódj, megújult honlapunkon minden információt megtalálsz a jelentkezés menetével kapcsolatban, illetve közösségi média oldalainkon is folyamatosan tájékozódhatsz!

Reméljük, hamarosan személyesen is találkozhatunk Veled!

Az eseményre az alábbi linken keresztül tudsz regisztrálni: 

Évzáró Közgyűlés 

A szakkollégiumokban minden évben sor kerül az éves kabineti tisztújításokra. Nincs ez másképp a Magyary Zoltán Szakkollégiumban sem, melynek idei tisztújító közgyűlése Héregen zajlott. Leginkább egy élményekkel teli kirándulás ez, melyben a közgyűlés mellett fontos szerep jut a megemlékezésnek is, hiszen a közösen eltöltött napok során megemlékezünk névadónkról és megismerjük életének fontos állomásait is.

Július 23-án reggel Budapesten gyülekeztünk az egyetem oktatási épületénél, ahonnan busszal indultunk zarándoklatunk első állomására, a vizek városaként is emlegetett Tatára. Névadónk szülővárosában a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal közösen megkoszorúztuk Magyary Cifra malomnál lévő szobrát. Meghitt és érzelmes pillanatnak lehettünk tanúi, majd ezt követően a népfőiskolai társaság tagjaival közösen egy városnéző kisvonat segítségével megtekinthettük a város nevezetességeit. Ezután ismét egy fontos állomáshoz érkezett a kirándulás, amikor Tata Városházának egy termében szemtanúi lehettünk a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és a nemrégiben alapított Világpolgár Egyesület közötti együttműködési szerződés aláírásának, valamint egy előadás keretében hallhattunk Magyary Zoltán és felesége, Techert Margit életéről és munkásságáról.

Kirándulásunk Tata városában ezzel a végéhez ért. Elbúcsúztunk hát a népfőiskolai társaság tagjaitól és buszunkkal elindultunk Magyary Zoltán életének végső helyszínére, Héregre. A héregi sportközpontban, szállásunk elfoglalása után egy rövid séta következett. Eljutottunk ahhoz a házhoz, mely idilli környezetben való elhelyezkedése ellenére, szörnyű múltat tudhat magáénak. Ebben a házban lett ugyanis öngyilkos Magyary Zoltán és felesége, Margit. A ház mellett egy kopjafa állít emléket a tragédiának, ahol a szakkollégium jelenlegi és leendő igazgatója, az elnök és a tagság egy koszorút helyezett el.

Kis zarándoklatunk ezzel véget ért. A vacsora következett, melynek keretein belül a sportközpont kisvendéglőjében köszöntöttük azt a négy tagunkat, akik júliusban ünnepelték születésnapjukat. A nap szép lassan nyugovóra tért, és vele együtt elkezdődtek a mi esti programjaink is. Itt tényleg a szórakozásé volt a főszerep, melyről különböző csapatjátékok és közös borozás gondoskodtak.

A másnap reggeli nehéz ébredést követően a szállás közösségi termében a teljes tagság összegyűlt, hogy egy workshop keretében, kisebb csoportokban megvitassák a szakkollégiumot érintő legégetőbb kérdéseket. Ezek nem mások, mint a passzív tagság kérdése, a tagok tudományos tevékenysége, a felvételi és a szakmai mentorprogram, valamint a szakkollégium arculatának kialakítása. Eme témák megvitatása órákat vett igénybe, a tagság megfeszített munkája ellenére is csak késő délutánra sikerült a fennálló problémákra lehetséges megoldásokat találnunk. A rövid pihenőt követően részt vehettünk egy jó kedélyű sportprogramon is. Ezután ismét a szórakozásé volt a legfőbb szerep, társasjátékok, valamint zenés-táncos mulatság formájában.

A harmadik nap délelőttje legfőképp az eddigi fáradalmak kipihenéséről szólt, hogy aztán újult erővel vághassunk neki a héregi közgyűlés legfőbb pillanatának, a tisztújításnak. Az öt kabineti tisztségből rendhagyó módon négyre ugyanazok a tagok jelentkeztek, akik előző tanévben is betöltötték a tisztségeket, hiszen a vírushelyzet miatt félbemaradt munkájukat folytatni szerették volna. Minden jelölt elmondta pályázatának lényegét és terveit a következő tanévre. A szavazást követően mind a négy előző évben kabineti pozíciót betöltő tagunk, újra megválasztásra került, hozzájuk csatlakozott ötödikként az új szakmai vezető. Így a szakkollégium elnöke Kiss Adrienn lett, a pénzügyi vezetői státuszt Garamvölgyi Dávid, a kommunikációs vezetőit Sivák Veronika, a titkárit Csibor Ferenc, a szakmai vezetőit pedig Torda Sztella tölthette be. A közgyűlés után két program közül is lehetett választani. Az első lehetőség a szakkollégium leendő igazgatója, Szabó Máté Csaba által szervezett kocsmakvíz volt, a második pedig a jelenlegi igazgató, Horváth Attila által szervezett túra, mely során megcsodálhattuk a Gerecse szépségeit. A két program egymással párhuzamosan zajlott, de egy biztos: mindkét csapat rengeteg élménnyel gazdagodott, és a délelőtti kipihentségnek a nyoma se látszódott rajtuk. Mindez azonban senkit nem gátolt meg abban, hogy a záróesten hajnalig búcsúztassa az évzáró közgyűlést.

Az utolsó nap délelőttjén megfáradva bár, de törve nem, összepakoltunk, csináltunk néhány csoportképet, és felpakoltunk az érkező buszokra. A héregi tábort elhagyva megkezdtük utunkat a főváros felé és bár a kirándulás ezzel véget ért, de emléke mindannyiunk számára élénken él.


Szűcs Richárd


Megjelent!

A Szakkollégiumunk hallgatói magazinja a Semester, hivatalosan is megjelent! A Letöltés gombra kattintva tudjátok elérni. Jó szórakozást kívánunk hozzá. :))

Archív

2018/2019-es tartalmainkhoz kattints a gombra. :))

Archív

2018 előtti tartalmainkhoz kattints a gombra. :))